Νικόλας Άσιμος: «Χρειάζεται να ζεις τον θάνατό σου και να τον νικήσεις»
Ο «τρελός των Εξαρχείων», ο πλανόδιος Θεατρίνος των δρόμων, ο ανένταχτος, π ασυμβίβαστος, ο περιθωριακός καλλιτέχνης, ο «μπαγάσας» με το ανήσυχο πνεύμα και τη βαθιά αίσθηση της ελευθερίας. Ο Νικόλας Άσιμος.
«Ονομάζομαι Νικόλας Άσιμος. Ουχί Νίκος ουδέ Νικόλαος. Νικόλας και το "Άσιμο" με "γιώτα". Ουχί Ασίμος, ουδεμίαν σχέσιν έχω με τον Ισαάκ Ασίμωφ. Τώρα θα μου πεις, γιατί το "Άσιμος" με γιώτα. Γιατί, όταν λέμε "ο τάδε είναι άσημος τραγουδιστής", η λέξη "άσημος" παίζει το ρόλο επιθετικού προσδιορισμού στη λέξη "τραγουδιστής" και γράφεται με ήτα. Ενώ το "Άσιμος" είναι όνομα ή καλύτερα επώνυμο και ουχί επιθετικός προσδιορισμός του εαυτού μου». Ο Νικόλαος Ασημόπουλος άλλαξε το όνομά του σε Άσιμος στα 18 του χρόνια.
Το 1987 ο Νικόλας Άσιμος κατηγορείται για τον βιασμό μίας νεαρής φοιτήτριας. Κρατείται στη φυλακή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα από όπου αποφυλακίζεται με χρηματική εγγύηση. Ο Άσιμος δεν αποδέχεται ποτέ την κατηγορία. μια κατηγορία που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. μια κατηγορία που σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά θέματα που αντιμετώπιζε, τον έκανε να καταρρεύσει ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, η δίκη δεν πρόλαβε να γίνει.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Μαρτίου 1988 ο Άσιμος δίνει τέλος στη ζωή του. Λίγο προτού δώσει τέλος στη ζωή του, τηλεφωνεί στον φίλο του και γνωστό σκηνοθέτη, Νίκο Ζερβό, έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται ακόμα. Τον προειδοποιεί για την πράξη του, ομως ο Ζερβός δεν φαίνεται να τον πιστεύει... μέχρι την επόμενη μέρα που τον βρίσκουν κρεμασμένο από σωλήνα ύδρευσης στο μαγαζόσπιτό του στην οδό Καλλιδρομίου 55 στα Εξάρχεια, στο «Χώρο Προετοιμασίας», όπως το αποκαλούσε. Είχε επιχειρήσει άλλες δύο απόπειρες. Ο Άσιμος κηδεύεται στη Νέα Σμύρνη.
Το 1995, ο Στέλιος Καζαντζίδης αφιερώνει στον Άσιμο, το τραγούδι «Ο φίλος μας»: «Είναι αφιερωμένο στον Νικόλα Άσιμο. Τον καλλιτέχνη και άνθρωπο που έζησε και αμφισβήτησε με συνέπεια και πίστη αυτόν τον κόσμο της βαρβαρότητας».
Διαβάστε επίσης
Η κυνική σοφία του Τσαρλς Μπουκόφσκι και οι μεθυσμένες αλήθειες για τη ζωή
Μελίνα Μερκούρη - 30 χρόνια στην αιωνιότητα: «Εγώ γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα»