Όσκαρ 2022: Θρίαμβος για το «CODA» - Δείτε όλους τους νικητές των φετινών βραβείων
Τα βραβεία Όσκαρ επέστρεψαν στο «σπίτι» τους, στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες με παρουσιάστριες τις ηθοποιούς Έιμι Σούμερ, Ρεγκίνα Χολ και Γουάτα Σάικς. Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από το τηλεοπτικά δίκτυο ABC και στην Ελλάδα από το Cosmote TV.
Η 94η Τελετή Απονομής ξεκίνησε με τις πρωταθλήτριες Σερένα και Βίνους Γουίλιαμς να κάνουν σερβίς στην Μπιγιόνσε η οποία ερμήνευσε το «Be Alive» από το «King Richards», υποψήφιο Καλύτερου Τραγουδιού.
Aπό τις καλύτερες στιγμές της λαμπερής βραδιάς, ήταν η εμφάνιση του Φράνσις Φορντ Κόπολα και των Αλ Πατσίνο και Ρομπερτ Ντε Νίρο στη σκηνή για την επέτειο των 50 χρόνων από την θρυλική ταινία Ο Νονός και οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκομένους που είχαν σηκωθεί όρθιοι.
Παράλληλα, η άβολη στιγμή της 94ης τελετής απονομής, ήταν ο εκνευρισμός του Γουίλ Σμιθ, όταν ο Κρις Ροκ άρχισε να «χοντραίνει» το αστείο του για τη σύζυγο του ηθοποιού, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός κωμικός επέλεξε να κάνει ένα αστείο για την Τζέιντα λέγοντας ότι θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο GI Jane 2 λόγω του ξυρισμένου κρανίου της (σ.σ. η Πίνκετ Σμιθ υποφέρει από αλωπεκία).
Το σχόλιο προκάλεσε την οργή του Σμιθ ο οποίος αφού είπε στον κωμικό «μην πιάνεις τη γυναίκα μου στο γ@@@ενο στόμα σου» στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή και χτύπησε τον Κρις Ροκ.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία η οποία αντιμετωπίζει την ρωσική εισβολή. Στις γιγαντοοθόνες του Dolby Theater προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια και «να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν».
Όσον αφορά το διαγωνιστικό κομμάτι, τα πρώτα οκτώ Όσκαρ που απονεμήθηκαν προέρχονται από τις κατηγορίες που «έκοψε» η Ακαδημία, προκαλώντας έντονες κριτικές με αυτή την πρωτόγνωρη απόφαση για τον θεσμό.
Μεγάλος νικητής της 94ης Τελετής Απονομής ήταν το CODA της Σιαν Χέντερ που απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ το Dune του Ντενί Βιλνέβ τερμάτισε πρώτο στην κούρσα με έξι Όσκαρ: Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνικών, Μουσικής, Ήχου και Οπτικών Εφέ.
Το Όσκαρ Σκηνοθεσίας απέσπασε η Τζέιν Κάμπιον για την ταινία του Netflix, The Power of the Dog και έγινε η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το Όσκαρ Σκηνοθεσίας στην ιστορία των βραβείων! Προηγήθηκαν οι Κλόι Ζάο μόλις πέρσι με το Nomadland και Κάθριν Μπίγκελοου το 2009 για το «The Hurt Locker».
Το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου πήγε στο φαβορί της κατηγορίας, Γουίλ Σμιθ για την ερμηνεία του στο King Richard, ενώ το Α' Γυναικείου, στην Τζέσικα Τσαστέιν για τον ρόλο της στο The Eyes of Tammy Faye. Κατά την παραλαβή του βραβείου του, ο Σμιθ με δάκρυα στα μάτια προσπάθησε να απολογηθεί για την άτυχη στιγμή και το ξέσπασμά του, ζητώντας δημόσια στιγμή και κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε ««Η αγάπη σε κάνει να κάνεις τρελά πράγματα. Ελπίζω η Ακαδημία να με ξανακαλέσει του χρόνου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κωφός εκ γενετής, Τρόι Κότσουρ κατάφερε να γράψει ιστορία κερδίζοντας το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο CODA αφιερώνοντας το βραβείο του στην «κοινότητα των κωφών και των ανθρώπων με αναπηρία». Έτσι έγινε ο δεύτερος ηθοποιός με προβλήματα ακοής που κερδίζει στην ιστορία των βραβείων. Προηγήθηκε η Μαρλί Μάτλιν με το Children of a Lesser God το 1987.
Το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου απονεμήθηκε στον Κένεθ Μπράνα για το Belfast, ενώ το Διασκευασμένου Σεναρίου στην ταινία CODA το οποίο φεύγει από τα Όσκαρ με τρία βραβεία συνολικά.
To φαβορί στην κατηγορία του, Encanto της Disney κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, ενώ το Japan’s Drive My Car το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.
Όσον αφορά το κοινό, που για πρώτη φορά φέτος μέσω Twitter, είχε δικαίωμα ψήφου, ανέδειξε ως αγαπημένη του ταινία το Army of the Dead του Ζακ Σνάιντερ, νικώντας έτσι ταινίες όπως το blockbuster Spider-Man: No Way Home και το Cinderella.
Δείτε τους νικητές μέχρι στιγμής. Το άρθρο ανανεώνεται κατά τη διάρκεια της τελετής.
Καλύτερη Ταινία
CODA
Σκηνοθεσία
Τζέιν Κάμπιον (The Power of the Dog)
Α' Ανδρικός Ρόλος
Γουίλ Σμιθ (King Richard)
Α’ Γυναικείος Ρόλος
Τζέσικα Τσαστέιν (The Eyes of Tammy Faye)
Β’ Ανδρικός Ρόλος
Τρόι Κότσουρ, «Coda»
Β’ Γυναικείος Ρόλος
Αριάνα ΝτεΜπόουζ, (West Side Story)
Πρωτότυπο Σενάριο
Belfast (Κένεθ Μπράνα)
Διασκευασμένο Σενάριο
CODA (Σιάν Χέντερ)
Καλύτερη Διεθνής Ταινία
Drive My Car (Ιαπωνία)
Καλύτερη Φωτογραφία
Dune (Γκρεγκ Φρέιζερ,
Καλύτερο Μοντάζ
Dune (Τζο Γουόκερ)
Καλύτερα Σκηνικά
Dune
Καλύτερα Κοστούμια
Cruella (Τζένι Μπίβαν)
Καλύτερο Μακιγιάζ/Κομμώσεις
The Eyes of Tammy Faye (Λίντα Ντόουντς, Στέφανι Ινγκραμ και Τζάστιν Ράλι)
Καλύτερη Μουσική
Dune (Χανς Ζίμερ)
Καλύτερο Τραγούδι
No Time To Die, «No Time to Die»
Καλύτερος Ήχος
Dune
Οπτικά Εφέ
Dune
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Encanto
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
Summer of Soul
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
The Queen of Basketball
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους
The Windshield Wiper
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους
The Long Goodbye
Διαβάστε επίσης:
Όσκαρ 2022 LIVE BLOG: Λεπτό προς λεπτό η μεγάλη βραδιά - Τα αποτελέσματα και οι νικητές
Όσκαρ 2022: Τα φαβορί και η μεγάλη κόντρα Netflix – Apple TV
Τα Όσκαρ σε αριθμούς και όσα πρέπει να ξέρετε για τη φετινή απονομή των βραβείων