Athens Music Week: Από τη Νικολακοπούλου μέχρι τον Trannos και την τεχνητή νοημοσύνη

Η «ψυχή» του Athens Music Week, Γιώργος Περό και Αντώνης Ζουγανέλης, μιλούν στο Newsbomb.gr.

O Αντώνης Ζουγανέλης και ο Γιώργος Περό Τεχνόπολη
O Αντώνης Ζουγανέλης και ο Γιώργος Περό, «ψυχή» του Athens Music Week
Χάρης Γκίκας/Newsbomb.gr
20'

Το Athens Music Week (AMW), το Βοutique conference & showcase festival, που πλέον έχει γίνει θεσμός και τόπος συνάντησης Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας, επιστρέφει πιο πλούσιο από ποτέ με την 5η διοργάνωσή του (29/05 - 1/06).

Το φετινό τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 6 venues, 32 καλλιτέχνες, 130 ομιλητές από 29 χώρες, 42 πάνελ συζητήσεων, παρουσιάσεις, roundtables και ομιλίες, 13 workshops, προβολή ντοκιμαντέρ, dj sets, networking events και άλλες ξεχωριστές δράσεις.

Η συναυλιακή δράση του φετινού Athens Music Week θα κορυφωθεί με ένα εκρηκτικό, φεστιβαλικό live show στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, εκεί όπου συναντήσαμε κι εμείς τον Γιώργο Περό (Founder - Artistic Director Athens Music Week) και τον Αντώνη Ζουγανέλη (AMW Conference Director / Artistic Director Athens Jazz), οι οποίοι μας μίλησαν για τη δημιουργία, το σκοπό, το όραμα και τις δυσκολίες του μεγάλου και σημαντικού αυτού πρότζεκτ και φυσικά μας είπαν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη φετινή διοργάνωση.

Γιώργος Περό και Αντώνης Ζουγανέλης
Γιώργος Περό και Αντώνης Ζουγανέλης ποζάρουν στο φακό του Newsbomb.grΧάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Τι είναι το Athens Music Week και πότε ξεκίνησε;

Γιώργος Περό: Σαν ιδέα ξεκίνησε το 2018, και συγκαταλέγεται στα λεγόμενα showcase conferences. Θέλαμε να έχουμε κάτι διευρυμένο και η ιδέα ξεκίνησε με τρεις στόχους. Eπειδή ταξιδεύουμε πολύ είδαμε ότι είχαμε έλλειψη δικτύωσης και συσπείρωσης του κλάδου. Υπήρχε ένα κενό, ενώ δεν έχουμε και τόσο μεγάλο εξαγώγιμο υλικό στη Δύση. Σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι που έχει να κάνει με experience, εκπαίδευση του ελληνικού κοινού με το τί γίνεται στη μουσική, να δικτυώσουμε τους Έλληνες με την Ευρώπη.

Αντώνης Ζουγανέλης: Το Athens Music Week είναι ένα κάλεσμα συσπείρωσης, δικτύωσης και κατάρτισης μουσικών επαγγελματιών και δυνητικών μουσικών επαγγελματιών οι οποίοι είναι μουσικόφιλοι και θέλουν να ασχοληθούν με αυτό, όπως και η ένωσή τους με το international οικοσύστημα.

Η φετινή διοργάνωση σε ποιους απευθύνεται περισσότερο και πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα;

Αντώνης Ζουγανέλης: Σε όλο τον κόσμο. Είναι τόσο ανοιχτό το music target group του φετινού Athens Music Week που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Έχει πάνελ και συζητήσεις για μουσική και τεχνολογία που μπορεί κάποια να απευθύνονται σε tech κοινό, ταυτόχρονα έχει τη Λίνα Νικολακοπούλου με τον Παρασκευά Καρασούλο σε μια ομιλία για την καριέρα τους, έχει μια ομιλία για την trap από τους νούμερο ένα καλλιτέχνες: FY, Trannos, Light που για πρώτη φορά θα τους ακούσουμε μαζί να συζητάνε για αυτό που κάνουν, τι είναι, πώς το κάνουν, πώς αντιδρούν σε αυτά που ακούν και πόσο τους ενδιαφέρει,επίσης αν είναι η επάναστασή τους αυτό ή όχι. Ακόμα, έχει ανθρώπους του ραδιοφώνου για να μας πουν πώς διαλέγουν τα τραγούδια που παίζουν, πολλή δικτύωση στο industry (music labels, festivals, venues), έρχονται δίκτυα από όλη την Ευρώπη να μάθουν για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Οπότε, ειδικά η φετινή διοργάνωση είναι για όλο τον κόσμο.

Γιώργος Περό: Για το πώς εξελίχθηκε, εξαρχής θέλαμε να πάμε κάπου και φέτος είναι το πιο κοντινό της κατεύθυνσης που θέλαμε. Είμαστε σε 4 σημεία στην πόλη, σκοπός μας είναι να έχουμε και το Athens City Festival. Δεν είναι η βιομηχανία μόνο, είναι και οι ιστορίες. Φέτος έχουμε 32 σχήματα, θέλουμε να προωθούμε τα νέα ελληνικά σχήματα και να φέρνουμε και επιλεγμένα από την περιοχή. Θέλουμε να γίνουμε ένα σημείο αναφοράς σε όλη την ανατολική Μεσόγειο ώστε και οι Ευρωπαίοι να έρχονται εδώ και να γνωρίζουν νέους ανθρώπους αλλά και εμείς να δικτυώσουμε την περιοχή μας στη γειτονιά μας. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την τοπική δικτύωση. Είμαστε μια αγορά που δουλεύει μέσα σε ένα παγκόσμιο οικοσύστημα αλλά μην ξεχνάμε ότι και το τοπικό έχει τρομερή σημασία.

Ποια είναι η υποδοχή από τους ξένους επαγγελματίες του χώρου;

Γιώργος Περό: Στην πραγματικότητα αν και είναι η 5η διοργάνωση, με τις δύο χρονιές Covid, είναι η 3η μας. Έχουμε υποστήριξη, έχουμε τρομερή συνεργασία με την Τεχνόπολη, κάτι που είναι ένα μεγάλο αβαντάζ, αλλά και πολλά έξοδα. Φέρνεις τους ανθρώπους σε μια τουριστική πόλη, άρα έχει ένα κόστος αυτό. Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει ζήτηση να έρθουν και να αυτοχρηματοδοτούνται. Όταν έχεις μια πρωτοβουλία όπως το Athens Music Week, αυτομάτως βλέπεις μια εν δυνάμει συνεργασία με τα Βαλκάνια της Ευρώπης. Έχουμε πάνω από 110 ομιλητές, αυτό στα μικρά showcase festivals του εξωτερικού δεν συμβαίνει ούτε μετά από 10 χρόνια.

Γνωρίζουμε ότι η φετινή διοργάνωση είναι η πιο πλούσια.

Αντώνης Ζουγανέλης: Ισχύει. Η υποδοχή των ξένων είναι πολύ μεγαλύτερη και καλύτερη από των Ελλήνων που ακόμα είναι λίγο επιφυλακτικοί ως προς την ουσία και την αξία ενός τέτοιου θεσμού. Δεν το ξέρουν, δεν έχουν την εμπειρία.

Γιώργος Περό: Έλειπαν τέτοιες πρωτοβουλίες. Έχουν γίνει κατά καιρούς, αλλά όχι τόσο καλά οργανωμένες και όχι με αυτό το στρατηγικό πλαίσιο.

Άρα, εξίσου σημαντικό είναι να συνεχίσει, να έχει διάρκεια.

Γιώργος Περό: Και να είναι και συμμετοχική. Να έχει διάρκεια και να είναι σημείο συνάντησης, αυτό είναι το βασικό. Έχουμε έλλειψη υποδομών, λείπουν οι κρατικές υποδομές να το στηρίξουν, είναι μια κρατικο-ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς το αγκαλιάζουν η Τεχνόπολη και ο Δήμος Αθηναίων. Είναι σημαντικό για εμάς, το θέλουμε για να πετύχουμε τις συνέργιες. Επίσης, έχει ετήσιο κόστος και έξοδα να συντηρήσεις αυτές τις προσπάθειες και να βάζεις το Athens Music Week στο χάρτη των ξένων που έχουν άπειρες άλλες προτάσεις επίσης. Έχουμε από ερασιτέχνες μέχρι πιο παλιούς καλλιτέχνες, όλα τα επαγγέλματα, τις ηλικίες της μουσικής και όλους τους ανθρώπους που απαρτίζουν αυτό τον κλάδο. Που αλλού συμβαίνει αυτό;

Αντώνης Ζουγανέλης: Έχει πολύ ενδιαφέρον φέτος γιατί θα δούμε και μια έρευνα που έκανε πέρσι η Orfium για το music industry. Που δεν έχουμε δει νούμερα και στατιστικά για όλο το φάσμα της μουσικής στην Ελλάδα.

Trannos
Trannos

Θέλω να σταθούμε στην trap μουσική και σε μια σκηνή που έχει προκαλέσει και αντιδράσεις… Είναι η πρώτη φορά που θα συναντήσουμε αυτούς τους καλλιτέχνες σε μια συζήτηση. Ποια ήταν η αρχική αντίδρασή τους όταν τους προσεγγίσατε και πώς θα κινηθεί η κουβέντα;

Αντώνης Ζουγανέλης: Δεν γίνεται απευθείας, πηγαίνεις μέσω των ανθρώπων που είναι βασικοί συνεργάτες αυτών των καλλιτεχνών και οι οποίοι μπορούν να καταλάβουν την αξία και τη βαρύτητα ενός τέτοιου θεσμού. Αυτοί άνθρωποι λοιπόν, όταν το καταλάβουν μπορούν να το μεταφέρουν με τη δική τους γλώσσα στους καλλιτέχνες τους. Για εμάς αυτός ο άνθρωπος είναι ο Skive, που είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς της ραπ στην Ελλάδα και καταλαβαίνει πολύ καλά το music business. Μιλάει και με ανθρώπους του διεθνούς οικοσυστήματος και είχε την ιδέα να βάλουμε τους τρεις πιο γνωστούς καλλιτέχνες της trap σε ένα πάνελ. Εκείνος θα ηγηθεί της συζήτησης. Θα συζητήσουν από το πώς δημιουργείται η ιδέα για ένα τραγούδι στην trap, μέχρι το πώς καταφέρνουν αυτή τη στιγμή και είναι οι κορυφαίοι καλλιτέχνες τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα και που κάνουν μόνοι τους τα πάντα.

Το Athens Music Week πρέπει να δίνει βήμα σε όλους. Μιλάμε για το μουσικό οικοσύστημα και όταν τέτοιες μουσικές βρίσκονται στην κορυφή των τσαρτ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορείς να το αγνοείς, είναι μεγάλη χαρά που μπορούμε και το έχουμε.

Και κάτι ακόμα που βλέπει το Athens Music Week είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Γιώργος Περό: Ναι, έχει γίνει το coming out στην ουσία.

Αντώνης Ζουγανέλης: Έχει ανοίξει ένα τεράστιο κεφάλαιο σε όλους τους κλάδους, όπως και στη μουσική. Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την πραγματικότητα. Έχουμε πολλά παραδείγματα από το εξωτερικό. Είναι το φαινόμενο της εποχής, δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε και δεν αφορά μόνο τη μουσική. Πρέπει να μάθουμε να το χειριζόμαστε για να μην μας χειρίζεται.

Γιώργος Περό: Και να αποφεύγουμε τον φόβο κάθε φορά που γίνεται μια τεχνολογική επανάσταση. Πρέπει να μάθεις να δουλεύεις με τις εξελίξεις, τα trends και τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει το καθένα. Ειδικά αν είσαι αυτοδημιούργητος ή αυτοδιαχειριζόμενος μουσικός επαγγελματίας, τότε τα θέματα των τεχνολογικών trends τα κοιτάς ως μέσα κατάρτισης, δυνατότητες αξιοποίησης που θα βελτιώσουν την καριέρα σου κ.ο.κ. Πρόπερσι είχαμε μιλήσει για τα NFTS. Στην ουσία δίνουμε την ευκαιρία για μια επαφή που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα την έβρισκες εύκολα.

Και έρχομαι στη Μαρίνα Σάττι που θα κάνει ένα ψυχογράφημα στο φετινό Athens Music Week.

Αντώνης Ζουγανέλης: Αυτό γίνεται σε συνεργασία με το ACADDEMIA, ένας καινούριος οργανισμός που έχουν φτιάξει τα παιδιά από το ADD Festival και ήταν δική τους ιδέα. Εμείς είχαμε πει ότι θέλουμε ένα θέμα για mental heath, δουλέψαμε μαζί και μας είπαν ότι θέλουμε να βάλουμε στο κρεβάτι του ψυχαναλυτή έναν γνωστό Έλληνα καλλιτέχνη. Το λατρέψαμε και οι ίδιοι πρότειναν τη Μαρίνα Σάττι η οποία δέχτηκε. Έτσι θα έχουμε ένα φανταστικό session για μία ώρα ψυχανάλυσης με τη Μαρίνα. Είναι ένα φανταστικό παράδειγμα γιατί και η ίδια είναι ένα κορίτσι αυτοδημιούργητο. Ξεκίνησε μόνη της, κατάφερε τα πάντα και είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα. Οι ξένοι έρχονται και μας λένε για εκείνη. Οπότε είναι τέλειο παράδειγμα.

Μαρίνα Σάττι
Η Μαρίνα Σάττι

Γιώργος Περό: Το μήνυμά μας είναι «πάμε ενωμένοι, μαθαίνουμε, εκπαιδευόμαστε». Πολλές φορές βλέπουμε ότι ακόμα και στο εξωτερικό, καλλιτέχνες φαίνεται σαν να μην ενημερώνονται του τι συμβαίνει. Είναι σαν να μην είναι συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο πλανήτη. Πρέπει να είσαι πρωτότυπος, διαβασμένος. Το ταλέντο δεν φτάνει. Σε όλες τις κουβέντες υπάρχει μια διάδραση. Για αυτό φέτος εισάγουμε το κόνσεπτ του round table.

Αντώνης Ζουγανέλης: Το round table είναι πιο ανοιχτό, είναι συζήτηση με το κοινό. Υπάρχει ένας που κάνει μια εισαγωγή για το θέμα, άνθρωποι που συμμετέχουν από τη μια πλευρά και το κοινό από την άλλη. Είναι διάδραση.

Αντώνης Ζουγανέλης και Γιώργος Περό
Αντώνης Ζουγανέλης και Γιώργος ΠερόΧάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Θα μου πείτε το φετινό Athens Music Week σε αριθμούς;

Αντώνης Ζουγανέλης: Είναι 4 μέρες, 6 venues, πάνω από 140 ομιλητές.

Γιώργος Περό: Εκ των οποίων, οι 100 από 29 χώρες.

Αντώνης Ζουγανέλης: 34 συναυλίες και πάνω από 100 δράσεις.

Γιώργος Περό: Κάτι θα βρεις να κάνεις δηλαδή! (γέλια)

Ποιες χώρες συμμετέχουν;

Γιώργος Περό: Λετονία, Λιθουανία, Ισραήλ, Τουρκία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Εσθονία, Σκωτία, όλη η πρώην Γιουγκοσλαβία (Κροατία, Σλοβενία, Κόσσοβο, Σερβία), Βαλκάνια, σχεδόν όλη η Μεσόγειος. Φτάσαμε μέχρι το Ισραήλ, σκοπός μας είναι του χρόνου να πάμε μέχρι Γιβραλτάρ και Μαρόκο.

Μας ενδιαφέρει μακροπρόθεσμα να βοηθήσουμε το ελληνικό οικοσύστημα ώστε να ενωθούν κάποια venues (το ελληνικό πρόβλημα) να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους αν συμβεί κάτι έκτακτο. Να βοηθήσουμε ανθρώπους της ηλικίας μας που τους ενδιαφέρει το έργο θα αφήσουν πίσω τους, αλλά και τους νέους που ψάχνουν τρόπους να πάρουν ένα δάνειο. Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι λοιπόν, αφορά την επιχειρηματικότητα.

Δεν έχουμε music business school στην περιοχή και βλέπουμε ότι λείπει. Βάζοντας τα workshops που φέτος είναι 13, κατά κάποιον τρόπο ανοίγουμε δρόμους με εμπειρογνώμονες του εξωτερικού, δίνουμε πρόσβαση σε επαγγελματίες κάθε ηλικίας και αυτό είναι το ενδιαφέρον και το δύσκολο.

Ποιο είναι το challenge και τα εμπόδια του Athens Music Week;

Αντώνης Ζουγανέλης: Αυτά που είναι για όλους. Ο χρόνος και το burn out. Όπως είπε και ο Γιώργος πριν, δεν υπάρχει κρατική υποστήριξη, δεν υπάρχουν λεφτά στον κουβά. Πάντα τα προβλήματα στα μουσικά πρότζεκτ -και πόσω μάλλον σε αυτό που έχει και έναν αλτρουιστικό χαρακτήρα- είναι το κομμάτι του να καταφέρεις να βγάλεις τη δουλειά και να δώσεις ένα καλό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, για εμένα, είναι να προσπαθήσω να καταλάβουν όλο και περισσότεροι Έλληνες ότι τους αφορά. Αυτό είναι μεγάλο challenge. Είτε είναι επαγγελματίες που έχουν 30 χρόνια στη δισκογραφία, είτε μουσικόφιλοι που ξεκίνησαν χτες, τους αφορά.

Ψάχνουμε ακόμα επιχειρήματα. Το περιεχόμενο μιλάει από μόνο του αλλά, κατά πρώτον δεν είναι εύκολο να το ανακαλύψει ο άλλος κατευθείαν, και κατά δεύτερον, για κάποιο λόγο δεν είναι μέσα στην κουλτούρα του ακόμα. Οπότε δυσκολεύομαι πολύ. Το challenge μου είναι να καταλάβουν όλοι -ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, οργανισμοί, ιδρύματα, σύλλογοι- ότι αυτό είναι κάτι που το στηρίζουμε για να γίνουμε όλοι καλύτεροι, να γίνει και το ίδιο καλύτερο και εμείς. Και να συνδεθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο.

Γιώργος Περό και Αντώνης Ζουγανέλης
Γιώργος Περός και Αντώνης Ζουγανέλης είναι πανέτοιμοι για το 5ο Athens Music WeekΧάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Θεωρείτε ότι είναι ένα στοίχημα που έχετε κερδίσει στην 5η διοργάνωσή του;

Γιώργος Περό: Εγώ θα έλεγα ναι, γιατί στα χρόνια που υπάρχει, το εξωτερικό μας έχει δώσει τη χαρά να καταλάβουμε ότι μας υπολογίζουν, ενδιαφέρονται και θέλουν να δημιουργήσουν περισσότερες γέφυρες ετήσιας συνεργασίας με την Ελλάδα. Άρα αυτό δείχνει ότι κάνουμε κάτι καλά. Επίσης θέλουμε να γίνει το σημείο αναφοράς σε συναδέλφους και φίλους μουσικούς, να το οικειοποιηθούν. Φαίνεται ότι έχει δουλέψει γιατί όπου και να πηγαίνουμε, η πόρτα της συνεργασίας ανοίγει. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πηγαίνουμε εμείς οι δύο να σπρώχνουμε την πόρτα. Από το δημόσιο δεν το έχουν βάλει στην ατζέντα. Το κράτος πρέπει να καταλάβει ότι πέπει να ψάξουμε και άλλους λόγους για τουρισμό, όπως είναι ο πολιτιστικός.

Αντώνης Ζουγανέλης: Πρέπει να δουν το μεγάλο όραμα. Ένα άλλο challenge είναι ότι λείπεις κάθε μήνα το χρόνο για να δεις τους ανθρώπους και να καταφέρεις να τους φέρεις εδώ, αλλά και να προσπαθήσεις να δώσεις και το όραμα μαζί. Και για εμάς, δεν είναι εύκολο, αλλά πραγματικά πιστεύουμε και οι δύο ότι κάποια στιγμή θα κάνει ένα κλικ και θα ξεκλειδώσει. Και τότε το Athens Music Week θα είναι ο κόμβος όπου θα έρθει να ενωθεί με το εθνικό, το διεθνές, το τοπικό, όλα τα κομμάτια των επαγγελματιών.

Γιώργος Περό: Χρειάζεται εξωστρέφεια και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο.

Υστερούμε σε εξωστρέφεια;

Αντώνης Ζουγανέλης: Στην εξωστρέφεια δεν έχει βοηθήσει καθόλου το κράτος όπως θα έπρεπε. Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Ό,τι πρόγραμμα έχει βγει κάποια στιγμή για εξωστρέφεια, δεν είναι κομμένο και ραμμένο στην πραγματικότητα. Το παραδέχονται και οι ίδιοι οι πολιτικοί. Επίσης, δεν έχουν καταλάβει -και οι μουσικοί- ότι για να υπάρξει πραγματική εξωστρέφεια πρέπει να υπάρχει και το lobbying το αντίστοιχο, δηλαδή πηγαίνω σε εκθέσεις, γνωρίζω ανθρώπους και μουσικούς, πάω σε άλλα φεστιβάλ, φτιάχνω ένα οικοσύστημα γύρω μου με διεθνή παρέα. Αλλιώς δεν έρχονται προτάσεις, δεν υπάρχει συνεργασία. Αυτό θέλει και ιδιωτική πρωτοβουλία και κρατική υποστήριξη.

Υπάρχει ενότητα, κοινή πλεύση;

Αντώνης Ζουγανέλης: Εμείς θέλουμε να τα ενώσουμε όλα αυτά, να τα φέρουμε κοντά, και με τη διεθνή κοινότητα. Παρατηρητές είμαστε σε αυτό και πάντα βάζουμε το λιθαράκι μας.

Γιώργος Περό: Μπορεί να σκοτωνόμαστε αλλά πρέπει να έχουμε κοινό συμφέρον, να μπορούμε να πάμε στο υπουργείο εργασίας για ένα νομικό πλαίσιο, δεν είναι μόνο το κομμάτι του αν πουλάω εισιτήρια. Πρέπει να μπει λιγάκι στη νοοτροπία μας η ενότητα και θεωρώ ότι είναι μέρος της δουλειάς μας το να τους βάζουμε μαζί στο τραπέζι. Το έχουμε πετύχει. Τις πρώτες χρονιές ερχόντουσαν, μιλάγανε και φεύγανε. Ήδη βλέπουμε ότι μένουν και σε δύο παραπάνω πάνελ.

Αντώνης Ζουγανέλης: Εγώ είμαι αισιόδοξος πάνω σε αυτό, από χρονιά σε χρονιά μόνο καλύτερα πάει. Και όλο παραπάνω Έλληνες καταλαβαίνουν αυτή την αξία, αλλά πρέπει να συμμετέχεις για να το καταλάβεις.

Γιώργος Περό: Από το τίποτα που ήταν πριν τρία χρόνια, πλέον μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση.

Αντώνης Ζουγανέλης: Το μοντέλο υπάρχει, απλά πρέπει να το αισθανθεί κι ο άλλος. Να του δείξεις ότι εδώ είναι ένα ασφαλές περιβάλλον. Ότι είμαστε εδώ για να καταρτιστούμε καλύτερα, να δικτυωθούμε καλύτερα, να περάσουμε καλύτερα. Να συσπειρωθούμε. Όχι για να ανταγωνιστούμε κάποιον.

Γιώργος Περό: Το Athens Music Week στοχεύει να γεφυρώσει ανθρώπους κλαδικά και το όραμά μας είναι ότι σε μερικά χρόνια από τώρα, να υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνικότητα. Αν αυτό πάει καλύτερα, όλοι θα πάμε καλύτερα. Αυτό είναι το μήνυμα προς όλους.

Πώς οραματίζεστε το Athens Music Week σε κάποια χρόνια από τώρα;

Αντώνης Ζουγανέλης: Περισσότερες χώρες, περισσότεροι μουσικοί επαγγελματίες από το εξωτερικό, όλο το μουσικό φάσμα, αλλά ταυτόχρονα συμμετοχή της πόλης σε αυτό. Όλη η πόλη να γίνεται ένα showcase. Συνήθως τα showcase festival ντύνουν την πόλη τους. Μια πόλη γίνεται το φεστιβάλ. Για εμένα αυτό είναι το όραμα του Athens Music Week που είναι εφικτό να γίνει. Μπορούμε σαν Athens Music Week να συνεργαστούμε με όλα τα δρώμενα που συμβαίνουν και αντίστοιχα εκείνα με εμάς, έτσι η εμπειρία να φτάσει στο στόχο της. Το Athens Music Week δεν έχει έρθει να ανταγωνιστεί κάποιο event που συμβαίνει παράλληλα. Πάει παράλληλα με όλα, θέλει να δείξει την κουλτούρα, τη δυναμική, και πάνω από όλα τη χώρα και την πόλη μας.

Γιώργος Περό: Και παίζουμε με αυτό, θέλουμε να τους εκπλήξουμε λίγο, στο hosting, στο hospitality, ξέρουμε ότι πολλοί δεν έχουν βρεθεί ξανά στην Ελλάδα, ενώ φέτος επιστρέφουν πολλοί που ήρθαν πέρσι. Αυτό είναι ένα στοίχημα. Επίσης θέλουμε να έρχονται εδώ και να γνωρίζουν νέα πρόσωπα. Η δουλειά μας είναι να δικτυώσουμε και παράλληλα, να γίνεται εργασία, γενικές συνελεύσεις από ξένους φορείς, να μαζεύονται εδώ από όλα τα Βαλκάνια. Να είμαστε το κέντρο της περιοχής μουσικά και για business. Ξέρουμε ότι είναι challenge, αλλά αν το πετυχαίνουμε θα έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα του Athens Music Week που είναι αυτό, να δημιουργήσει δυνατότητες συνεργασίας. Το χρειαζόμαστε. Οι συνέργειες χρειάζονται και μόνιμους πυρήνες.

Τούρκος παραγωγός και live performer Hey! Douglas
O Τούρκος παραγωγός και live performer Hey! Douglas θα ανέβει στη σκηνή της Τεχνόπολης

Τι είναι μουσική για εσάς;

Αντώνης Ζουγανέλης: Για εμένα η μουσική είναι το ένα από τα δύο πράγματα που μπορεί να μου ξυπνήσει συναισθήματα. Και το χρειάζεσαι αυτή την εποχή, η μουσική το κάνει αυτό. Είναι η μισή μου ζωή, το οξυγόνο.

Γιώργος Περό: Εγώ ακούω κάθε μέρα μουσική και δεν ακούω τα ίδια όλες τις ώρες. Για εμένα η μουσική είναι αυτό το απρόσμενο που σε κάνει να γυρίσεις και να ενθουσιαστείς. Επίσης, το ότι καταφέρνουμε και γεφυρώνουμε ανθρώπους χάρη σε ένα event, που θα δώσει ένα χαμόγελο, θετική ενέργεια είναι η χαρά μου και μου δείχνει τη δύναμη της μουσικής.

Πώς διαμορφώνεται η μουσική και οι τάσεις στη μετά-covid και στην meta εποχή;

Γιώργος Περό: Θέλω να υπάρχει πλουραλισμός. Στην Ελλάδα και στις μικρές χώρες που δεν έχουν υποστήριξη φοβάμαι ότι τα ωδεία, οι πωλήσεις οργάνων κλπ., πέφτουν πάρα πολύ. Τα modern learning schools ανεβαίνουν. Δεν είναι κακό. Αλλά αυτό που κρίνω απαραίτητο είναι να υπάρχουν όλα τα πράγματα, όμως βλέπω να μειώνονται οι επιλογές.

Αντώνης Ζουγανέλης: Οι τάσεις διαμορφώνονται ήδη από τους νέους, που είτε μας αφορούν είτε όχι. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος στο κομμάτι του τι επέρχεται. Έρχεται μια γενιά δημιουργών και μουσικών που θα ακούσουμε και θα μας πέσουν τα αυτιά. Βράζει η νέα γενιά, όλο αυτό που βλέπουμε με τη ραπ είναι η επανάσταση της νέας γενιάς, ο τρόπος να εκφραστούν. Όταν όλο αυτό το πράγμα ωριμάσει και μπλεχτεί με άλλα ρεπερτόρια και κουλτούρες, θα σου δώσει ένα τόσο πολυποίκιλο αποτέλεσμα που θα μας πέσουν τα αυτιά. Επίσης, θεωρώ ότι την επόμενη δεκαετία το κομμάτι δισκογραφία θα είναι πολύ σημαντική. Αυτά που βλέπω και ακούω γενικά από Αμερική, Αγγλία και Ευρώπη είναι όλα καταπληκτικά. Δεν ξέρεις τι να πρωτοακούσεις. Δεν ξέρω αν όλα αυτά θα βρουν τον χώρο τους αλλά τώρα είναι η στιγμή των δημιουργών.

Αν ξεχωρίζατε μια στιγμή από τη φετινή διοργάνωση ποια θα ήταν;

Αντώνης Ζουγανέλης: Κάποιες κατηγορίες αφορούν άλλα κοινά και ηλικιακά. Εσένα θα σου έλεγα να έρθεις στο πάνελ που κάνει η Εύη Xουρσανίδη για τη δισκοκριτική. Με μουσικο-κριτικούς. Επίσης στο πάνελ με την trap, γιατί συνήθως δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτή, δεν ξέρουμε πώς μιλάνε αυτά τα παιδιά και τι έχουν να μας πουν. Έχει να κάνει με το ποιος είσαι, έχει στιγμές φέτος που εγώ δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω.

Γιώργος Περό: Αυτός είναι και ο σκοπός, εντελώς διαφορετικά πράγματα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να διασταυρωθούν, να ανακατευτούν οι κλάδοι και τα επαγγέλματα. Η λογική μας είναι σαν ένα φεστιβάλ με πολλά stage. Αυτό μετράει και έτσι το δημιουργούμε.

Αντώνης Ζουγανέλης: Αν πρέπει να βάλουμε έναν τίτλο σε όλο αυτό θα σου έλεγα ότι από τη Λίνα Νικολακοπούλου μέχρι τον Light και τον FY και από τη μουσικοκριτική μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή, είναι ποιος είσαι και πού θα σε στείλουμε.

texnopolis stage

Και κλείνει με μια μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη.

Αντώνης Ζουγανέλης: Αυτό που θέλαμε να κάνουμε με τη μεγάλη συναυλία είναι να ενώσουμε τη συναυλιακή εμπειρία της Τεχνόπολης που αρκετός κόσμος ξέρει και έχει ζήσει, με όλο αυτό που θα συμβαίνει τέσσερις μέρες. Να τους ενώσουμε όλους και να ζήσουν αυτό που ζούμε και εμείς στην Τεχνόπολη.


Διαβάστε επίσης

Το πρόγραμμα του Athens Music Week 2023

Athens Music Week: H μεγάλη συναυλία στην Κεντρική Σκηνή της Τεχνόπολης

Athens Music Week: 30 live acts, 130 ομιλητές και συναυλίες σε 4 venues



Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή