Μαίρη Χρονοπούλου: Θεατρικό ντεμπούτο με κλωτσιά - Οι δύο ταινίες της που προτάθηκαν για Όσκαρ
Η Μαίρη Χρονοπούλου, εντυπωσιακή γυναίκα και ταλαντούχα ηθοποιός, έγινε σταρ στη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Μαίρη Χρονοπούλου έγινε «ηθοποιός τυχαία», όπως είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της. Ο τρόπος που πάτησε το πόδι της σε σκηνή είναι αξιομνημόνευτος, αφού βγήκε με «πλονζόν» μετά από κλωτσιά που της έδωσε ο Σακελλάριος.
Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Σακελλάριου-Γιανακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».
«Έγινα ηθοποιός τυχαία. Είχα πάει στο χορό του αρχαίου δράματος από το Λύκειο Ελληνίδων καθώς ο Δημήτρης Ροντήρης ζητούσε κοπέλες. Εγώ νόμιζα ότι εκεί χορεύουν, ήμουν και ψώνιο με το χορό, έτσι πήγα. Μια μέρα ήρθε η Δέσπω Διαμαντίδου και μου πρότεινε να παίξω σε ένα έργο. Ήταν να παίξουν η Τζένη Καρέζη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος με την Κυρία Κυβέλη στο Ακροπόλ. Επρόκειτο να ανεβάσει ένα θέαμα με ένα εισιτήριο: μια πρόζα και μια επιθεώρηση. Το βρήκαν προσβλητικό τα παιδιά και φύγανε. Μου είπε λοιπόν η Δέσπω: «Θέλεις να παίξεις το ρόλο της πρωταγωνίστριας;» Εγώ δεν ήθελα, αλλά μου είπαν έναν πολύ μεγάλο μισθό. Έμαθα το ρόλο σε 37 ώρες. Θυμάμαι στην πρεμιέρα είχα πιάσει την κουΐντα με τα δυο μου χέρια και δεν έβγαινα, τέτοιο τρακ είχα πάθει» είχε δηλώσει στο περιοδικό Down Town.
«Τότε ήρθε ο Σακελλάριος, μου δίνει μια γονατιά και βγήκα στη σκηνή με πλονζόν κι έπεσα σε έναν καναπέ. Η Κυρία Κυβέλη με λάτρεψε. Αγγούρι εγώ του κερατά, χωρίς σπουδές στο θέατρο, χωρίς τίποτα. Και είπε σε μια συνέντευξη της: "Η Μαίρη θα γίνει μια μέρα μεγάλη ηθοποιός. Το λέω εγώ, η Κυβέλη"», είχε προσθέσει.
Δεν πήγα ποτέ σε δραματική σχολή.Ήμουν παράνομη γιατί δεν είχα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ερχόταν ο αστυνομικός στο θέατρο να με συλλάβει κι εγώ έβγαινα στο βάθος της σκηνής χωρίς να παίζω και καθόμουν σε έναν καναπέ για να μη με πιάσει. Μετά με πήρε στη δουλειά της η Σοφία Βέμπο και στη μαρκίζα με είχε στο κέντρο. Τα έχασα όταν το είδα. Όταν όμως πήγα περιοδεία με τον Μάνο Κατράκη, εκεί έμαθα θέατρο πάνω στη σκηνή, με την κατσάδα του».
Δείτε την 24χρονη Μαίρη Χρονοπούλου με την ηθοποιό Κυβέλη. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του συλλέκτη και δημοσιογράφου, Άρη Λουπάση.
Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε πει επίσης ότι ο Γιάννης Διαλιανίδης ήταν αυτός που της έκανε πρόταση να παίξει σε ταινία. «Δεν μου άρεσα στις ταινίες εμφανισιακά. Όσον αφορά το τραγούδι μου, ένας αγαπημένος μου φίλος μου είπε "σωστή ήσουν, αλλά τίμπρο φωνής δεν είχες". Δεν είχε άδικο. Δεν είχε ωραίο ηχόχρωμα η φωνή μου. Είχα όμως το χαρακτήρα να με επιβάλλω».
Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο της ως κομπάρσος στο «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια.
Στο παρακάτω βίντεο, θα δείτε το... βουβό ξεκίνημά της μαζί με την Μάρω Κοντού.
Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο Ψέμμα» του Μιχάλη Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ. Από το 1963 και μετά πρωταγωνιστεί σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως Κούρκουλος, Παπαμιχαήλ, Φούντας, Αλεξανδράκης, Γεωργίτσης.
Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στα «Κόκκινα Φανάρια» του Β. Γεωργιάδη (1963, Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης), «Χωρίς Ταυτότητα», (1963, Φίνος Φιλμ), «Πολύ Αργά για Δάκρυα» του Γ. Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ), «Οι Αδίστακτοι» του Ν. Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ), «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» του Ντ. Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ), «Η Λεωφόρος του Μίσους» (1968, Φίνος Φιλμ) και «Ορατότης Μηδέν» του Ν. Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ταινίες στις οποίες συμμετείχε η Χρονοπούλου ήταν υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Αυτές ήταν οι: «Κόκκινα Φανάρια» και «Το Αίμα Βάφτηκε Κόκκινο».
Η Μαίρη Χρονοπούλου άφησε το στίγμα της και στο νέο ελληνικό κινηματογράφο. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος της ζήτησε να παίξει στην ταινία του οι «Κυνηγοί» (1974) και αργότερα στο «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984). Επίσης η ηθοποιός κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.
Διαβάστε επίσης
Μαίρη Χρονοπούλου: Μια απίστευτη ιστορία πίσω από το «Ορατότης Μηδέν»
Μαίρη Χρονοπούλου: Το αντίο της Finos Film - «Κάποιοι αποχωρισμοί γρατζουνάνε περισσότερο»
Μαίρη Χρονοπούλου: Όταν έπεσε στα πόδια του Δαλιανίδη για να παίξει σε μιούζικαλ
Μαίρη Χρονοπούλου: «Τόσα καλοκαίρια» - Το πρώτο βίντεο κλιπ τραγουδιού
Μαίρη Χρονοπούλου: Όταν έγινε «ντίρλα» για να γυρίσει τη σκηνή «Είμαι Γυναίκα του Γλεντιού»