«Η Μεγάλη Ελλάδα μέσα στον χρόνο» - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10μερο διεθνές πολιτιστικό φόρουμ
Η επίσημη τελετή έναρξης ξεκίνησε με την εντυπωσιακή παρουσίαση "Αφή της Φλόγας του Πνεύματος και των Τεχνών", μία δημιουργία που υλοποιήθηκε με την αξιόλογη συνεργασία της Ακαδημίας Πλάτωνος και της Ακαδημίας Αθηνών, στο αμφιθέατρο Sala Carlo Pace.
Οι χαιρετισμοί και οι σύντομες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από διάσημες προσωπικότητες, όπως η δήμαρχος του Κομίσο, κα Maria Rita Schembari, ο πρόεδρος του Arteinsieme, κ Marcello Nativo, η επικεφαλής πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ Marialuisa Occhione, και η κ Marina Gonta, καλλιτεχνική διευθύντρια της Magna Grecia και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ομάδας Ελλήνων.
Το φόρουμ συγκέντρωσε διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες, και περιλάμβανε πολλές εισηγήσεις και παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Πάρη Κατσίβελο, ηθοποιό και σκηνοθέτη, καθηγητή δραματικής τέχνης και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και την κα Κατερίνα Γλυκού-Φωτεινια, πρώην καθηγήτρια αρχαίας ιστορίας και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο).
Την εκδήλωση συντόνισε ο κριτικός τέχνης Salvatore Parlagreco. Στην αρχική παρέμβαση του, επιβεβαίωσε το αίτημά του για ένα λεπτό σιγής και επισήμανε την προσευχή του για παγκόσμια ειρήνη, ειρήνη στις κοινότητες, κοινωνίες, οικογένειες και στο εσωτερικό μας.
Η Μαρίνα Γκόντα αανα΄φερει σχετικά με την έκθεση MAGNA GRECIA Nel tempo:
Αυτή η έκθεση με Έλληνες και Ιταλούς καλλιτέχνες έχει ως στόχο να αναδείξει τις διαπολιτισμικές σχέσεις των δύο εθνών. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το γλωσσικό σύστημα της Grecanica, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα ακόμη στα δικαστήρια. Μέσα από τα έργα τους, οι καλλιτέχνες επιβεβαιώνουν την αιώνια σχέση ως ένα εξαιρετικό γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών. Η εικαστική τέχνη είναι ένα δημόσιο αγαθό που δημιουργεί τη συνύπαρξη πνεύματος και ύλης.
Η ελληνική γλώσσα και η τέχνη της κλασικής περιόδου έχουν αφήσει έννοιες και σύμβολα στον πολιτισμό που παραμένουν αμετάβλητα με την πάροδο του χρόνου, καθοδηγώντας εκείνους που κατανοούν και σέβονται τη σημασία τους.
Μέσα από την παρατήρηση και τη μελέτη των έργων όλων των συμμετεχόντων, διακρίνω έμπνευση από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, την τέλεια αρμονία των χρωμάτων στην εικαστική απεικόνιση και την έκφραση του κόσμου τους. Υπάρχει ανάλυτική χρήση χρωμάτων, πολλά από τα οποία προέρχονται από τη φύση, όπως το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού, που παρόλο που είναι διαφανή, εμφανίζονται μπλε. Ξεχωρίζουν σαφή και έντονα χρώματα: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε, καφέ και μαύρο, παρόντα όλα στη φύση.
Υπάρχει μια σημαντική απόχρωση τόνων και χρωμάτων, τόσο απαλών όσο και έντονων, που μεταφέρουν χαρούμενα συναισθήματα, θλίψη και σκέψη.
Παρατηρούμε διάφορα σχήματα τεσσάρων χρωμάτων σε πορτρέτα για να διατηρηθεί η φυσική εμφάνιση του ανθρώπινου προσώπου. Η συμμετρία και η αναλογία υπάρχουν για να αποτυπωθεί η άριστη αισθητική του σώματος, απεικονίζοντας το φως και τη σκιά με ανάγλυφες μορφές. Υπάρχει μια ψευδαίσθηση και οπτική απάτη μέσω των σκιασμάτων. Μέσα από τις φωτογραφίες αντιλαμβανόμαστε μια αίσθηση συνέχειας, αρμονίας και συνοχής στην καθολική ενότητα.
Όλα τα έργα, είτε εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ιστορία, τη φύση, είτε από το κοινό ταξίδι των δύο εθνών, μερικά γεωμετρικά, κάποια αφηρημένα, συγκλίνουν όλα σε αυτό που είναι η τέχνη, τα συναισθήματα που προκαλεί και πώς ο κόσμος μας μπορεί να βελτιωθεί μέσα από αυτήν.