Charlene Elisha Gregory: Η Βρετανίδα σαξοφωνίστρια που έγινε… Κρητικιά

Τι σαγήνεψε στην Ελλάδα την πολυβραβευμένη μουσικό;
Charlene Elisha Gregory

Η Charlene Elisha Gregory είναι μια μουσικός διεθνούς βεληνεκούς. Η ίδια με το σαξόφωνο της έχει γεμίσει με μελωδίες όλο τον κόσμο. Όμως γοητεύτηκε από την Κρήτη και ζει μόνιμα σε αυτήν. Πολλά διεθνή βραβεία έχει κατακτήσει παίζοντας τη μουσική της. Το πιο πρόσφατο μάλιστα το κατέκτησε το Καλοκαίρι του 2021 στον Διεθνή Διαγωνισμό Medici όπου κατέλαβε την 5η θέση σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια μιλάει στο Newsbomb.gr και εξηγεί πως από κάτοικος Αγγλίας έγινε κάτοικος Κρήτης. Τι τη σαγηνεύει στη χώρα μας, ποιες είναι οι διαφορές και ποιες είναι οι ομοιότητες στην μουσική Παιδεία των δύο χωρών. Εξηγεί γιατί δεν έχει πάει σε κάποιο talent show ενώ ταυτόχρονα τονίζει γιατί η μουσική είναι πολύ σημαντική στην παιδική ηλικία.

Παίζεις σαξόφωνο, ενώ είχες ξεκινήσει βιολί όταν ήσουν μικρή. Αλήθεια πως έγινε αυτή η μεταβολή;

«Στην πραγματικότητα, ήθελα πάντα ένα κλαρινέτο και ένα βιολί όταν ήμουν παιδί, αλλά οι γονείς μου αποφάσισαν ότι μου επιτρέπεται μόνο ένα βιολί μέχρι αργότερα στο γυμνάσιο όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσω μαθήματα κλαρινέτου. Μόλις πριν από μερικά χρόνια, ενώ διδάσκω το κλαρινέτο στο Ωδείο των Χρωμάτων, αποφάσισα να ξεκινήσω το σαξόφωνο, ώστε να μπορώ επίσης να το διδάξω και να παίξω σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Έτσι κι αλλιώς παίζω πολλά μουσικά όργανα και το σαξόφωνο είναι πιο κοντά στο κλαρινέτο, που είναι το κύριο και πιο αγαπημένο».

Η ζωή σε έφερε στην Κρήτη…από Αγγλία και ΗΠΑ. Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας τους σταθμούς της καριέρας σου;

«Γεννήθηκα στο Μπράιτον, Αγγλία. Φοίτησα βιολί και κλαρινέτο στο Brighton & Hove Music & Arts σχολείο με δάσκαλο τον Christopher Phipps και δασκάλα την Janet Hyde.

Η πρώτη μου εμπειρία ήταν στο τέλος των σχολείων μου όταν έκανα ακρόαση, κέρδισα θέση στη Συμφωνική ορχήστρα των νέων του Brighton & Hove στο βιολί, επίσης στην ορχήστρα πνευστών του Brighton & Hove (Κορυφαίου Α’ Κλαρινέτο) και στην ορχήστρα εγχόρδων του Brighton & Hove (βιολί). Παρακολούθησα πολλές θερινές μουσικές σχολές που ειδικεύονται στο βιολί και το κλαρινέτο και είχα επίσης μερικές ευκαιρίες να παίξω για τον δήμαρχο που μου έδωσε υποτροφία για τη μουσική μου εκπαίδευση. Αποφοίτησα από το μουσικό κολέγιο με μουσική και μαθηματικά.

Στη συνέχεια σταμάτησα το κλαρινέτο και το βιολί και άρχισα τη τρομπέτα και το γαλλικό κόρνο, έκανα ακρόαση και μπήκα στο Southern Aurora Drum Corps. Κάναμε εθνικούς διαγωνισμούς και ήμασταν πρωταθλητές στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2002.

Το 2004 συμμετείχα σε οντισιόν για τους Cadets, μια παγκόσμια ανταγωνιστική Drum Corps (φιλαρμονική μπάντα), με έδρα το Allentown της Πενσυλβανίας των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν κατακτήσει δέκα το φορές παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ταξιδέψαμε σε 23 πολιτείες εκτελώντας το πρόγραμμα που γράφτηκε από τον Jay Bocook, που ήταν και δάσκαλός μας, σε στάδια με 25.000 κόσμο και στον κινηματογράφο, κατακτώντας την 4η θέση στον κόσμο.

Επιστρέφοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανα μια εμφάνιση Guest με το NYJO (Εθνική Ορχήστρα Τζαζ Νεολαίας του Λονδίνου) και επέστρεψα στο Southern Aurora Drum Corps ως Maestro, όπου βγήκαμε πρωταθλητές της τάξης DCUK A του 2004. Επίσης, παίξαμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Drum Corps.

Από τότε, σταμάτησα να παίζω για να επικεντρωθώ στην καριέρα μου στα οικονομικά.

Μετακόμισα στην Ελλάδα και το 2015, ανακάλυψα το Ωδείο των Χρωμάτων όπου συνέχισα τα μαθήματα για το κλαρινέτο και το βιολί υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Παπαδάκη και του Ηρακλή Θανάση. Παρακολούθησα πολλά σεμινάρια, όπως τα σεμινάρια των Arben Kadesha (Κορυθαίου Α’ Βιολί - βοηθός Concertmaster στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αθήνας), Σπύρος Μουρίκης (Κορυφαίος Α΄στα Κλαρινέτα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών), Marco Thomas (Κορυφαίος Α΄ κλαρινετίστας στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου), Paquito D'Rivera (κλαρινετίστας/ σαξοφωνίστας) και Βύρων Φιδετζής (Αρχιμουσικός-Maestro). Παίζω επίσης κλαρινέτο στη Συμφωνική Ορχήστρα Χρωμάτων.

Πριν από τρία χρόνια, έγινα καθηγήτρια κλαρινέτου στο Ωδείο των Χρωμάτων και συνέχισα περαιτέρω μαθήματα με τον Σπύρο Μουρίκη μέχρι και σήμερα.

Ξεκίνησα επίσης τα μαθήματα σαξοφώνου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή και σολίστ σαξοφωνου Στάθη Μαυρομάτη. Επίσης, παίζω σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Κρήτη».

Έχεις σκεφτεί να πήγαινες σε ένα talent show για να αναδείξεις τις πτυχές σου;

«Νομίζω ότι απλά παίζοντας ένα ή δύο μουσικά όργανα δεν επαρκεί για να πας σε ένα talent show. Φυσικά χρειάζεται ταλέντο για να παίξεις μουσική σε ένα καλό επίπεδο. Στα talent show, ειδικά στις μέρες μας, τα κριτήρια δεν είναι μόνο μουσικά και κλείνουν πιο πολύ στο «show»».

Στις αρχές του 2021 κέρδισες ένα βραβείο. Θα μας μιλήσεις για αυτή σου την εμπειρία;

«Έχω κάνει πολλές ακροάσεις στο παρελθόν για ορχήστρες, αλλά δεν είχα συμμετάσχει ποτέ σε διαγωνισμό. Επομένως, όταν ο καθηγητής μου Στάθης Μαυρομάτης μου είπε για συμμετοχή στο εθνικό διαγωνισμό σαξόφωνων για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενθουσιάστηκα. Ήταν ένα μείγμα ενθουσιασμού αλλά και αμφιβολίας. Παρά τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών, πάντα υπάρχει το άγχος που πρέπει να είναι δημιουργικό στο τελικό αποτέλεσμα. Με το Covid19 και την καραντίνα, κανείς δεν ήταν σίγουρος αν θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ο καθηγητής μου μου είπε ότι ο διαγωνισμός προχωρούσε κανονικά και θα διεξαγόταν διαδικτυακά στις 30 Ιανουαρίου 2021. Τότε ο πανικός άρχισε, ήταν μόλις 3 εβδομάδες μακριά. Πήρα τη μουσική και την έδωσα στην πιανίστρια του Ωδείου των Χρωμάτων Αναστασία Στεργιοπούλου. Είχαμε πολλή σκληρή δουλειά για να το κάνουμε μέσα στον λίγο αυτόν χρόνο των τριών εβδομάδων. Μετά από πολλές ώρες και ημέρες εξάσκησης ήμασταν έτοιμες, ηχογραφήσαμε το βίντεο μας και μπήκαμε στον διαγωνισμό. Περιμέναμε με αγωνία για περίπου ένα μήνα και ήμασταν πολύ χαρούμενες που πήραμε το βραβείο της δεύτερης θέσης. Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Αναστασία Στεργιοπούλου και τον Στάθη Μαυρομάτη, δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς αυτούς. Τώρα πλέον μετά από αυτή την εμπειρία, πραγματικά ανυπομονώ για τον επόμενο διαγωνισμό»!

Το όνειρο σου είναι να βρεθείς σε κάποια επαγγελματική ορχήστρα. Αν γίνει αυτό ποιο θα είναι το επόμενο σου βήμα;

«Ο καθένας έχει τα δικά του όνειρα και πράγματι δικό μου είναι να παίξω σε μια επαγγελματική ορχήστρα. Δυστυχώς το όνειρό μου είναι λίγο μακριά από μένα. Δεν υπάρχει επαγγελματική συμφωνική ορχήστρα εδώ στην Κρήτη, οπότε θα πρέπει να μετακομίσω στην ηπειρωτική Ελλάδα ή ακόμα και στην Ευρώπη. Ο ανταγωνισμός είναι επίσης εξαιρετικά υψηλός για μια θέση στην ορχήστρα. Νομίζω με μια θέση σε κάποια ορχήστρα, θα ήμουν πολύ ευτυχισμένη και αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι κάτι άλλο, όμως στη ποτέ μην λες ποτέ».

Μιλώντας για τη μουσική στα παιδιά τι θα τους έλεγες;

«Θα έλεγα ότι η μουσική είναι πολύ διασκεδαστική, η μουσική είναι παντού γύρω μας, από την τηλεόραση και τα τραγούδια των γονιών τους, στα παιδικά πάρτι και τους χορούς με τους πρώτους φίλους. Στη μουσική θα βρουν τη χαρά να συμμετέχουν μαζί με άλλα παιδάκια σε ομάδες όπως χορωδίες και ορχήστρες νέων, βοηθώντας τα να αναπτύξουν φιλίες. Η μουσική είναι πολύ σημαντική στην παιδική ηλικία. Βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη, τις γνωστικές δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την ομαδική εργασία. Μπορεί ακόμη και να μειώσει το άγχος. Θα πρότεινα στα παιδιά να μάθουν ένα ορχηστρικό όργανο όπως το φλάουτο, το βιολοντσέλο ή το βιολί για να τους δώσει τη δυνατότητα να παίζουν σε ομάδες μαζί με άλλα παιδιά και όχι μόνο στο σπίτι.

Η μουσική είναι ευεργετική για όλους, ενήλικες και παιδιά. Δεν είναι ποτέ αργά να τη ξεκινήσει κανείς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.