Γυμνό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η έκθεση παρουσιάζει νέα του έργα, σχεδιασμένα για τον συγκεκριμένο χώρο και στο επίκεντρο της είναι επτά νέα γλυπτά.
Ο Rondinone επενέβει στις αίθουσες που φιλοξενούν τα γλυπτά του, αλλάζοντας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία -το δάπεδο, τον φωτισμό, το χρώμα στους τοίχους και στην οροφή - ώστε να δημιουργήσει το δικό του χαρακτηριστικό, ονειρικό περιβάλλον.
Ένα τοιχίο-χώρισμα τοποθετημένο στην πρώτη αίθουσα, απομονώνει τον κόσμο αυτόν από την καθημερινότητα.
Ο φωτισμός από νέον και μια εγκατάσταση σε lightbox, δίνουν ένα ήσυχο φως που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια ατμόσφαιρα ουδέτερη, σε μια αίσθηση πέρα από τον χρόνο και τον χώρο.
Επτά γυμνά γλυπτά φυσικού μεγέθους κατοικούν τον χώρο.
Οι φιγούρες εμφανίζονται σε χαλαρές στάσεις ήρεμης ανάπαυσης με φόντο τους λευκούς τοίχους. Με αρθρώσεις σαν τις κούκλες που βρίσκουμε στις βιτρίνες των καταστημάτων, οι μορφές αυτές είναι εξαιρετικά λεπτομερείς καθώς έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα.
Τα επιμέρους τμήματα κάθε φιγούρας είναι σε διαφορετικές αποχρώσεις, ένα μείγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων. Γυμνές και ευάλωτες, οι φιγούρες μοιάζουν να ξεκουράζονται μετά από μια παράσταση.
Ο ίδιος ο Rondinone εξηγεί πως για τα συγκεκριμένα έργα επέλεξε ως μοντέλο νέους χορευτές, που βρίσκονται στο απόγειο της δυναμικής τους και της σωματικής τους διάπλασης, ώστε να τονίσει την αντίθεση με τις επιλεγμένες στάσεις χαλάρωσης που σχηματίζουν τώρα τα σώματα αυτά.
Όμως γιατί ξεκουράζονται; Από τι; Ίσως από τη ζωή; Και είχαν ποτέ δική τους ζωή οι φιγούρες αυτές;
Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου τα ειδώλια της μόνιμης συλλογής του που χρονολογούνται στην 3η π.Χ. χιλιετία, παραμένουν γαλήνια και αινιγματικά, οι αναπαυόμενες μορφές του Ugo Rondinone καλούν τον θεατή να αναλογιστεί την εξέλιξη της παραστατικότητας διαμέσου των αιώνων αλλά και το πώς αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα υπαρξιακά ερωτήματα στις διάφορες περιόδους.
Διάρκεια έκθεσης έως τις 19 Σεπτεμβρίου