Δέσποινα Ζακύρη: Δίνει ζωή σε...κολοκύθες
Η Δέσποινα Ζακύρη από το χωριό Μεσότοπο της Λέσβου δίνει ζωή και χρώμα σε κολοκύθες μετατρέποντας της σε έργα τέχνης. Τις περισσότερες τις κάνει πρόσωπα και μάλιστα με καταγωγή. Ο παππούς και η γιαγιά από την Σμύρνη, το ζεύγος από τη Λευκάδα, τους μερακλήδες Ηπειρώτες. Η φαντασία της τέμνεται με την παράδοση και την ιστορία.
Η ίδια μιλώντας στο Newsbomb.gr κάνει λόγο για την παραδοσιακή της τέχνη και την ιδέα της να την αποτυπώσει πάνω σε κολοκύθες. Αναφέρει τις αντιδράσεις των τουριστών ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως το νησί της έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω του μεταναστευτικού. Το νησί της, όπως λέει, έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό που δεν αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια. Αν θα χρησιμοποιούσε μια κολοκύθα για να στείλει το δικό της ξεχωριστό μήνυμα αυτή θα ήταν μια γυναίκα με ένα στεφάνι ελιάς σύμβολο ειρήνης , και στο φόρεμα της ζωγραφισμένος όλος ο πλούτος της Λέσβου.
Αναμφισβήτητα η Δέσποινα Ζακύρη από το Μεσότοπο Λέσβου μέσω της λαϊκής τέχνης της παράγει πολιτισμό αλλά και έντονους προβληματισμούς. Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας που με τα χρώματα της και τα σχέδια της μιλά
Χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης σε ένα μικρό χωριό της Μυτιλήνης, πως και πότε ξεκινήσατε αυτό το εγχείρημα και σε ποιο χωριό;
«Ξεκίνησα να δημιουργώ χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης για το κατάστημα που διατηρώ στο Μεσότοπο ένα χωριό της δυτικής Λέσβου! Κινητήριος δύναμη ήταν η επιθυμία μου να φτιάξω κάτι πρωτότυπο και μοναδικό, με πηγή έμπνευσης την ίδια τη φύση που απλόχερα προσφέρει. Της θησαυρούς της».
Ζωγραφίζετε κολοκύθες…πραγματικά ιδιαίτερο. Τι ανταπόκριση έχουν;
«Ξεκίνησα δειλά -δειλά, και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να υπάρχει τόση ανταπόκριση! Αυτό μου δίνει περισσότερη όρεξη για δημιουργία!».
Πάνω στις κολοκύθες φτιάχνεται πρόσωπα συνήθως ή και άλλα σχέδια;
«Το γεγονός ότι οι κολοκύθες δημιουργούνται από τη φύση και το σχήμα τους είναι διαφορετικό και ξεχωριστό για την κάθε μία μου δίνει την έμπνευση ανάλογα με το σχήμα να τους δίνω ζωή. Φτιάχνω πρόσωπα, ζώα, ανθρώπινες φιγούρες με παραδοσιακές φορεσιές, φωτιστικά, φωλιές για πουλιά και ότι μου ζητηθεί να δημιουργήσω».
Οι δικές σας αγαπημένες τι απεικονίζουν;
«Κάθε φορά που φτιάχνω κάτι καινούργιο είναι το αγαπημένο μου.....μέχρι να φτιάξω το επόμενο!».
Οι τουρίστες που τους επισκέπτονται συνήθως τι είναι αυτό που τους κινεί το ενδιαφέρον;
«Στους τουρίστες αρέσουν πολύ, ενθουσιάζονται με τις κολοκύθες! Είναι κάτι πρωτότυπο. Ωστόσο επιζητούν και επικεντρώνονται στην αγορά μικρών σε μέγεθος προϊόντων ώστε να είναι εύκολα στη μεταφορά τους».
Η Μυτιλήνη είναι ένα μέρος που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο σε εσάς, στην μικρή κοινωνία;
«Τα τελευταία χρόνια το νησί μας υπέστη μεγάλο πλήγμα λόγο του μεταναστευτικού. Εμείς βέβαια βρισκόμαστε στη δυτική Λέσβο 70χλμ απ’ την πόλη της Μυτιλήνης, δεν είχαμε άμεση επαφή με το πρόβλημα όμως υπάρχει αντίκτυπο και στη δική μας μικρή κοινωνία».
Αν σε μια κολοκύθα μπορούσατε να αποτυπώσετε ένα μήνυμα από το νησί σας προς τα κέντρα των αποφάσεων και στην Αθήνα, τι σχέδιο θα είχε αυτή πάνω της;
«Θα επέλεγα να φτιάξω μια γυναίκα με ένα στεφάνι ελιάς σύμβολο ειρήνης , και στο φόρεμα της ζωγραφισμένος όλος ο πλούτος της Λέσβου! Το νησί μας έχει τόσο πολλά τα οποία δεν αναδεικνύονται!».