Squid Game: Όταν τα Hunger Games συνάντησαν τo Kill Bill
Το Squid Game, η νέα κορεάτικη σειρά του Netflix έχει καταφέρει να αναδειχθεί στο νέο φαινόμενο της συνδρομητικής πλατφόρμας. Όλοι μιλούν για το Παιχνίδι του Καλαμαριού (ο ελληνικός τίτλος), ενώ οι υπόλοιποι ρωτούν να μάθουν περί τίνος πρόκειται.
Το Squid Game κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου και έτσι ξαφνικά, μέσα σε δύο μέρες κατάφερε να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις του Top 10 του Netflix ενώ αυτή τη στιγμή φιγουράρει στην κορυφή της λίστας σε 90 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Την τεράστια επιτυχία της σειράς δεν περίμενε ούτε ο Τεντ Σαράντος, επικεφαλής περιεχόμενου του Netflix, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος. Μάλιστα προέβλεψε ότι αν συνεχίσει στον ίδιο αριθμό, σύντομα θα γίνει η πιο επιτυχημένη σειρά στην ιστορία του Netflix, εκθρονίζοντας την πρώτη σεζόν του Bridgerton.
Τι είναι το Squid Game;
Πρόκειται για μία σειρά εννιά επεισοδίων σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ. Όσοι το έχουν δει μιλούν για μία καθηλωτική σειρά που προκαλεί φρίκη και συγχρόνως κάνει αιχμηρό σχόλιο στη σύγχρονη καπιταλιστική απρόσωπη κοινωνία με τον ακραίο ανταγωνισμό. Και δεν πέφτουν έξω, αφού αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός του σκηνοθέτη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Το πρότζεκτ είναι κάτι ανάμεσα σε Hunger Games, Saw, Kill Bill. Ως ιδέα μπορεί να μην είναι πρωτότυπη, είναι όμως σίγουρα συναρπαστική και απαιτεί γερό στομάχι! Τα εννιά επεισόδια είναι γεμάτα ανατροπές, αγωνία, βία, θανάτους και πολύ αίμα. Πολύ παραπάνω από όσο ενδεχομένως μπορεί κάποιος να αντέξει…
Η υπόθεση
Η ιστορία ακολουθεί μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση. Αν και προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες έχουν ένα μόνο κοινό. Τη φτώχεια και την δυστυχία, την καταστραμμένη ζωή. Αυτοί λοιπόν λαμβάνουν μια περίεργη, επικίνδυνη, αλλά ιδιαίτερα δελεαστική πρόκληση. Να διεκδικήσουν το απίστευτο έπαθλο των 45,6 δισ. γουόν (38,5 εκατ. δολαρίων).Την πρόκληση αποδέχονται 456 άνθρωποι. Για διαφορετικό λόγο ο καθένας.
Οι δοκιμασίες που θα πρέπει να περάσουν για να κερδίσουν το έπαθλο μοιάζουν και είναι... παιχνιδάκι. Ή μήπως όχι; Οι 456 συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμαστούν σε πασίγνωστα παραδοσιακά κορεάτικα παιχνίδια. Ωστόσο, όποιος δεν τα καταφέρει, δεν χάνει απλά μία πίστα, αλλά την ίδια του τη ζωή! Και κάπου εδώ αρχίζουν να πέφτουν... κορμιά και όλοι να πατάνε επί πτωμάτων για να καταφέρουν να νικήσουν, βγάζοντας κάθε πρωτόγονο, ζωώδες, κακό, εγωιστικό και ωμό ένστικτο που μπορεί να κρύβει ένας άνθρωπος μέσα του για να επιβιώσει… ή μήπως απλώς να νικήσει τα χρήματα;
Τι λέει ο σκηνοθέτης για τη σειρά
O Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ, είναι δημιουργός πολλών κορεάτικων επιτυχιών. Το Παιχνίδι του Καλαμαριού το δουλεύει ήδη από το 2008, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια. Όπως έχει δηλώσει, έμπνευση του αποτελούν αρκετά κόμικ που έχει διαβάσει. Η σειρά δεν είναι μόνο ένα ακόμα ψυχολογικό θρίλερ. Τα κοινωνικά σχόλια που κάνει είναι παραπάνω από ηχηρά. «Ήθελα να γράψω μια ιστορία που ήταν μια αλληγορία ή ένας μύθος για τη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, κάτι που απεικονίζει έναν ακραίο ανταγωνισμό, κάπως σαν τον ακραίο ανταγωνισμό της ζωής. Αλλά ήθελα να χρησιμοποιήσω το είδος των χαρακτήρων που όλοι έχουμε συναντήσει στην πραγματική ζωή. Ως παιχνίδι επιβίωσης είναι ψυχαγωγία και ανθρώπινο δράμα. Τα παιχνίδια που απεικονίζονται είναι εξαιρετικά απλά και εύκολα κατανοητά. Αυτό επιτρέπει στους θεατές να επικεντρωθούν στους χαρακτήρες, αντί να αποσπούν την προσοχή τους προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τους κανόνες».
Τα γυρίσματα
Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αρκετά επικίνδυνα σύμφωνα με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σκηνή στο πέμπτο παιχνίδι όπου έπρεπε να πατήσουν πάνω μια γυάλινη επιφάνεια ένα μέτρο πάνω από το έδαφος. «Το να βρίσκεσαι ενάμισι μέτρο πάνω από το έδαφος μπορεί να σε τρομάξει» παραδέχτηκε ο ίδιος αποκαλύπτοντας ότι οι ηθοποιοί ένιωθαν αρκετά νευρικοί και αγχωμένοι. «Ήταν σαν πηδάς από μια ψηλή γέφυρα. Το παιχνίδι ήταν πραγματικό και ένιωθαν αληθινό φόβο. Ο φόβος φαινόταν στα κορμιά τους. Πιστεύω ότι είχαμε τη δύναμη του ρεαλισμού», συμπληρώνει.
Η απίστευτη γκάφα με τον αριθμό του τηλεφώνου
Όσοι έχετε παρακολουθήσει τουλάχιστον το πρώτο επεισόδιο, θα έχετε δει την κάρτα με έναν τηλεφωνικό αριθμό, όπου δίνει ένας μυστηριώδης άνδρας στους διαγωνιζόμενους του παιχνιδιού. Το Netflix όμως δεν είχε προβλέψει το τι θα ακολουθήσει.
Ο αριθμός που φαίνεται στην κάρτα ανήκει σε ιδιώτη και όπως μεταδίδει το Money Today, από την ημέρα που προβλήθηκε η σειρά, δέχεται ασταμάτητα κλήσεις. «Λαμβάνω συνεχώς κλήσεις και μηνύματα χωρίς τελειωμό, 24/7, κάτι που με φτάνει στο σημείο να μη μπορώ να συνεχίσω με τη ζωή μου. Αυτός είναι ο αριθμός που χρησιμοποιώ εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Δέχομαι περίπου 4.000 κλήσεις την ημέρα! Δεν το είχα καταλάβει μιας και δεν είχα δει τη σειρά».
«Χρησιμοποιήσαμε αυτό τον αριθμό επειδή μας είπαν ότι είναι ασφαλές να το κάνουμε. Δεν περιμέναμε ότι θα λειτουργήσει αν βάλεις μπροστά το 010, τον κωδικό της περιοχής. Λυπούμαστε πραγματικά που δεν το ελέγξαμε καλύτερα. Γνωρίζω ότι η ομάδα της παραγωγής δουλεύει για να αποζημιώσει τον άνθρωπο που έχει τον αριθμό».
Πράγματι η παραγωγή επικοινώνησε με τη γυναίκα προσφέροντας της ένα ποσό για να λυθεί το πρόβλημα. Στην αρχή πρότειναν να της δώσουν περίπου 1 εκατ. γουάν (847 δολάρια). Στη συνέχεια της πρόσφεραν 5 εκατ. κορεατικά γουόν (4.240 δολάρια). Εκείνη δε δέχτηκε και η παραγωγή αναγκάστηκε να της πει απλώς «να αλλάξει αριθμό» καθώς αυτή είναι η μόνη λύση στην παρούσα κατάσταση!
Ο λογαριασμός τραπέζης
Ο σκηνοθέτης Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι ο αριθμός της τραπεζικής κάρτας που εμφανίζεται στη σειρά είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Συγκεκριμένα ανήκει σε έναν από τους παραγωγούς του πρότζεκτ ο οποίος έδωσε την άδεια για να χρησιμοποιηθεί. Το απίστευτο δε στην ιστορία είναι ότι από την πρεμιέρα και μετά, ο παραγωγός βλέπει να μπαίνουν χρήματα στον λογαριασμό του από τους ανθρώπους που έχουν δει τη σειρά.
Θα υπάρξει δεύτερη σεζόν;
Αν και οι κορεάτικες σειρές έχουν μόνο έναν κύκλο, το Netflix είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα παραγγείλει τη συνέχεια της σειράς στον δημιουργό… Τί λέει όμως για αυτό ο Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ; «Δεν υπάρχουν κάποια σχέδια στα σκαριά» και συμπληρώνει «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αυτό». Τα δύο πρώτα επεισόδια του Squid Game, πήραν έξι μήνες να ολοκληρωθούν και η εξάντληση για τον ίδιο ήταν τεράστια. Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι πρόθυμος να επιστρέψει στον δυστοπικό κόσμο του Squid Game, υπογραμμίζει ότι θα το έκανε μόνο αν είχε μαζί του μια έμπειρη ομάδα σεναριογράφων και σκηνοθετών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.