«Νεώτερο μνημείο» η συλλογή της πρώην ΑΕΠΙ

«Με τον χαρακτηρισμό της η Συλλογή της ΑΕΠΙ διασώζεται και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και έρευνας», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του συνόλου της Συλλογής της πρώην Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ Α.Ε.) ως νεώτερο μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν3028/2002, καθώς η Συλλογή ως σύνολο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής τον 20ο αι.

Τον χαρακτηρισμό της σε νεώτερο μνημείο εισηγήθηκε η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έπειτα από σχετικό έγγραφο αίτημα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου για τον χαρακτηρισμό της Συλλογής της ΑΕΠΙ ΑΕ ως νεώτερο μνημείο, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:

«Με τη Συλλογή αυτή, ένα μεγάλο μέρος της άυλης μουσικής μας παράδοσης, αλλά και των υλικών τεκμηρίων της φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό σύνολο που διασώζει μοναδικά τεκμήρια για την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής τον 20ο αιώνα. Με τον χαρακτηρισμό της η Συλλογή της ΑΕΠΙ διασώζεται και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και έρευνας, αναδεικνύοντας την πολυσυλλεκτικότητα και την σημασία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας».

Η Συλλογή της ΑΕΠΙ διασώζει πολύτιμα τεκμήρια -γραμμένα από σπουδαίους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς και εκτελεσμένα από κορυφαίους τραγουδιστές και ηθοποιούς- που σχετίζονται με την ιστορία του ελληνικού -βυζαντινού, δημοτικού, και, κυρίως, λαϊκού και έντεχνου του 20ου αιώνα- και εν μέρει του ξένου τραγουδιού. Σπάνιες εκτελέσεις Ελλήνων κυρίως, αλλά και ξένων δημιουργών, χειρόγραφα καλλιτεχνών, προγράμματα περιοδειών και θρυλικών μουσικών παραστάσεων αποτελούν το κύριο σώμα της Συλλογής της ΑΕΠΙ.

Σύμφωνα με την κατάσταση που υπέβαλε η σύνδικος της πτωχευμένης ΑΕΠΙ, η Συλλογή, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει 6.702 δίσκους 78 στροφών, και 7.420 δίσκους 45 στροφών, βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, έντεχνου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού, κυρίως, και ορισμένους του ξένου ρεπερτορίου, 557 μήτρες ηχογραφήσεων βυζαντινής και, κυρίως, έντεχνης ελληνικής μουσικής από συνθέτες και εκτελεστές, τα Αρχεία του Γιώργου Μουζάκη, του Μενελάου Θεοφανίδη, του Διονυσίου Βισβάρδη και της Νίτσας Μόλλυ, και 80.898 τεμάχια από διάφορα αντικείμενα όπως τεύχη μηνιαίων μουσικών περιοδικών, έντυπες παρτιτούρες και προγράμματα συναυλιών Ελλήνων συνθετών και τραγουδιστών, φωτογραφίες Ελλήνων καλλιτεχνών, κασέτες, CD/DVD.

Περισσότεροι από 14.670 Έλληνες και ξένοι δημιουργοί μουσικών έργων / δικαιούχοι δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (συνθέτες, στιχουργούς, κληρονόμους, εκδότες μουσικής), καθώς και περισσότεροι από 2.200.000 αλλοδαποί συνθέτες – στιχουργοί και εκδότες μουσικής, μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης με ομόλογες εταιρίες του εξωτερικού συνεργάστηκαν για δεκαετίες με την ΑΕΠΙ.


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίνι reunion του Game of Thrones στη νέα sci-fi σειρά του Netflix

Netflix: Όλα όσα ξέρουμε για το ισπανικό spinoff του Bird Box

Λάμψη, ίντριγκες και φόνοι στο νέο τρέιλερ του House of Gucci