Βρετανικό Μουσείο: Ο νέος διευθυντής τάσσεται υπέρ της κοινής χρήσης των Γλυπτών με την Ελλάδα
Ως νέος προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ψηφίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο ο Σερ Μαρκ Τζόουνς.
Ο Τζόουνς, πρώην διευθυντής του Μουσείου Victoria & Albert έχει υποστηρίξει την κοινή χρήση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα.
Τον καιρό που διεύθυνε το V&A, ο Τζόουνς είχε υποστηρίξει ότι η Βρετανία και η Ελλάδα θα πρέπει να μοιράζονται τα γλυπτά του Παρθενώνα.
«Πρέπει να υπάρχει πιθανότητα ότι κάτι θα μπορούσε τώρα να λειτουργήσει για όλα τα μέρη», είπε ο Τζόουνς στον Observer το 2002. «Δεν μπορώ να πω σε άλλο μουσείο πώς να συμπεριφερθεί σε αυτό, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μπορεί να είναι καλό να εμφανίζονται αντικείμενα σε διαφορετικά σημεία» συμπλήρωσε.
«Όπου υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση, υπάρχει και μια ευκαιρία, εάν μπορεί να αναγνωριστεί. Δεν πρόκειται απαραίτητα για περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή επιστροφής των μαρμάρων οριστικά, αλλά όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως κάνουν οι Έλληνες και το Βρετανικό Μουσείο σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι πραγματικά καλό. Η απάθεια είναι ο μεγάλος εχθρός μας» είχε δηλώσει ο Τζόουνς.
Αυτές οι απόψεις ταιριάζουν πολύ με εκείνες που έχει εκφράσει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος συνομιλούσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» που θα μπορούσε να δει μερικά από τα γλυπτά που εκτίθενται στην Αθήνα, στο Βρετανικό Μουσείο ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα αντίστοιχα να βρεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Σύμφωνα με τους Times, υπήρχαν φήμες ότι ο Όσμπορν και ο πρώην διευθυντής που παραιτήθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου Χάρτγουϊκ Φισερ, δεν συμφωνούσαν για τα Γλυπτά.