Πέθανε η φημισμένη Γαλλίδα τραγουδίστρια Φρανσουάζ Αρντί στα 80 της χρόνια

Η μεγάλη σταρ του Γαλλικού τραγουδιού της δεκαετίας του '60, Φρανσουάζ Αρντί άφησε την τελευταία της πνοή στα 80 της χρόνια

Στα 80 της χρόνια άφησε την τελευταία της πνοή η σπουδαία Φρανσουάζ Αρντί η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα έπασχε από το 2004 από καρκινικό λέμφωμα, ενώ το 2015 τέθηκε για λίγο σε τεχνητό κώμα μετά την επιδείνωση της κατάστασής της. Στα χρόνια που ακολούθησαν είχε προβλήματα με την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή και το 2021 είχε ταχθεί υπέρ της ευθανασίας, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι «απάνθρωπη» που δεν επιτρέπει τη διαδικασία.

Το θάνατο της σπουδαίας Γαλλίδας τραγουδίστριας γνωστοποίησε ο γιος της, Τομά Ντιτρόν με ανάρτησή του στο Instagram με μια φωτογραφία τους όταν εκείνος ήταν μωρό. Ο μουσικός Τομά Ντιτρόν έγραψε χαρακτηριστικά «η μητέρα έφυγε».

Δώρο μια κιθάρα στα 16 της χρόνια

Γεννημένη εν μέσω αεροπορικής επιδρομής στο Παρίσι από τους Ναζί στις 17 Ιανουαρίου 1944, η Αρντί μεγάλωσε στην Πόλη του Φωτός με τη μητέρα της. Στα 16 της χρόνια απέκτησε την πρώτη της κιθάρα ως δώρο και ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα της τραγούδια παρουσιάζοντάς τα σε δισκογραφικές εταιρείες και κλαμπ της εποχής. Υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο το 1961 και το πρώτο της τραγούδι «Tous les garcons» έγινε μεγάλη επιτυχία πουλώντας 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Το 1963 τραγούδησε στη Eurovision εκπροσωπώντας το Μονακό και τερμάτισε πέμπτη, ενώ ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στα charts της Μεγάλης Βρετανίας με το αγγλόφωνο σινγκλ «All over the world».

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήρθε το 1968 με το τραγούδι «Comment te Dire Adieu» σε στίχους του θρυλικού Σερζ Γκενσμπούρ. Παράλληλα, έγινε μούσα μεγάλων σχεδιαστών μόδας όπως ο Ιβ Σεν Λοράν και ο Πάκο Ραμπάνε, ενώ πολύ συχνά έκανε σχετικές φωτογραφήσεις με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Ρίτσαρντ Αβεντον, ο Γουίλιαμ Κλάιν και ο Ντέιβιντ Μπέιλι. Πολλοί μεγάλοι σταρ της μουσικής της εποχής ήταν φανατικοί θαυμαστές της όπως ο Μικ Τζάγκερ, ο Τζον Λένον και ο Ντέιβιντ Μπόουι, ενώ ο Μπομπ Ντίλαν απαιτούσε την παρουσία της στη σκηνή όταν έκανε συναυλίες στο Παρίσι και της είχε γράψει ένα ποίημα στο δίσκο του «Another side of Bob Dylan». Διάσημοι σκηνοθέτες όπως ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο Ροζέ Βαντίμ, ο Τζον Φρανκενχάιμερ την πολιορκούσαν για να εμφανισθεί στις ταινίες τους.

Ο γάμος

Στη δεκαετία του '70 η Φρανσουάζ Αρντί αφοσιώθηκε στην ανατροφή του γιου της, Τομά που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1973, μέχρι που το 1977 επέστρεψε στη δισκογραφία με το άλμπουμ «Star». Το 1988 κυκλοφόρησε το «Decalages» και το 1996 επανήλθε με το «Le Danger». Μέχρι το 2018 κυκλοφόρησε ακόμα έξι άλμπουμ με το «Personne D’Autre» (2018) να είναι το τελευταίο της.

Παντρεύτηκε τον πατέρα του παιδιού της, Ζακ Ντιτρόν το 1981 και χώρισαν το 1988 παραμένοντας φίλοι. «Ο γάμος είναι μια αδιάφορη επισημοποίηση», είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασίντα Ντάτι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πώς να την αποχαιρετήσω; Αιώνια Φρανσουάζ Αρντί, θρύλος του γαλλικού τραγουδιού, που μπήκε μέσα από την ευαισθησία της και τις μελωδίες της, στην καρδιά μιας ολόκληρης χώρας».