Νέες ταινίες: Δίψα για επικοινωνία στο «Φρίμοντ» και νέα συναισθήματα στα «Μυαλά που κουβαλάς 2»

Αφθονία νέων ταινιών και αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους 

Δέκα ταινίες κάνουν πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη στους κινηματογράφους με το «Φρίμοντ» και το «Καλοκαίρι της Κάρμεν» να ξεχωρίζουν. Μαζί και η «θεότρελη» «Αόρατη μάχη», γυρισμένη και στην Ελλάδα. Για τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους, σινεφίλ προβάλλεται το διασκεδαστικό «Τα μυαλά που κουβαλάς 2», ενώ αν το καλοκαίρι για εσάς είναι συνυφασμένο με τις επανεκδόσεις, «Η θηλιά» του Αλφρεντ Χίτσκοκ και «Ο τελευταίος των ανθρώπων» του Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, θα σας καλύψουν.

ΦΡΙΜΟΝΤ ***

(FREMONT)

ΗΠΑ, 2023

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΜΠΑΜΠΑΚ ΤΖΑΛΑΛΙ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΑΝΑΪΤΑ ΖΑΛΙ ΓΟΥΑΝΤΑ, ΓΚΡΕΓΚ ΤΕΡΚΙΝΓΚΤΟΝ

Η Αφγανή Ντόνια δουλεύει σε ένα εργοστάσιο κατασκευής fortune cookies στο Σαν Φρανσίσκο και ζει μια μοναχική ζωή στο Φρίμοντ, λίγο πιο μακριά από την πόλη. Αναζητά στήριξη από ψυχίατρο και αποφασίζει να στείλει το δικό της μήνυμα σε ένα fortune cookie για να δοκιμάσει την τύχη της. Σύντομα ένας άγνωστος, της απαντά.

Η ασπρόμαυρη ταινία του Μπαμπάκ Τζαλαλί θυμίζει πρώιμο Τζιμ Τζάρμους και οι θαυμαστές του θα λατρέψετε τους αργούς, νωχελικούς ρυθμούς καθώς και το κοφτό, μαύρο χιούμορ που ξεπετάγεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Πάνω από όλα πρόκειται για μια ευγενικών προθέσεων ιστορία σύνδεσης και επικοινωνίας αφιερωμένης στους μοναχικούς ανθρώπους κι εκείνους που νιώθουν ξένοι στον τόπο που ζουν.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ **1/2

(ΕΛΛΑΔΑ, 2023)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δυο φίλοι, ο Δημοσθένης και ο Νικήτας κάνουν μπάνιο στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης και προσπαθούν να σκεφτούν ιδέες για ένα κινηματογραφικό σενάριο που θέλει να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο δεύτερος. Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι η γλυκύτατη Κάρμεν, η σκυλίτσα του Δημοσθένη που αλλάζει χέρια ένα καλοκαίρι στην Αθήνα.

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής επανέρχεται μετά τον «Απόστρατο» με μια ιστορία που έχει πολλά πισωγυρίσματα στο χρόνο, ικανές δόσεις εύστοχου χιούμορ και δείχνει να έχει πάντα υπό έλεγχο την ιστορία του και τον τρόπο που αυτή εξελίσσεται. Αρκετά τολμηρή στην απεικόνιση των ερωτικών περιπτύξεων, η ταινία πατά γερά στα πόδια της σεναριακά και μιλά σαφώς τη γλώσσα του σήμερα.

Η ΑΟΡΑΤΗ ΜΑΧΗ **1/2

(THE INVISIBLE FIGHT)

ΕΣΘΟΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, 2023

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΡΑΪΝΕΡ ΣΑΡΝΕΤ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΟΥΡΣΕΛ ΤΙΛΚ, ΕΣΤΕΡ ΚΟΥΝΤΙΥ

Ο Ραφαέλ ακούει Black Sabbath φανατικά και τρελαίνεται για κουνγκ φου. Όταν το αυτοκίνητό του θα τον αφήσει έξω από ένα ορθόδοξο μοναστήρι, θα ανακαλύψει ότι οι… ιπτάμενοι καλόγεροι είναι άσοι στην πολεμική τέχνη που τον έχει κατακτήσει. Αποφασίζει να γίνει κι αυτός μοναχός για να μάθει την τέχνη αλλά να βρει και πίστη και ισορροπία στη ζωή του.

Θεοπάλαβη κωμωδία κινηματογραφημένη ως b-movie, που ξεκινά με πατημένο το γκάζι χαρίζοντας σπαρταριστές στιγμές αλλά σύντομα κόβει τη φόρα της καθώς οι καλές ιδέες σταδιακά μειώνονται. Εν μέρει γυρισμένη στη χώρα μας.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Τα μυαλά που κουβαλάς 2. Κινούμενα σχέδια του Κέλσι Μαν

Η μικρή Ράιλι μεγάλωσε και είναι πλέον έφηβη. Και μέσα της γίνεται χαλασμός. Τα «κεντρικά» έρχονται αντιμέτωπα με μια ξαφνική κατεδάφιση για να κάνουν χώρο για κάτι εντελώς απρόσμενο, νέα συναισθήματα. Η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία, που χρόνια τώρα διευθύνουν μια επιτυχημένη επιχείρηση, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν όταν εμφανίζεται το Αγχος. Και φαίνεται πως έχει και παρέα.

Ο κακός ηθοποιός. Του Χόρχε Κούτσι με τους Αλφόνσο Ντοσάλ, Φιόνα Παλόμο

Η Σάντρα και ο Ντάνιελ, που συνδέονται με στενή φιλία πίσω από τις κάμερες, πρωταγωνιστούν ως παράνομοι εραστές σε ένα κινηματογραφικό θρίλερ. Κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής σκηνής, όμως, η σχέση αυτή συντρίβεται, όταν ο Ντάνιελ προδίδει την εμπιστοσύνη της Σάντρα, αφήνοντάς τη σοκαρισμένη και μουδιασμένη. Μόνο αργότερα η Σάντα θα καταφέρει να μιλήσει για αυτό που συνέβη, αλλά ο Ντάνιελ θα αρνηθεί κατηγορηματικά τα όσα του προσάπτει.

Εμπνευσμένο από τα γυρίσματα του «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι».

Παριζιάνικες ιστορίες. Της Μαρζάν Σατραπί με τους Μόνικα Μπελούτσι, Μπεν Ολντριτζ

Τι κάνει τη ζωή να αξίζει να τη ζεις; Σε αυτή τη σειρά αλληλοσυνδεόμενων ιστοριών, διάφοροι κάτοικοι του Παρισιού, βλέπουν τις ζωές τους να αναστατώνονται. Κι ενώ κάθε χαρακτήρας προσπαθεί να βρει το νόημα της ζωής και την ευτυχία, η Πόλη του Φωτός, της αγάπης και των ευκαιριών λάμπει περισσότερο από ποτέ.

Κυνήγι γειτόνων. Των Αντονίν Φουρλόν και Φρεντερίκ Φορεστιέ

Σε ένα ήσυχο χωριό της Γαλλίας, ένα ονειρεμένο σπίτι στη μέση του πουθενά βγαίνει προς πώληση. Για τον Σιμόν και την Αντελαϊντ, που ζουν στριμωγμένα στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι με τα δύο τους παιδιά, είναι η τέλεια ευκαιρία. Αλλά το όνειρο μετατρέπεται γρήγορα σε εφιάλτη όταν συνειδητοποιούν ότι οι φιλικοί γείτονές τους χρησιμοποιούν τον κήπο τους ως κυνηγότοπο.

Φαρσική κωμωδία με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία και Βραβείο Κοινού στο πρόσφατο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας.

Haikyu!! The Dumpster Battle. Κινούμενα σχέδια του Σουσούμου Μιτσουνάκα

Ο Hinata δημιουργεί μια ομάδα βόλεϊ στο τελευταίο έτος του γυμνασίου. Δυστυχώς, η ομάδα αντιμετωπίζει στο πρώτο τουρνουά την ομάδα του «βασιλιά του γηπέδου», Tobio Kageyama, και αναπόφευκτα χάνει. Μετά τη συντριπτική ήττα, ο Hinata ορκίζεται να ξεπεράσει τον Kageyama. Μπαίνοντας στο λύκειο, ο Hinata μπαίνει στην ομάδα βόλεϊ και ανακαλύπτει ότι ο Tobio είναι επίσης μέλος.

Η θηλιά (1948). Του Αλφρεντ Χίτσκοκ με τους Τζέιμς Στιούαρτ, Τζον Νταλ

Δύο νεαροί, ο Μπράντον Σο και ο Φίλιπ Μόργκαν, στραγγαλίζουν τον πρώην συμμαθητή τους, Ντέιβιντ, στο διαμέρισμά τους στο Μανχάταν. Διαπράττουν το ανατριχιαστικό έγκλημα ως διανοητική άσκηση: Θέλουν να αποδείξουν την «ανωτερότητά» τους διαπράττοντας τον «τέλειο φόνο» και μετά να το γιορτάσουν στον ίδιο χώρο με ένα δείπνο, που όμως δεν θα πάει καθόλου όπως θα ήθελαν.

Ο τελευταίος των ανθρώπων (1924). Του Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου με τους Εμίλ Γιάνινγκς, Μαξ Χίλερ

Eνας ηλικιωμένος θυρωρός απολύεται από το πολυτελές ξενοδοχείο που εργαζόταν. Κι όλα αλλάζουν - ο μικρόκοσμός του, οι γείτονες και οι φίλοι του τον περιφρονούν. Βωβός γερμανικός εξπρεσιονισμός από τον γνωστό σκηνοθέτη.