Ο όλεθρος του πυρηνικού πολέμου στον κινηματογράφο
Μια ταινία που αποτυπώνει έναν πυρηνικό πόλεμο είναι τόσο ζοφερή και τρομακτική που η παρακολούθηση της έστω και μία φορά μπορεί να είναι μια επίπονη κατάσταση, καθώς αποτυπώνει έναν ανατριχιαστικό κόσμο που είναι εξαιρετικά οδυνηρό να φανταστούμε.
Με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απειλή μιας τρομακτικής πυρηνικής επίθεσης στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας, να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας, φτιάξαμε μια λίστα με πέντε κορυφαίες ταινίες για τον πυρηνικό πόλεμο που απεικονίζουν τον κόσμο πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκληρωτική καταστροφή...
Testament (1983)
Η ταινία, με πρωταγωνιστές την Τζέιν Αλεξάντερ και τον Γουίλιαμ Ντιβέιν, απεικονίζει τον αγώνα για επιβίωση μετά από μια πυρηνική επίθεση. Αν και το φιλμ προοριζόταν για τη μικρή οθόνη, κυκλοφόρησε και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που παλεύει να φροντίσει την οικογένειά της μετά από μια πυρηνική επίθεση. Ολόκληρη η ταινία διαδραματίζεται σε μια μικρή προαστιακή πόλη έξω από το Σαν Φρανσίσκο.
Στο Χάμλιν, μια μικρή πόλη της Καλιφόρνιας, η οικογένεια Γουέδερλι ζει μια φιλήσυχη καθημερινότητα. Όλα αλλάζουν τη στιγμή που το πρόγραμμα της τηλεόρασης διακόπτεται για να μεταδοθεί η έκτακτη είδηση ότι πυρηνικές βόμβες έχουν ήδη πέσει στην ανατολική ακτή της χώρας, μέχρι που και το κανάλι της πολιτείας πέφτει, λόγω πτώση βόμβας και στην Καλιφόρνια. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από τη ραδιενέργεια μέσα στο χάος, αλλά η μητέρα επιδεικνύει τεράστια ψυχική δύναμη και συνεχίζει τον αγώνα της ώστε να βοηθήσει ξένα παιδιά, αλλά κι όσους έχουν επιβιώσει από την οικογένεια της.
Τhe Day After (1983)
Την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το «The Testament», η ταινία «The Day After» έκανε πρεμιέρα στην τηλεόραση στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές ταινίες όλων των εποχών. Εκατομμύρια άνθρωποι συντόνισαν την τηλεόρασή τους για να παρακολουθήσουν δύο οικογένειες από το Κάνσας που προσπαθούν να επιβιώσουν από μια πυρηνική επίθεση. Πιο τρομακτική από την ίδια την επίθεση, είναι η μετατραυματική περίοδος όπου ένα σωρό άνθρωποι σε σοκαριστική κατάσταση, στρέφονται στην κυβέρνησή τους για βοήθεια και για όλες τις τις ανάγκες, που δεν υπάρχουν πια. Οι ασθένειες από τη ραδιενέργεια, οι ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων, η πείνα, οι λεηλασίες, οι βιασμοί, έκαναν αυτήν την ταινία μια πιο δραματική εκδοχή του The Testament».
Με τον Ψυχρό Πόλεμο σε κλιμάκωση και την πυρηνική απειλή να φαντάζει πιθανότερη από ποτέ, ο Nicholas Meyer διεισδύει στα άδυτα των φόβων κάθε Αμερικανού μεσοαστού, βυθίζοντας μια ολόκληρη κωμόπολη στη σκόνη. Ο πυρηνικός όλεθρος αφήνει πίσω του ανθρώπινα κατάλοιπα που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα στείρο και ραδιενεργό περιβάλλον, με τις εικόνες του Gayne Rescher να συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο ερήμωσης και αποσύνθεσης.
Threads (1984)
Παραγωγή του BBC, η μετα-αποκαλυπτική ταινία γυρίστηκε για την τηλεόραση και κατάφερε να σοκάρει το κοινό των 80s που δεν είχε δει ποτέ πριν, κάτι τόσο καταστροφικό. Το φιλμ άφησε άναυδους τους θεατές και έκανε αρκετούς να υποφέρουν από αϋπνίες. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μερικές οικογένειες στο Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο φιλοξενεί επίσης πολλές στρατιωτικές βάσεις. Μια μέρα, ξαφνικά, ξεκινά ο πυρηνικός πόλεμος.
Ο πυρηνικός πόλεμος παρουσιάζεται με τον πιο γραφικό και ρεαλιστικό τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί. Είναι η πρώτη ταινία που προσπαθεί ποτέ να δείξει τον «Πυρηνικό Χειμώνα» σε έναν ερειπωμένο πλανήτη με τον παγκόσμιο πληθυσμό να βυθίζεται στους πρώτους σκοτεινούς αιώνες.
Στο Σέφιλντ, απλοί άνθρωποι από την εργατική τάξη ζουν τη ζωή τους ενώ οι ειδήσεις αναφέρουν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης μετά την εισβολή στο Ιράν από τα σοβιέτ. Οι άνθρωποι γενικά δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία μέχρι τη μέρα που συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να συμβεί μια πυρηνική επίθεση και να επηρεάσει την ανθρωπότητα.
Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Γνωστό στη χώρα μας ως «S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα». Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1964 προσάρμοσε την ιδέα του ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο σκηνοθέτης προσπάθησε να απεικονίσει πώς οι πυρηνικές ανταλλαγές θα οδηγούσαν τελικά σε παγκόσμια καταστροφή, κάτι που του φαινόταν «διασκεδαστικό». Η ταινία είναι γεμάτη σαρκασμό και σκόπιμο λογοπαίγνιο. Αυτό το αριστούργημα, με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς είναι μια από τις καλύτερες πολεμικές σάτιρες όλων των εποχών. Τι θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση κατά των Σοβιετικών, πώς θα περάσουν τις τελευταίες ώρες στο Πεντάγωνο, πώς ο Πρόεδρος και άλλοι θα προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση;
Ένας παρανοϊκός αξιωματικός ξεκινά κάτι που μοιάζει με τον υπέρτατο πυρηνικό πόλεμο και μια ομάδα πολιτικών και στρατιωτικών συσκέπτονται σε ένα κλειστό δωμάτιο με σκοπό να τον αποτρέψουν.
When the Wind Blows (1986)
Αυτό το βρετανικό πρότζεκτ του 1986 απεικονίζει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων συνταξιούχων πριν και μετά την πυρηνική επίθεση. Το ζευγάρι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με φυλλάδια που διανέμει η κυβέρνηση για το πώς να επιβιώσει κανείς από μια επίθεση. Αυτό που κάνει αυτή την ταινία πιο ανησυχητική είναι ότι πρόκειται για κινούμενα σχέδια...
Με τη βοήθεια κυβερνητικών φυλλαδίων, ένα γηραιό ζευγάρι κατασκευάζει καταφύγιο και ετοιμάζεται για επικείμενη πυρηνική επίθεση. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως τα χρόνια έχουν περάσει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μαζί οι τακτικές και τα αποτελέσματα του πολέμου.