Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Η πιο διάσημη «αγράμματη υπηρέτρια» του ελληνικού κινηματογράφου

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου «έφυγε» από τη ζωή στα 91 της, το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Ιουνίου
Η Δέσποινα Στυλιανόπουλου και η Τζένη Καρέζη
Η Δέσποινα Στυλιανόπουλου και η Τζένη Καρέζη
Finos Film
2'

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού για τους κωμικούς -δεύτερους κυρίως- ρόλους της ως «επαρχιώτισσα υπηρέτρια». Οι απίθανες ατάκες της, δοσμένες με τον μοναδικό δικό της τρόπο και τα μοναδικά «ελληνικά» της, διασκέδασαν γενιές και γενιές και έχουν μείνει αξέχαστες.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1961 στην πολεμική ταινία της Έλλης Νεζερίτη «Ο Ξένος της Νύχτας». Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου. Ακολούθησαν κωμικοί ρόλοι και ιδιαίτερα οι τυποποιημένοι ρόλοι της υπηρέτριας της ταινίας.

Η Στυλιανοπούλου έπαιξε δίπλα στους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Ρίζος, ο Νίκος Σταυρίδης, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Μάρω Κοντού και πολλοί άλλοι.

Ταινίες όπως «Αχ αυτή η γυναίκα μου» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ όπου έπαιξε τη «χήρα του Μιλτιάδη», ήταν μία από τις ελάχιστες που δεν υποδυόταν την αγράμματη υπηρέτρια.

«Εάν δεν έκανα τον ρόλο της υπηρέτριας θα ήμουν δυστυχισμένη. Εγώ τον επέλεξα στην πρώτη μου ταινία. Ήθελαν να κάνω μια σέξι σταρ, με βάλανε σε ένα κρεβάτι και μου λένε… γδύσου. Τι να κάνω, λέω… Να γδυθώ; Σηκώθηκα, ντύθηκα κι έφυγα. Και τους λέω ότι θέλω να κάνω τον ρόλο της υπηρέτριας. Ήμουν φοιτήτρια της Νομικής σχολής και αριστούχος της δραματικής σχολής», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η μεγάλη ηθοποιός.

Συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ταινίες, κάτι, που όπως έλεγε η ίδια, αποτέλεσε μεγάλο σχολείο.

Διαβάστε επίσης

Πέθανε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Ποια ήταν η μεγάλη ηθοποιός

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή