Νικόλαος Κασομούλης: Ο «άγνωστος» ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης- Ο στρατηγός που «ξήλωσε» ο Όθωνας
Οι πραγματικοί ήρωες είναι αυτοί που μένουν στην αφάνεια, καθώς δρουν με ταπεινότητα και αυτοθυσία και δεν διστάζουν να αφήσουν πίσω τον εαυτό τους για το κοινό καλό.
Ένας από αυτούς, που δυστυχώς για εμάς, οι ιστορικοί του μέλλοντος του τον αδίκησαν, ήταν ο και ο Νικόλαος Κασομούλης.
Μεγάλος αγωνιστής, μεγάλος Έλληνας, που οραματιζόταν μια Ελλάδα ελεύθερη και την ιδιαίτερη πατρίδα του την δυτική Μακεδονία να μην υπομένει τον τουρκικό ζυγό.
Η ιστορικός που έχει μελετήσει βαθιά την ιστορία, το προφίλ και την πορεία της ζωής του Νικόλαου Κασομούλη, PhD Liitt et Phill του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ Όλγα Κούρτογλου, φέρνει στο φως μέσω του Newsbomb.gr τον ήρωα που τα σχολικά βιβλία δεν έχουν μέσα, ενώ ο κόσμος δεν γνωρίζει την δράση του και τις ένδοξες σελίδες που έγραψε. Μιλά για τις συναντήσεις του Κασομούλη με τον Κολοκοκτρώνη και τον Παπαφλέσσα, τονίζει την παρουσία του κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου και αναφέρει τους λόγους ρήξης του με τον βασιλιά Όθωνα. Η κα. Κούρτογλου ξετυλίγει το κουβάρι ενός πολύ μεγάλου Έλληνα, του Νικόλαου Κασομούλη.
Ποια είναι η καταγωγή του Νικόλαου Κασομούλη;
Ο Νικόλαος Κασομούλης γιός του Κώστα Κασομούλη γεννήθηκε το 1795 στην Κοζάνη ή κατά άλλους στο Πισοδέρι της Φλώρινας ή την Σιάτιστα. Το θέμα της καταγωγής του επιλύει ο Βιβλιοθηκάριος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νικόλαος Π. Δελιαλής με την εύρεση του πιστοποιητικού γεννήσεως του, που αποδεικνύει πως έχει γεννηθεί στην Κοζάνη. Ο Νικόλαος Κασομούλης θεωρείται ένας από τους σημαντικούς αγωνιστές του 1821, παρόλο που δεν είναι από πιο γνωστά ονόματα.
Παράδωσε και σημαντικό έργο…
«Ναι, έναν «θησαυρό». Εκτός από τη σημαντική του συμβολή στον αγώνα, ο Κασομούλης με το συγγραφικό του έργο παρέδωσε σημαντικές ιστορικές πηγές για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μέσα από τα Στρατιωτικά του Ενθυμήματα παραθέτει ένα πλήθος πληροφορίες για τον εθνιοαπελευθερωτικό αγώνα σε μια άριστη εκφορά της ελληνικής γλώσσας, η οποία τον κατατάσσει στους λόγιους της εποχής του. Τα Στρατιωτικά του Ενθυμήματα εκδόθηκαν το 1839 σε τρεις τόμους από τον ιστοριοδίφη συγγραφέα Γιάννη Βλαχογιάννη. Το έργο του είναι πολύτιμο γιατί, μεταξύ των άλλων, περιέχει πληροφορίες για την Έξοδο του Μεσσολογγίου και τον θάνατο του Καραϊσκάκη».
Πώς έγινε η εμπλοκή του Νικόλαου Κασομούλη στον απελευθερωτικό αγώνα;
«Ο Νικόλαος Κασομούλης υπήρξε στρατιωτικός με μεγάλη συμβολή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον του Οθωμανικού ζυγού. Η έναρξη της επανάστασης βρίσκει την οικογένεια Κασομούλη στην Σιάτιστα. Ο πατέρας Κασομούλης βρίσκεται στις Σέρρες όπου διατηρεί εμπορικό κατάστημα. Για εμπορικούς λόγους στέλνει τον Νικόλαο στην Αλεξάνδρεια ο οποίος αφού ολοκληρώνει τις συναλλαγές του παίρνει τον δρόμο της επιστροφής. Στην Σμύρνη, έναν από τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού του, ο Νικόλαος μυείται και γίνεται μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Επιστρέφει στις Σέρρες όπου γίνεται δεκτός από τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και από τον Μητροπολίτη Χρύσανθο. Αναφέρει χαρακτηριστικά στον Α΄ τόμο των Στρατιωτικών Ενθυμημάτων (σελ. 143):
“Η υποδοχή μου εστάθη πολλά από όλους τους επισημότερους, καθώς και από του Μητροπολίτην Χρύσανθον (έπειτα Πατριάρχην) δια το ογλήγορον και ευτυχές ταξίδι και το περισσότερον διότι είδον ότι ήμουν μέλος της εταιρείας όπου ήταν και αυτοί όλοι. Κανείς από τους νέους της ηλικίας μου εις Σέρρας δεν είχεν αξιωθεί περισσότερον διότι είδον ότι ήμουν μέλος της εταιρείας όπου ήταν και αυτοί όλοι. Κανείς από τους νέους της ηλικίας μου εις Σέρρας δεν είχεν αξιωθεί την εμπιστοσύνη αυτήν. Ευρεθείς μεταξύ των αρχιερέων και τόσων άλλων σεβάσμιων γερόντων εμπόρων περιωρίσθην οπωσούν και πρόσεχα εις τα νεύματα τους’’.
Τον Σεπτέμβριο του 1821 οι Πρόκριτοι της Σιάτιστας τον στέλνουν στην Πελοπόννησο να ζητήσει βοήθεια για την έναρξη του αγώνα στην Δυτική Μακεδονία.
Ο ενθουσιασμός του Κασομούλη είναι πολύ μεγάλος αλλά μετατρέπεται σε απογοήτευση, όταν συναντά τον Κολοκοτρώνη, ο οποίος εμφανίζεται συγκρατημένος και αδιάφορος και τον παραπέμπει στους προκρίτους για βοήθεια. Αντίθετα αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για τον γιό του Κολοκοτρώνη, Πάνο, όσον αφορά το ήθος του και την καλλιέργεια του. Μας μεταφέρει επίσης την θερμότατη στάση του Παπαφλέσσα ο οποίος προθυμοποιήθηκε να ανέβει με κάποιους άντρες του στον Όλυμπο προκειμένου να ενισχύσει την επανάσταση».
Ήταν στην πολιορκία του Μεσολογγίου;
«Όντως το 1826 βρίσκεται στο Μεσολόγγι στο πλάι των πολιορκημένων. Δίπλα του είναι τα αδέρφια του Δημήτρης και Γιώργος. Ο επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ του αναθέτει την σύνταξη της απόφασης της Εξόδου και τον συντονισμό όλων των τμημάτων των πολιορκημένων ώστε να επιτευχθεί η Έξοδος. Η κατάσταση τραγική και οι στιγμές κρίσιμες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει …είχε σκληρύνει η καρδιά και το μυαλό μας και δεν ξέραμε τι κάναμε… Κατά την Έξοδο σκοτώνεται ο αδερφός του Κασομούλη Δημήτριος. Αναφέρει σχετικά:
«Από τα μέσα Φεβρουαρίου 1826 άρχισαν πολλαίς φαμελλιαίς να υστερούνται το ψωμί. Μία Μεσολογγίτισσα, ήτις περιέθαλπεν ασθενή και τον αυτάδελφόν μου Μήτρον, ετελείωσεν την θροφή της, και μυστικά, μαζύ με δύο φαμελλιαίς Μεσολογγίτικες, έσφαξαν ένα γαϊδουράκι, πωλάρι που το έφαγαν. Ταις ηύρα οπού έτρωγαν, ερώτησα που ηύραν το κρέας, και τρόμαξεν η ψυχή μου όταν ήκουσα ότι ήτο γαϊδούρι. Μία συντροφιά στρατιωτών Κραβαριτών είχεν έναν σκύλον και, κρυφά και αυτοί, τον έσφαξαν και τον μαγείρευσαν. Εμαθεύθη και τούτο. Ημέραν παρ’ ημέραν αυξάνουσα η πείνα, έπεσεν και η πρόληψις και όλα του να τρώγουν ακάθαρτα, και άρχισαν αναφανδόν πλέον να σφάζουν άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια και ακόμη να τα πωλούν μία λίρα την οκά οι ιδιοκτήται των, και που να προφθάσουν; Τρεις ημέραις απέρασαν και ετελείωσαν και αυτά τα ζώα…».».
Ποιο ήταν το τέλος του;
«Επί Καποδίστρια και επί Όθωνα έλαβε στρατιωτικά αξιώματα. Το 1836 έλαβε μέρος στην καταστολή εξεγέρσεων. Εκεί σκοτώθηκε και ο αδερφός του Γεώργιος που ήταν ανθυπολοχαγός. Αν και είχε γίνει γνωστός ως στρατηγός αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Συνταγματάρχη της Βασιλικής Φάλαγγας και αυτό γιατί ο Όθωνας τον τιμώρησε με την υποβίβαση δύο βαθμών στρατιωτικής ιεραρχίας και την παύση των καθηκόντων του για δύο χρόνια (με στέρηση μισθού), στην διάρκεια των οποίων ο Κασομούλης συνέγραψε τα Στρατιωτικά του Ενθυμήματα.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Στυλίδα Φθιώτιδας όπου και πέθανε το 1872».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.