Φόνισσα: Βραβείο σκηνοθεσίας για την Εύα Νάθενα στο Φεστιβάλ της Σαγκάης

Μια ακόμα μεγάλη διάκριση για την Εύα Νάθενα και την ταινία της, «Φόνισσα»

Φόνισσα: Βραβείο σκηνοθεσίας για την Εύα Νάθενα στο Φεστιβάλ της Σαγκάης
2'

Μεγάλη διάκριση για την Εύα Νάθενα και τη «Φόνισσα». Η σκηνοθέτιδα μιας από τις πιο επιτυχημένες ταινίες των τελευταίων ετών στη χώρα μας, κατάφερε να κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας στο διαγωνιστικό πρόγραμμα The Belt and Road Film Week, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης, που είναι το μεγαλύτερο της Ασίας.

Η ταινία τοποθετείται σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, όπου η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Η «Φόνισσα», ως γνωστόν, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη. Πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος κ.α.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 30 Νοεμβρίου 2023 και έως σήμερα έχει κόψει 434.574 εισιτήρια πανελλαδικά, ενώ προβάλλεται ακόμα στους κινηματογράφους. Στην τελετή απονομής των Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στις 26 Ιουνίου, διεκδικεί 16 βραβεία, ανάμεσά τους τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α’ γυναικείας ερμηνείας (Καριοφυλλιά Καραμπέτη), β’ γυναικείας ερμηνείας (Μαρία Πρωτόπαππα) κ.α.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή