«Poor things»: Η μεγαλύτερη επιτυχία του Λάνθιμου στο box office - Ξεπέρασε τα 105 εκατ. δολάρια

Η ταινία «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου ξεπέρασε τα 105 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις σε όλο τον κόσμο

«Poor things»: Η μεγαλύτερη επιτυχία του Λάνθιμου στο box office - Ξεπέρασε τα 105 εκατ. δολάρια
4'

Όταν δόθηκε το «πράσινο φως» για να γυρισθεί το «Poor things», τα στελέχη της εταιρείας παραγωγής Searchlight Pictures και της Disney πίστεψαν ότι η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο box office. Ηταν, άλλωστε η ταινία που θα έφερνε ξανά μαζί τον Λάνθιμο με την Έμα Στόουν μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Ευνοούμενης» που απέσπασε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ και το αγαλματίδιο για την πρωταγωνίστρια, Ολίβια Κόλμαν. Όταν όμως είδαν την ολοκληρωμένη κόπια της ταινίας, κάποιοι είχαν πλέον τις αμφιβολίες τους. Θα πήγαινε άραγε το κοινό να δει μια ταινία βικτωριανής εποχής που έχει ως βάση την ιστορία του Φράνκενσταϊν με την κεντρική ηρωΐδα να φτύνει τις μπουκιές της σε ακριβά εστιατόρια και να κάνει άστατο σεξ, ενώ αργότερα γίνεται πόρνη σε «σπίτι» του Παρισιού;

Η απάντηση τελικά ήταν «ναι», καθώς το «Poor things», λίγες ώρες πριν την απονομή των Όσκαρ, έχει κάνει εισπράξεις 105 εκατ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει. Πρόκειται πλέον για την μεγαλύτερη επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου εισπρακτικά, καθώς η «Ευνοούμενη» σταμάτησε στα 95,6 εκατ. δολάρια, αλλά και η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία της σεζόν όσον αφορά στις ταινίες περιορισμένης διανομής στις αίθουσες.

Καμία εγγύηση

«Πάντα θέλαμε και ελπίζαμε το “Poor things” να φτάσει τα 100 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις αλλά δεν στο εγγυάται κανείς αυτό πια, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά πλέον, ιδιαίτερα για ταινίες πιο εκλεπτυσμένες που αφηγούνται αυθεντικές ιστορίες», λέει στο Hollywood Reporter ο επικεφαλής της παγκόσμιας διανομής της Disney, Τόνι Τσέιμπερς. «Αυτό που έγινε με το “Poor things” οφείλεται στη δύναμη και την ποιότητα της ταινίας, την καμπάνια προώθησης και την τακτική της διανομής της. Μετά από μια χαμηλού προφίλ εκκίνηση, η ταινία βαδίζει ολοταχώς προς τα 115 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις», συμπληρώνει.

Η Ρεμπέκα Κίρι της Searchlight σημειώνει ότι η κίνηση κλειδί για την τύχη της ταινίας ήταν η παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρυσι τον Σεπτέμβριο όπου κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα. «Παρακολούθησα την ταινία στην πρώτη δημοσιογραφική της προβολή στη Βενετία και διαπίστωσα με μεγάλη ανακούφιση ότι οι κριτικοί έπιαναν το χιούμορ της. Γελούσαν πολύ και αυτό μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση. Η ταινία έχει χιούμορ αλλά είναι ταινία του Γιώργου Λάνθιμου και αυτό σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει μια σειρά από χαρακτηριστικά, χιούμορ, δράμα, φως, σκοτάδι, και ποτέ δεν ξέρεις που θα επικεντρώσουν οι άνθρωποι των μίντια».

Η πρόκληση

Η μεγάλη πρόκληση για την ταινία ήταν η απεργία των ηθοποιών, κάτι που σήμαινε ότι οι πρωταγωνιστές της δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην προώθησή της. Αυτό το ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Γιώργος Λάνθιμος και η ομάδα του. Μετά τη Βενετία, το «Poor things» συμμετείχε στο φεστιβάλ Telluride και μέχρι να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε συμμετάσχει σε 40 διεθνή φεστιβάλ.

Μετά την προβολή στη Βενετία και την πολύ καλή υποδοχή της ταινίας από τον Τύπο, η εταιρεία παραγωγής διοργάνωσε μια σειρά από προωθητικές εκδηλώσεις στην Ιταλία που πέτυχαν το στόχο. Οι εισπράξεις της ταινίας στην Ιταλία έφτασαν αυτές της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή ξεπέρασαν τα 9 εκατ. δολάρια. Η μερίδα του λέοντος στις εισπράξεις της «Ευνοούμενης», εκτός ΗΠΑ, ήρθαν από τη Μεγάλη Βρετανία (21 εκατ. δολάρια), όμως το «Poor things» τα πηγαίνει πολύ καλά εισπρακτικά τόσο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όσο και στη Νότια Αμερική. Στο Μεξικό, για παράδειγμα, η ταινία έχει κάνει εισπράξεις που ξεπερνούν τα 5 εκατ. δολάρια, ενώ στην Ελλάδα αυτές φτάνουν τα 3,5 εκατ. δολάρια (412.000 εισιτήρια έως την περασμένη Κυριακή).

Χρυσός Λέοντας

Αν και το «Poor things» κέρδισε στη Βενετία το Χρυσό Λέοντα και διεκδικεί απόψε το βράδυ το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, όπως ακριβώς έκαναν πριν από αυτό οι ταινίες «Η μορφή του νερού» και «Nomadland» και τα κατάφεραν, ωστόσο το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν είναι το απόλυτο φαβορί της βραδιάς. Το γεγονός όμως ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες στο box office δεν είναι καθόλου αμελητέο γεγονός. «Υπάρχουν ταινίες που βλέποντάς τις ξέρεις ότι θα μπορούσαν να φτάσουν ως τα Όσκαρ αλλά δεν μπορείς να ισχυρισθείς ότι θα γίνουν και μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Το “Poor things” είναι μια από αυτές τις ταινίες που αν και δεν γυρίστηκαν με κριτήριο να φέρουν μαζικά τον κόσμο στις αίθουσες, έγινε στην πορεία μια κινηματογραφική εμπειρία που “πρέπει να δεις”. Εμπειρία που οδηγεί κατευθείαν στη βραδιά των Όσκαρ», ισχυρίζεται ο Πολ Ντεργκαραμπεντιάν του comscore.com.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή