Σαν Σήμερα: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη
Σαν σήμερα το 1931 εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.
Ένα από τα πιο εμβληματικά μουσεία της Αθήνας εγκαινιάστηκε σαν σήμερα 22 Απριλίου το 1931, το Μουσείο Μπενάκη.
Το Μουσείο Μπενάκη ιδρύθηκε το 1930 στην Αθήνα με δωρεά του Αντώνη Μπενάκη προς το Ελληνικό Δημόσιο στη μνήμη του πατέρα του, Εμμανουήλ Μπενάκη, οπότε και στεγάστηκε στη νεοκλασική αρχοντική οικία της οικογένειας Μπενάκη. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα με πάνω από 100.000 εκθέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, ενώ από το 2000 οι συλλογές του διαχωρίστηκαν θεματικά με την χρήση περιφερειακών μουσείων. Είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου και θεωρείται το παλαιότερος οργανισμός μουσείων στον ελληνικό χώρο.
Ιστορία του Μουσείου
Ο Αντώνης Μπενάκης είχε ξεκινήσει να συλλέγει τα μετέπειτα εκθέματα στην Αίγυπτο 30 χρόνια πριν την ίδρυση του Μουσείου. Το 1926 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα οπότε και αποφάσισε τη δωρεά του Μουσείου Μπενάκη στο ελληνικό κράτος μαζί με το πατρικό του σπίτι, κατόπιν της οποίας τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου στις 22 Απριλίου 1931.
Το κυρίως μουσείο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Μπενάκη, που ξεκίνησε να χτίζεται το 1867-1868 για τον έμπορο Ιωάννη Πέρογλου στη διασταύρωση της οδού Κουμπάρη και της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, έναντι του Εθνικού Κήπου. Το 1895 ο Παναγιώτης Χαροκόπος το αγόρασε για να οικοδομήσει το Μέγαρο Χαροκόπου, ενώ το 1910 , διατηρώντας τον προηγούμενο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, το κτίριο περιήλθε στον Εμμανουήλ Μπενάκη και ανακαινίστηκε με στόχο τον επαναπατρισμό της οικογένειάς του σε αυτό από την Αλεξάνδρεια. Μεταξύ 1929 και 1931 έγινε επέκταση στη δυτική του πλευρά για τη λειτουργία του ως μουσείο. Ο Αλέκος και ο Στέφανος Καλλιγάς ολοκλήρωσαν το 1997 μια σειρά επεκτάσεων που κράτησε δύο δεκαετίες ώστε να μπορέσει να στεγαστεί η ολοένα αυξανόμενη συλλογή του Μουσείου. Το κτίριο υπέστη ζημιές από σεισμό και μετά από αποκατάσταση που στοίχισε 20.000.000$ άνοιξε πάλι στο κοινό το 2000.
Συλλογές
Το Μουσείο εξέλιξε τις συλλογές του στη βάση της αρχικής συλλογής του Αντώνη Μπενάκη με έργα αρχαίας, βυζαντινής, μεταβυζαντινής, ισλαμικής και παραδοσιακής τέχνης. Παρόλο που το μη ελληνικό στοιχείο βρίσκεται αποκεντρωμένο από την κύρια συλλογή, αυτή παρατίθεται με τρόπο που αναδεικνύει την εξωγενή επίδραση στο ελληνικό πολιτιστικό στοιχείο.
Ελληνική χρονογραμμή κεντρικού κτιρίου
Η περιήγηση ανά αίθουσα στο κεντρικό κτίριο ακολουθεί χρονική αλληλουχία:
Αίθουσα 1: Παλαιολιθικά στοιχεία
Αίθουσα 2: Κυκλαδικός, μινωικός, μυκηναϊκός πολιτισμός, γεωμετρική εποχή και εποχή ανατολικοποίησης
Αίθουσα 3: Κεραμικά από διάφορα μέρη του ελληνικού χώρου
Αίθουσες 4, 5 & 6: Κλασική περίοδος
Αίθουσα 7: Ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδος
Αίθουσα 8: Γέφυρα αρχαίας και βυζαντινής περιόδου
Αίθουσα 9: Ύστερη αρχαιότητα
Αίθουσα 10: Μεσοβυζαντινή εποχή
Αίθουσες 11 & 12: Ύστερη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδος
Αίθουσες 13 ως 24: 15ος - 19ος αιώνας
Αίθουσες 25 ως 28: Θρησκευτικά τεχνήματα μεταβυζαντινής εποχής
Αίθουσες 29 ως 32: Καθημερινή ζωή πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821
Αίθουσες 33 ως 36: Ελληνική Επανάσταση και Ελληνικό Κράτος τον 19ο αιώνα
Συλλογή κοπτικής τέχνης
Πλούσια σε υφάσματα, μεγάλος αριθμός αγγείων, ξυλόγλυπτα και μεταλλικά αντικείμενα.[
Συλλογή κινεζικής τέχνης
Κεραμική τέχνη από 3ο π.Χ. ως 19ο αιώνα, νεολιθικά αγγεία, ταφικό γλυπτό, διακοσμημένα εμπορεύματα.