«ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» στον «Ελληνικό Κόσμο»: Ένα ταξίδι του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως

Ένας από τους θεμελιωτές του γαλλικού Ρομαντισμού, που με τα έργα του κατάφερε να περιγράψει με τρόπο ευαίσθητο και επαναστατικό την έννοια της ελευθερίας, ο Βίκτορ Ουγκό αποτελεί καθοριστική μορφή για τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα.

Στην πρώτη γραμμή των πολιτικών γεγονότων, ανάμεσα στις πιο επιφανείς καλλιτεχνικές φιγούρες, η πένα του καταγράφει μία περίοδο, διαφορετικά, από οποιοδήποτε βιβλίο ιστορίας.

Από τις σελίδες των μυθιστορημάτων του εμφανίζονται πραγματικοί χαρακτήρες, φωτισμένοι από τις πεποιθήσεις του συγγραφέα που αποτέλεσε έναν από τους πιο τολμηρούς ακτιβιστές της εποχής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον για πάντα. Αυτό σας εύχομαι. Όσο κι αν ψάξετε, να ’στε σίγουροι, δεν θα βρείτε τίποτα πολυτιμότερο στη ζωή από την Αγάπη», γράφει και η συγκεκριμένη φράση επρόκειτο να αποτελέσει τον οδηγό της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη για τη θεατρική παράσταση «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» -ένα από τα έργα του Γάλλου συγγραφέα- που έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η ιστορία του έργου

Το δημοφιλές αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκό «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» ζωντανεύει κάθε Σάββατο και Κυριακή στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε ένα θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που έχει συνδεθεί με μεγάλες και θεαματικές παραγωγές, εμπιστεύεται και πάλι στα χέρια της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη τη σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή του εμβληματικού έργου του Ουγκό. Τον Γιάννη Αγιάννη ερμηνεύει ο Ιβάν Σβιτάιλο και τον Ιαβέρη, ο Μιχάλης Μαρκάτης. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Χαλκιάς, Βασιλική Ανδρίτσου, Νίκη Παλληκαράκη, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, μαζί με έναν θίασο 14 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Γαλλία, στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Γιάννης Αγιάννης είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου και πρόκειται για έναν πρώην κατάδικο. Έχει μόλις αποφυλακισθεί και προσπαθεί να επανενταχθεί στην κοινωνία, αλλά λόγω του ποινικού του μητρώου, όλες οι πόρτες είναι κλειστές. Εκτός από την πόρτα ενός επισκόπου, που του ανοίγει όχι μόνο την πόρτα του σπιτιού του αλλά και αυτή της ενάρετης ζωής και τον καλεί να επιλέξει τον σωστά ηθικό δρόμο για να ζήσει.

Ο Γιάννης Αγιάννης ακολουθεί το φως της καλοσύνης στην ψυχή του και αφιερώνεται στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον συνάνθρωπο, μέσα από την αυτοβελτίωσή του, που δοκιμάζεται κάθε μέρα. Με συνδετικό κρίκο τον Γιάννη Αγιάννη ανακαλύπτουμε όλη την γκάμα των χαρακτήρων της κοινωνίας των «Αθλίων» που ανήκει. Μέσα από τις καταστάσεις και τις ιστορίες των χαρακτήρων που γνωρίζουμε, προσεγγίζουμε έννοιες και ιδεώδη της ανθρωπότητας, όπως είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική και δικαστική δικαιοσύνη, η ανεκτικότητα, η συγχώρεση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία. Κυρίως, όμως, ανιχνεύουμε την αγάπη σε όλες τις μορφές της, που κινεί τον κόσμο μας διαχρονικά, αέναα και ενώνει με κάποιον μαγικό τρόπο όλους τους ήρωες του έργου.

Μία παράσταση πιο διαχρονική από ποτέ

«ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» με τον τεράστιο πλούτο που τους έχει εμφυσήσει ο μεγαλειώδης αυτός συγγραφέας είναι πάντοτε αναγκαίο να βρίσκονται δίπλα μας, να μας συντροφεύουν, να μας διδάσκουν. Το φως αυτού του έργου στέκεται δυνατό, διαχρονικό, πηγή έμπνευσης και έχει τη δύναμη να αγγίζει τις ψυχές μας. Όσοι βρεθούμε, ως θεατές, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» είναι σίγουρο πως θα γνωρίσουμε τις διαχρονικές αξίες της κάθε κοινωνίας, θα αναλογιστούμε τις διαφορές στη φύση των ανθρώπων, καθώς επίσης θα ανακαλύψουμε τη δύναμη της ηθικής, της πίστης, των συναισθημάτων και γενικότερα ό,τι αφορά τον άνθρωπο.

Η παράσταση, μάλιστα είναι γεμάτη περιπέτεια και συγκινητικές αλλά και κωμικές στιγμές, που διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας ένα συναισθητικά πλούσιο θέαμα για όλη την οικογένεια.

Ο Ουγκό, μέσα από το έργο του «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» μας συστήνει την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη δύναμη της ενσυναίσθησης, πώς ένα άνθρωπος αντιμετωπίζει τον εαυτό του αλλά και την κοινωνία στην οποία βρίσκεται. Και αυτά είναι αρκετά ώστε να κατευθυνθούμε προς το «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» το επόμενο Σάββατο ή την επόμενη Κυριακή για να παρακολουθήσουμε αυτή την παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Κανονικά εισιτήρια: €16, €14, €12 (θεωρείο)
  • Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους
  • Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) και οικογενειακά εισιτήρια

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Στα ταμεία του Θεάτρου (Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78)
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: hellenic-cosmos.gr/athlioi
  • Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΟΜΑΔΕΣ:

  • Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου», T. 212 254 0300 & K. 698 254 0300, e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr