Release Athens Festival: Οι Pulp ξεσήκωσαν την πλατεία Νερού

Πλήρης ικανοποίηση για την εμφάνιση των Pulp στο Release Athens Festival - Οι The Smile του Τομ Γιορκ πήραν το χειροκρότημα

Οι Pulp στο Release Athens Festival

Συγκινητικές στιγμές έζησαν χθες Πέμπτη οι φίλοι των Pulp και του τραγουδιστή τους, Τζάρβις Κόκερ που εμφανίστηκαν ζωντανά στην πλατεία Νερού στο Φάληρο στο πλαίσιο του Release Athens. Το κορυφαίο brit pop συγκρότημα, μας χάρισε τη μια επιτυχία τους μετά την άλλη κάνοντάς μας να χορεύουμε και να τραγουδάμε στίχο προς στίχο σπουδαία τραγούδια όπως τα «Disco 2000», «This is hardcore», «Babies», «Underwear» και ασφαλώς το «Common people» που κρατήθηκε ως «κερασάκι στην τούρτα» στο τέλος του κανονικού σετ.

Ο δε Τζάρβις Κόκερ αφηγούνταν μικρές ιστορίες πριν από κάθε τραγούδι, σαν εισαγωγή σε αυτά είτε σαν μικρές παρατηρήσεις που μοιράζονταν με το κοινό. Μιλούσε διαρκώς για τη ζέστη που συνάντησε στην Αθήνα, αν και ποτέ δεν αποχωρίστηκε το μαύρο βελούδινο σακάκι του, μας ενημέρωσε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παντρεύτηκε και μας έδειχνε τη βέρα του, αναφέρθηκε στη βόλτα που πρόλαβε να κάνει στην Αθήνα αναζητώντας τη φυλακή του Σωκράτη παραθέτοντας και το πιο δημοφιλές ρητό του και μας εκμυστηρεύτηκε ότι σε αυτή τη μίνι «περιπέτειά» του στην Αθήνα, χάθηκε. Μίλησε ελληνικά, χόρευε με τις δικές του ιδιαίτερες φιγούρες, χοροπηδούσε, ξάπλωνε στη σκηνή, κάθισε στην πολυθρόνα του για το «κινηματογραφικό» «This is hardcore», έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να απολαύσουμε «μια νύχτα που θα θυμάστε για όλη σας τη ζωή», όπως διαβάσαμε και στις γιγαντοοθόνες του φεστιβάλ λίγα δευτερόλεπτα πριν την είσοδό τους στη σκηνή. Έκανε και μια μικρή αναδρομή στις προηγούμενες φορές που οι Pulp είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας στο παρελθόν, όπως εκείνη του 1998 στη Φρεαττύδα για το Rockwave Festival. «Ποιοι από εσάς ήσασταν τότε εκεί;», ρώτησε και μας διαβεβαίωσε ότι θυμόταν πολύ καλά τη σκόνη που σηκώθηκε όταν ερμήνευσαν το «Do you remember the first time?» για να το ερμηνεύσει για ακόμα μια φορά ξεσηκώνοντας εύκολα όλη την πλατεία Νερού.

Οι Pulp στο Release Athens Festival

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν με τον «ποπ ύμνο της εργατικής τάξης», «Common people» αλλά εκεί που ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί, οι Pulp επέστρεψαν στη σκηνή για να μας χαρίσουν τρία ακόμα τραγούδια (Bad cover version, Razzmatazz, Glory days), κάτι που δεν το συνηθίζουν στις εμφανίσεις τους φέτος. «Είστε φανταστικό κοινό», έλεγε ο Τζάρβις Κόκερ αποχαιρετώντας μας και μάλλον δεν ήταν η συνηθισμένη φιλοφρόνηση που ακούγεται σταθερά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Νωρίτερα, είχαμε την τιμή να απολαύσουμε από κοντά τους The Smile του Τομ Γιορκ και του Τζόνι Γκρίνγουντ των Radiohead οι οποίοι περιορίστηκαν ασφαλώς στο ρεπερτόριο του παράλληλου σχήματός τους. Απέδωσαν με όρεξη και καλή διάθεση τα τραγούδια των δύο άλμπουμ τους, παίζοντας ο καθένας τους διάφορα όργανα, αλλά υπήρχαν στιγμές που ήταν εύκολο να διασπασθεί η προσοχή σου καθώς το ρεπερτόριο των The Smile ταιριάζει καλύτερα σε προσωπικές ακροάσεις παρά σε συναυλίες ανοικτών χώρων. Είχαμε όμως μπροστά μας δυο θρύλους της σύγχρονης μουσικής που δεκαετίες μετά το ξεκίνημά τους δεν διστάζουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να ανοίγουν διαρκώς τους ορίζοντές τους στη σύνθεση και την ερμηνεία. Για αυτό και το ένθερμο χειροκρότημα που τους συνόδευσε έως το τέλος του σετ τους.

Ο Τομ Γιορκ των The Smile στο Release Athens Festival

Το επόμενο ραντεβού για το Release Athens Festival είναι στις 29 Ιουνίου για τη μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην πλατεία Νερού. Μαζί του ο σπουδαίος κιθαρίστας Gus G. και ο Ronnie Romero με ρεπερτόριο που φτάνει έως και τους Rainbow του Ρίτσι Μπλάκμορ.

Εισιτήρια από 20 ευρώ στα more.com και releaseathens.gr.