Η Τζώρτζια ακούει και στο «Γιωργάρη», κάνει μακάβριες σκέψεις και πάει κόντρα στους φόβους της
Σε ένα διάλειμμα από τη συνεδρίαση της Βουλής, η Τζώρτζια Κεφαλά ή απλά η Τζώρτζια των Μπλε, έκανε μαζί μας ένα «ταξίδι» σε στιγμές ζωής, ξετυλίγοντας ιστορίες, σκέψεις και αναμνήσεις από το Α έως το Ω.
Ξεκινώντας από τον Άγγελο και τον Αντώνη, τα δύο της παιδιά που είναι το «Α» της ζωής της, κεφαλαίο και ανεξίτηλο, όπως το τατουάζ που έχει κάνει πάνω της για εκείνους και οι οποίοι όπως μας λέει: «μου έχουν προσφέρει πιο πολλά από ό,τι εγώ σε εκείνους», «μπήκαμε» στη Βουλή όπως έχει κάνει και εκείνη πρόσφατα με την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Αν της έβαζα ένα τίτλο θα ήταν "Ένας πολίτης λέει τη γνώμη του". Ήταν εντελώς αναπάντεχη, από τη γνωριμία μου με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τα κοινά ήταν απόρροια κάποιων τραυματικών εμπειριών που είχα εγώ στην πορεία και βέβαια μιας μεγάλης μη ορατότητας που έχουμε οι καλλιτέχνες ακόμα, πάρα πολύ σοβαρή παράλειψη ετών. Είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι και στο θέμα της συνταξιοδότησής μας και στο θέμα της επιβίωσής μας πια», εξηγεί για την ενασχόλησή της με την πολιτική.
Μια από αυτές τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε η Τζώρτζια είναι ο θάνατος του βαφτισιμιού της, Ερμή. Ο 21χρονος Ερμής Θεοχαρόπουλος, μέλος της εθνικής ομάδας ορειβατικής αναρρίχησης, γλίστρησε σε δύσβατη χαράδρα στα Τζουμέρκα. Βαρύτατα τραυματισμένος τελικά υπέκυψε στα τραύματά του λόγω μεγάλης καθυστέρησης των σωστικών συνεργείων. «Δεν έχουμε την αίσθηση ότι έχει φύγει ο Ερμής γιατί όταν φεύγει ένας νέος άνθρωπος μάλλον δεν το συνειδητοποιείς ποτέ. Συνέβη και μας τάραξε συθέμελα. Κάποια στιγμή έχασα τον ύπνο μου και την αυτοεκτίμησή μου. Σκέφτηκα ότι αν δεν κάνω κάτι για αυτό που έγινε και να αλλάξω -όσο μπορώ- κάποια πράγματα στην Ελλάδα, ως πολίτης, τότε δεν αξίζει ούτε να μιλάω, ούτε να σκέφτομαι ούτε να έχω οποιαδήποτε δύναμη ως άνθρωπος. Αυτό ήταν το "κλικ" που άλλαξε τελείως τη ζωή μου και αποφάσισα να ανατρέψω τη λογική», εξηγεί η Τζώρτζια.
Θέλοντας, να αλλάξει κάποια πράγματα, στις εκλογές έβαλε υποψηφιότητα με την Πλεύση Ελευθερίας, εξελέγη και πλέον βρίσκεται στα έδρανα της Βουλής. «Για εμένα είναι φίλη η Ζωή και μια έμπνευση να βλέπω μια γυναίκα να είναι αυτό που είναι χωρίς να πτοείται καθόλου από την άποψη που έχει η κοινωνία για τη γυναίκα. Εγώ έχω την εντύπωση ότι αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν άντρας δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με αυτό που είναι και με τον δυναμικό τρόπο που διεκδικεί κάποια πράγματα. Ταυτόχρονα είναι ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος στη διαπροσωπική της ζωή. Αν κερδίσεις την εμπιστοσύνη της είναι χαλί», λέει η Τζώρτζια για την πρόεδρο της παράταξης.
Το κορίτσι που μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια σε ένα ημιυπόγειο στο Κολωνάκι, δεν είχε ποτέ μεγάλες βλέψεις, όπως εξομολογείται.
«Με έχει στιγματίσει αυτό το ημιυπόγειο. Γιατί ως παιδάκι έμενα πάρα πολλές ώρες μόνη μου, οι γονείς δούλευαν, τα μεγάλα μου αδέρφια πήγαιναν στο σχολείο οπότε ήμουν ένα 5χρονο που έμενε κάποιες ώρες μόνο του. Θυμάμαι ότι η διασκέδασή μου ήταν ότι καθόμουν στο δωμάτιο με το μισό παράθυρο και έβλεπα τα πόδια των ανθρώπων που περνούσαν και έφτιαχνα διάφορες ιστορίες. Εικόνα ζωής», θυμάται και συνεχίζει λέγοντας για το ξεκίνημά της ως χορεύτρια στη ροκ όπερα Δαίμονες του Νίκου Καρβέλα.
«Η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας ήταν από τις πρώτες μου εμπειρίες καλλιτεχνικά και ήταν μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Πήγα ως χορεύτρια τότε, ήμουν ακόμα φοιτήτρια και ήξερα ότι είχα μια συμπαθητική φωνή και μέχρι εκεί. Η Βίσση μου έβαλε την ιδέα. Και ως παιδί φτωχής οικογένειας δεν είχα ποτέ μεγάλες βλέψεις, απλά ακολουθούσα αυτό που αγαπούσα».
Και καθώς τα ξεκινήματα δεν σταματούν ποτέ για τη Τζώρτζια, αποφάσισε να ξεκινήσει μια νέα καριέρα και από το χορό να μεταπηδήσει στο τραγούδι. «Το ξεκίνημα για εμένα δεν σταματάει ποτέ. Μου αρέσει τόσο πολύ να ανοίγω καινούρια κεφάλαια στη ζωή μου, το θεωρώ τρομερή πρόκληση και το να έχεις τη δύναμη να εκτίθεσαι μου αρέσει πάρα πολύ. Δεν έχει σημασία ούτε η υστεροφημία ούτε μια θέση κλπ., αλλά να έχεις το θάρρος να προσαρμόζεσαι και να ανασυστήνεσαι», εξηγεί.
Η Τζώρτζια έγινε ευρέως γνωστή όταν ανέλαβε ως τραγουδίστρια στο συγκρότημα των Μπλε, αντικαθιστώντας τη Θεοδοσία Τσάτσου η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα.
«Ήταν ένα εξαιρετικό σημαντικό πρόσωπο για την ιστορία της ελληνικής μουσικής. Είναι από τις λιγοστές γυναίκες που υπήρξαν στην ιστορία του ροκ στην Ελλάδα. Όταν είχαμε συνεργαστεί περάσαμε πάρα πολύ όμορφα, ήταν λύτρωση για εμάς γιατί είχαν ειπωθεί πάρα πολλά. Όπως μου έλεγε και εκείνη "αγάπησα τον εχθρό μου"», λέει η Τζώρτζια για την Θεοδοσία.
Όσο για τους Μπλε είναι «Ολόκληρη ζωή! Μπήκα το 1998 και είμαστε ακόμα μαζί και παίζουμε, είμαστε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι και έχουμε καταφέρει να κάνουμε χωριό. Είναι και αυτό ένα μήνυμα. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και κυρίως με διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι από τα πράγματα που μου έχουν προσφέρει πολλά που καταφέραμε να μείνουμε σε μια ομάδα. Θα μπορούσα να φύγω και ίσως να κάνω πιο σπουδαία πράγματα σαν σόλο καριέρα. Είμαι πολύ περήφανη που είμαστε ακόμα μαζί».
Όσο για τη ροκ και την εμφάνισή της, σημειώνει: «Ανατροπή αυτό είναι για εμένα το ροκ. Έχω ακούσει πολλά. Μου λένε μη φοράς ντεκολτέ εγώ μέχρι κάτω το ντεκολτέ. Ποτέ δεν έδινα σημασία στη μόδα ή πώς ντύνεται ο ροκ άνθρωπος. Έκανα πράγματα που πίστευα ότι με εκφράζουν και έχουν κάτι να ανατρέψουν, επάνω μου κυρίως. Στο φόβο που μπορεί να έχεις εσύ, τι θα πουν οι άλλοι για εσένα. Πάντα ήθελα να πηγαίνω κόντρα στους φόβους μου και με βοήθησε αυτό, ο φόβος της έκθεσης σε πολύ κόσμο, τι θα πουν οι άλλοι για εσένα, να μην αγαπηθείς, να μην μείνεις μόνος, της επιβίωσης. Πάντα προσπαθούσα να βολεύω τις αδυναμίες μου».
Φέτος τον χειμώνα εμφανίζεται για δεύτερη χρονιά στον Σταυρό του Νότου (κάθε Σάββατο) με την Ευρυδίκη. Έτσι, τη ρωτώ για τα επόμενα σχέδια της. «Δεν κάνω σχέδια. Βλέπω πολύ κοντά. Και αυτό που με ενδιαφέρει τώρα είναι να τρέφομαι μέσα από τη μουσική γιατί τώρα την έχω περισσότερο ανάγκη από ποτέ επειδή ίσως υπάρχει ο αντίποδας της πολιτικής», απαντά.
Και για ποιο πράγμα είναι υπερήφανη; Τη ρωτώ καθώς φτάνουμε στο τέλος του ταξιδιού, καθώς πρέπει να ξαναγυρίσει στη Βουλή. «Είμαι μόνο για τον χαρακτήρα των παιδιών μου», λέει. «Η επιδίωξή μου ήταν πάντα να κάνω παιδιά τα οποία οριοθετούν μόνα τους τον εαυτό τους. Δεν ήθελα να πάρω εγώ αυτό το ρόλο και δεν το έχω κάνει ποτέ, γιατί τους το είχα περάσει με τέτοιο τρόπο ότι είναι δική τους ευθύνη και φυσική εξέλιξη. Δεν έχουμε μαλώσει ποτέ για κάτι, είναι πρώτοι μαθητές με έχουν κάνει ρεζίλι (γέλια), είναι πολύ καλοί στη μελέτη τους στη μουσική. Και έχει έρθει μια πολύ ωραία κατάληξη αυτοσεβασμού και αλληλοσεβασμού που έχει φέρει μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι».
Πράγματα που θέλεις να ξέρεις για την Τζώρτζια
Γιατί Τζώρτζια;
«Το Τζώρτζια μού το έχουν κολλήσει από το σχολείο, εγώ δεν συστήθηκα ποτέ έτσι. Μου το κόλλησαν από τότε ίσως επειδή ήμουν και λίγο εναλλακτική από πιτσιρίκα, ότι ντυνόμουν περίεργα. Από σκέψη και στάση ζωής, έφερνα κάτι περίεργο και ξενικό. Αλλά και στο Γεωργία γυρνάω πάντα, οι γονείς μου έτσι με φωνάζουν. Με φωνάζουν Γεωργία, Γιωργάρη (γέλια)».
Τρελαίνεται για ελεύθερο κάμπινγκ και είναι χειμερινή κολυμβήτρια
«Με τρέλα, θα μπορούσα να είμαι μόνη μου στο πουθενά ξυπόλητη, κάνω μπάνιο και χειμώνα και γενικά οτιδήποτε είναι στη φύση με γειώνει».
Η μεγάλη της αγάπη για τα extreme sports...
«Τα αγαπώ πολύ και τα έκανα πολύ πριν κάνω τα παιδιά μου, για λόγους περισσότερο χρόνου. Είχα περάσει από καταδύσεις, αναρριχήσεις, kite surf, τα έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα και η φιλοσοφία έχει να κάνει με αυτή την ανατροπή, να κουνάς λίγο τις βεβαιότητες σου».
...αλλά και για τα τατουάζ
«Έχω αγάπη. Νομίζω ότι ο άνθρωπος είναι ένας καμβάς. Όσον αφορά εμένα, έχει να κάνει με τα στάδια της ζωής. Εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω τατουάζ μόνο σε περιόδους σημαντικές της ζωής μου. Το θεωρώ σαν μια τελετή ενηλικίωσης βήμα βήμα το τατουάζ».
Τα καλοκαίρια της στην Πάρο, αναμνήσεις και βιώματα
«Η Πάρος είναι όλη η παιδική μου ηλικία και όλες μου οι όμορφες αναμνήσεις. Είναι ο μεγαλύτερος μου εαυτός».
Οι μακάβριες σκέψεις
«Έχω σκεφτεί και μακάβρια πράγματα πάρα πολύ συχνά. Ο θάνατος είναι κάτι που με απασχολεί πολύ από παιδί και το σκέφτομαι. Σκεφτόμουν ότι είμαι νεκρή. Ακόμα και αυτό το είχα σαν βεβαιότητα και κατάσταση που δεν φοβόμουν να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Και όταν το κάνεις είναι σαν να το ζεις».
* Eυχαριστούμε για τη φιλοξενία το MiraMe Athens Boutique Hotel, Ερμού 118, Αθήνα. Τηλ.: 21 5215 1930
Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία της Τζώρτζια έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):
Άγγελος και Αντώνης
Βουλή
Γεωργία
Δαίμονες
Ερμής Θεοχαρόπουλος
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ημιυπόγειο στο Κολωνάκι
Θεοδοσία Τσάτσου
Ιστορία από συναυλία
Κάμπινγκ
Λουκ (εμφάνιση)
Μπλε
Ντούετς με την Ευρυδίκη στον Σταυρό του Νότου
Ξεκίνημα
Όραμα
Πάρος
Ροκ
Σχέδια επόμενα / Sports
Τατουάζ
Υπερήφανη
Φύση / Φοβίες
Χορός
Ψυχοθεραπεία
Ώθηση
Διαβάστε επίσης
Ευρυδίκη:To μπούλινγκ για το όνομα, οι Evanescence, η σχέση με το Ζαΐρ
Ανεβήκαμε στη σκηνή με την Ταμίλα Κουλίεβα: «Τα ελληνικά με έκαναν να κατανοήσω ακόμα και τα ρώσικα»
Βασίλης Λέκκας από το Α ως το Ω: Η γνωριμία με τον Χατζιδάκι - Τι του είπε και σταμάτησε το τραγούδι