Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Νανσύ της Γαλλίας στα χρώματα της Ελλάδας
Η Διεθνής Έκθεση στο Νανσύ είναι η σημαντικότερη έκθεση βιβλίου στη Γαλλία.
Κάθε Σεπτέμβριο το «Le Livre sur la Place» δίνει το έναυσμα για την έναρξη της νέας λογοτεχνικής χρονιάς στη Γαλλία. Είναι ο τόπος όπου συναντιούνται τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας. Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση βιβλίου στη Γαλλία με πολυάριθμες ευκαιρίες συνάντησης μεταξύ των συγγραφέων και των αναγνωστών τους.
Φέτος, τιμώμενη χώρα της σημαντικής Έκθεσης είναι η Ελλάδα η οποία εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Α. Κούκη.
Οι Έλληνες συγγραφείς που θα είναι παρόντες και θα συμμετέχουν είναι οι: Έρση Σωτηροπούλου, Χρήστος Χωμενίδης, Χρήστος Χρυσόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Allain Glykos, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Μίνως Ευσταθιάδης
Η Ειρήνη Σεβαστίκογλου θα διαβάσει αποσπάσματα στα γαλλικά από βιβλία της μητέρας της, Άλκη Ζέη, στη Βιβλιοθήκη της Nancy.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα είναι καλεσμένος σε μια από της πιο δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές της Γαλλίας την Πέμπτη. Θα γίνει η μετάδοση απευθείας από την Όπερα του Νανσύ στις 5 το απόγευμα ώρα Γαλλίας. Θα μιλήσει επίσης σε μαθητές κολλεγίου.
Εκτός από τους Έλληνες συγγραφείς παρίστανται και Γάλλοι συγγραφείς οι οποίοι συμμετέχουν στην προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, όπως οι καθηγητές και μεταφραστές αρχαίων ελληνικών Pierre Judet Delacombe που εξέδωσε πρόσφατα μία μετάφραση του Ομήρου και Emmanuel Lascoux ο οποίος μετέφρασε την Οδύσσεια σε μια σύγχρονη έκδοση.
Επίσης ο εκδότης και ποιητής Bruno Doucey o όποιος έχει εκδώσει πολλές μεταφράσεις ελληνικής ποίησης και το 2021 έξέδωσε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο.
Κατά τη διάρκεια εορταστικής βραδιάς στην εθνική Όπερα της Λωρραίνης, οι φωνές της Άννας Μουγλάλη και του Νίκου Αλιάγα θα αναμιχθούν με αυτή του Έλληνα τραγουδιστή Σταύρου Σιόλα για μια ανάγνωση-συναυλία συνδυασμός της ποίησης με τη μουσική.
H έκθεση Le Livre sur la Place (10-12 Σεπτεμβρίου) κάνει μια επιλογή ακόμη, εκτός από την ουσιαστική λογοτεχνική επανένταξη, να αναδείξει τους συγγραφείς της τιμώμενης χώρας. Και είναι με την Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, του θεάτρου και της φιλοσοφίας, που ανοίγει τον κύκλο, με δώδεκα συγγραφείς των οποίων τα έργα έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και φέρουν μαζί τους μέρος της κληρονομιάς μιας χώρας που γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της και τα 40 χρόνια από την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην Έκθεση
Οι ακαδημαϊκοί της Ακαδημίας Goncourt, πρεσβευτές της έκθεσης. Χάρη σε αυτούς, η συνάντηση είκοσι συγγραφέων το 1979 κάτω από την Αψίδα Héré έφτασε να αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη έκθεση στη Γαλλία η οποία εγκαινιάζει κάθε χρόνο τη λογοτεχνική χρονιά στη Γαλλία, στην πόλη του Nancy, γενέτειρα του Edmondde Goncourt.
Σημαντική είναι η συμμετοχή των μεγαλύτερων γαλλικών εκδοτικών οίκων. Ο ενθουσιασμός των συγγραφέων που με χαρά κάθε χρόνο έρχονται στο Nancy, υπογράφουν τα βιβλία τους, συμμετέχουν σε λογοτεχνικές συναντήσεις και παραχωρούν συνεντεύξεις.
Το μοναδικό σκηνικό του 18ου αιώνα όπου στήνεται η έκθεση : η κεντρική σκηνή του βιβλίου στην place de la Carrière δίπλα στη μεγαλοπρεπή, εμβληματική πλατεία της πόλης, την place Stanislas, την όπερα, το δημαρχείο, το μουσείο και την παλαιά πόλη.
Το κοινό που περιμένει με ανυπομονησία κάθε Σεπτέμβριο τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Το 2019 η έκθεση προσέλκυσε πάνω από 160 χιλιάδες επισκέπτες από το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και όλη την περιοχή της Ανατολικής Γαλλίας.
Τα σημαντικά βραβεία που απονέμονται: Goncourt de la Biographie Edmonde Charles-Roux - Prix Livre et Droits de l'Homme de la Ville de Nancy - Prix des Libraires de Nancy - Le Point - Prix Stanislas du meilleur premier roman de la rentrée littéraire - Feuilled' or de Nancy - Prix des Médias France Bleu Lorraine - L' EstRépublicain - France 3 Grand Est - Prix du Livre Environnement de la Fondation Veolia - Prix Ginkgo du Livre audio.
Γνωστές προσωπικότητες που προήδρευσαν της έκθεσης: Από τον Jean d’Ormesson στη Leila Slimani, Jean d’Ormesson (1982), Elisabeth Badinter (1989), Michel Serres (1997), Edmonde Charles-Roux (2003), Bernard Pivot (2005), Daniel Pennac (2008), Amélie Nothomb (2012), Hélène Carrère d’Encausse (2013), Philippe Claudel (2016), Jean-Christophe Rufin (2017), Laurent Gaudé (2019), Leila Slimani (2020).
Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται μία σειρά από εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συναντήσεις, μουσικές παραστάσεις, ανάγνωση βιβλίων από γνωστούς ηθοποιούς.
Με τη συμμετοχή του Muséede Beaux-Artsde Nancy και του Πανεπιστημίου της Λωραίνης οργανώνονται επίσης καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις γύρω από το βιβλίο, συναντήσεις συγγραφέων με τους μαθητές της πόλης καθώς και δραστηριότητες γύρω από την παιδική λογοτεχνία με τη συμμετοχή μαθητών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Το εντυπωσιακό τρέιλερ του νέου Matrix 4 είναι εδώ και μας προκαλεί να πετάξουμε!
Πάνω από 1 εκατ. δολάρια για τη λευκή ολόσωμη φόρμα του Έλβις!
O Νίκολας Κέιτζ σε ταινία γουέστερν για πρώτη φορά