Tα διηγήματα του Newsbomb.gr: «Σανίδα σωτηρίας» - Διαβάστε το 3o μέρος «Η μεγάλη ώρα»

Αυτό το Σαββατοκύριακο διαβάζουμε το νέο διήγημα του Newsbomb.gr, που έχει τίτλο «Σανίδα σωτηρίας».
Unsplash

Το Newsbomb.gr κάθε μήνα φιλοξενεί ένα διήγημα του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Κυριάκου Κουζούμη.

«Σανίδα σωτηρίας» είναι ο τίτλος του νέου διηγήματος του Κυριάκου για το Newsbomb.gr. Διαβάστε το τρίτο κεφάλαιο «Η μεγάλη ώρα».

Καλή ανάγνωση!

Η μεγάλη ώρα

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

«Ποτέ μου δεν περίμενα ότι θα έφτανα μέχρι εκεί. Βλέπεις, καμιά φορά το μυαλό παίρνει τέτοιες σβούρες, πιο επικίνδυνες και απ’ αυτές της ρουλέτας. Όλα τρέχουν μέσα σε δευτερόλεπτα. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα! Τρέμεις στην ιδέα μήπως χάσεις όσα έχεις ποντάρει. Εκλιπαρείς θεούς και δαίμονες να κάτσει η μπίλια στον δικό σου αριθμό. Κι όλα αυτά μέσα σε μόνο λίγες στιγμές. Τόσο λίγες! Κι όμως, για μένα ήταν αρκετές. Σκέφτηκα, θυμήθηκα, σχεδίασα και προσευχήθηκα με ταχύτητα φωτός. Ποτέ μου δεν το περίμενα, αλλά τελικά… όλα γίνονται!»

Ένας αναστεναγμός αντιλάλησε στον χώρο και οι παλμοί της καρδιάς έδειξαν να βρίσκουν και πάλι τον ρυθμό τους.

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Ήταν όλα έτοιμα! Ο χρόνος για τον γάμο του Σωτήρη και της Ευλαμπίας μετρούσε αντίστροφα…

Η ζέστη του καλοκαιριού είχε ήδη δείξει τα νύχια της. Πολίτες και τουρίστες κυκλοφορούσαν με κοντομάνικα και μπουκαλάκια νερό στο χέρι μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Στο διαμέρισμα του Λυκαβηττού τα πάντα ήταν στην εντέλεια, στολισμένα και απαστράπτοντα. Ο Σωτήρης είχε μαζέψει τα απολύτως απαραίτητα και είχε φύγει από το σπίτι καθώς σύμφωνα με το έθιμο δεν έπρεπε να δει τη μέλλουσα νύφη τρεις ημέρες πριν τον γάμο. Ο ίδιος θα έβγαινε γαμπρός από το πατρικό του σπίτι στον Πειραιά.

Η Ευλαμπία περιφερόταν μόνη και βουβή μέσα στο σαλόνι. Το μάτι της απαγκιστρώθηκε από μία κορνίζα με τη φωτογραφία της ίδιας και του Σωτήρη σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Εκεί που πριν από καιρό της είχε κάνει την πρόταση γάμου. Βούρκωσε και δίχως δεύτερη σκέψη κατέβασε την κορνίζα καθώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα γρονθοκοπούνταν μέσα της.

Μέσα στην επόμενη ώρα δέχτηκε την επίσκεψη της μητέρας της. Κάθισαν στο ευήλιο σαλόνι και πίνοντας καφέ άρχισαν να συνομιλούν ανοιχτά και ξάστερα.

«Έχεις ακόμη χρόνο. Εγώ και ο πατέρας σου θα είμαστε δίπλα σου. Δεν θα αφήσουμε μόνη, κορίτσι μου».

«Έχεις μιλήσει στον μπαμπά;» Έντρομο το ύφος της.

«Όχι! Άλλωστε σου έδωσα τον λόγο μου. Από τότε όμως που μου τα αποκάλυψες όλα έχω χάσει τον ύπνο μου. Όποιος και να μου το ’λεγε δεν θα τον πίστευα. Ο Σωτήρης τέτοιο πράγμα; Αν είναι δυνατόν!»

«Όλα είναι δυνατά. Και να σκεφτείς ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό παρηγορούσα την κουμπάρα μου. Πού να ’ξερα!»

Η κυρα-Λένη πήρε μια βαθιά ανάσα και επανήλθε στο ζητούμενο. «Είσαι σίγουρη για τον γάμο που πας να κάνεις; Έναν γάμο στηριγμένο στο ψέμα. Αξίζεις κάτι τέτοιο;»

Η Ευλαμπία πήρε τον χρόνο της και αποκρίθηκε. «Εσύ δεν μου πες να συγχωρώ και να μην έχω εγωισμό;»

«Δεν εννοούσα αυτό και το ξέρεις. Δεν είσαι ανόητη», επιθετικός ο τόνος της.

«Γι’ αυτό να είσαι βέβαιη! Ανόητη δεν είμαι», είπε χαμηλόφωνα με το χαμένο βλέμμα της πεταμένο στο πάτωμα.

~~~~~ . ~~~~~ . ~~~~~ . ~~~~~ . ~~~~~

Το ίδιο βράδυ η Ευλαμπία στριφογυρνούσε στο κρεβάτι. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί ούτε λεπτό. Ακόμη και οι τελευταίες της ψυχικές άμυνες κόντευαν να γκρεμιστούν. Ήθελε να ουρλιάξει, να γίνει έξω φρένων, να τα τινάξει όλα στον αέρα, αλλά… δάγκωσε το μαξιλάρι με όση δύναμη είχε και έμεινε άπραγη.

Τρεις μετά τα μεσάνυχτα. Σηκώθηκε και άρπαξε ένα μπουκάλι αλκοόλ απ’ το ράφι της κάβας. Έβαλε να πιει και άναψε τσιγάρο για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια.

Λίγο αργότερα άρχισε να περπατά μέσα στο σαλόνι μέχρι που έφτασε στο σκαλιστό σκρίνιο. Γονάτισε και άνοιξε το μεσαίο ντουλάπι. Επιβεβαίωσε πως ένας μαύρος φάκελος ήταν ακόμη στη θέση του, απείραχτος! Τον πήρε αγκαλιά και τον χάιδεψε σαν βρέφος που έχρηζε θαλπωρής. Κοίταξε το εντυπωσιακό νυφικό που κρεμόταν στη μέση του σαλονιού και τότε… ένα σαρδόνιο χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα σαρκώδη χείλη της. Μισή ώρα αργότερα ο Μορφέας την πήρε στο σεργιάνι του.

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Σωτήρης με συνεπιβάτη τον επιστήθιο φίλο του, τον Δημήτρη κατευθύνονταν προς το λιμάνι του Λαυρίου. Εκεί, σε ένα απόμερο σημείο είχε οριστεί η συνάντηση με τους επίδοξους αγοραστές του αρχαίου αγαλματιδίου.

«Είναι η μόνη ευκαιρία να ρεφάρω στα τόσα χρέη», είπε ο Δημήτρης.

«Ελπίζω μετά τα βάλεις μυαλό», σχολίασε ο Σωτήρης δίχως να αποσπάται η προσοχή του απ’ την οδήγηση.

«Εσύ τι θα κάνεις με τόσα λεφτά;»

«Θα παραιτηθώ, θα πάρω την Ευλαμπία και θα φύγουμε. Τόσο απλό!»

Ο Δημήτρης χασκογέλασε. «Και με το άλλο μέτωπο τι θα κάνεις;»

Ο Σωτήρης συνοφρυώθηκε. «Τι εννοείς;»

«Έλα, ρε κουμπάρε τώρα. Από μένα κρύβεσαι; Λες και δεν έχω καταλάβει ότι το παίζεις σε διπλό ταμπλό; Το ποια είναι δεν έχω εντοπίσει ακόμη. Καμιά φοιτήτρια;»

«Δεν ξέρεις τι λες», είπε και έβαλε τέλος στην κουβέντα.

Στο σημείο τους περίμεναν δύο ένοπλοι άνδρες ντυμένοι στα μαύρα καθώς και ο Μπάμπης. Ο Δημήτρης είχε φροντίσει να κρύψει το δικό του περίστροφο στο πίσω μέρος της ζώνης του. Με συνοπτικές διαδικασίες ο Σωτήρης γονάτισε και άνοιξε τη μικρή βαλίτσα. Το αρχαίο κάλλος άστραψε στα μάτια όλων!

Η ανταλλαγή της βαλίτσας με τα χρήματα και αυτής με το αγαλματίδιο έγινε χέρι με χέρι!

«Δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις!» είπε ο Μπάμπης και πήρε μια βαθιά τζούρα από το παχύ πούρο του.

Σιωπή από την πλευρά του Σωτήρη.

Οι τρεις άνδρες απομακρύνθηκαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, ενώ ο Σωτήρης με τον Δημήτρη τράβηξαν με ταχύ βήμα στο αυτοκίνητο και χάθηκαν στο βάθος της ασφάλτου…

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Φίλοι, συνεργάτες και συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού. Στο στολισμένο κεφαλόσκαλο ο Σωτήρης ντυμένος γαμπρός και κρατώντας μία ολάνθιστη ανθοδέσμη. Στο πλευρό του ο Δημήτρης περιχαρής και αλαζόνας, ενώ κοντά του και οι γονείς του.

«Τι έγινε, γαμπρέ; Λες η νύφη να το ξανασκέφτηκε;» τον ενέπαιξε ένας συνάδελφός του απ’ το κολλέγιο.

«Έχει περάσει και το ακαδημαϊκό τέταρτο. Πού είναι;» ήταν το πείραγμα κάποιου άλλου.

Ο Σωτήρης όμως δεν ενέδωσε.

Ο πατέρας της Ευλαμπίας οδηγούσε το αυτοκίνητο με την ίδια ντυμένη νύφη και τη μητέρα της στο πίσω κάθισμα. Κάποια στιγμή χτύπησε το κινητό του και εκείνος απάντησε. Η κυρα-Λένη εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Έσφιξε δυνατά και στοργικά το χέρι της κόρης της και της απευθύνθηκε χαμηλόφωνα.

«Για τελευταία φορά, είσαι σίγουρη;»

Η Ευλαμπία αποτράβηξε το δικό της και πέταξε το βλέμμα της έξω από το παράθυρο ενώ με χίλια ζόρια προσπαθούσε να διατηρήσει κλειστές τις βρύσες πίσω απ’ τα μελαγχολικά της μάτια.

«Εύχομαι να μην το μετανιώσεις ποτέ!» της ψιθύρισε και βύθισε τη δική της μελαγχολία σ’ έναν ηχηρό αναστεναγμό.

Η μεγάλη ώρα έφτασε! Η Ευλαμπία έλαμπε μέσα στο εντυπωσιακό νυφικό της. Τα καστανόξανθα μαλλιά της πιασμένα σ’ έναν δεσποτικό κότσο που άφηνε σε δημόσια θέα τον κυκνίσιο λαιμό της και στο κεφάλι της ένα μακρύ δαντελωτό πέπλο.

«Ους ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω» ήταν τα λόγια του ιερέα. Έπειτα, ο χορός του Ησαΐα και το «λούσιμο» με άφθονο ρύζι. Ακολούθησαν αναμνηστικές οικογενειακές φωτογραφίες και στο τέλος το νεόνυμφο ζευγάρι πήρε θέση στην έξοδο του ιερού ναού για να δεχθεί τις ευχές των δεκάδων προσκεκλημένων.

Θέση στην ουρά πήρε… και η Ελβίρα Νικολάου! Περίμενε καρτερικά να έρθει η σειρά της. Σαν την είδε η Ευλαμπία, πάγωσε. Το στόμα της στέγνωσε και ένας ξερόβηχας σκαρφάλωσε στον λαιμό της. Με περίσσια ψυχραιμία προσποιήθηκε πως το ξεπέρασε, ενώ στρίμωξε όλη την ξέφρενη αμηχανία της στο ζούληγμα των δακτύλων της μέσα στα πριγκιπικά γοβάκια της. Μήτε η ίδια ήξερε πού έβρισκε το σθένος να στέκεται στο ύψος του καθωσπρεπισμού.

Χαμογελαστή και ευδιάθετη η Ελβίρα φίλησε σταυρωτά τον συνάδελφό της και του ευχήθηκε. «Να ζήσετε! Πάντα ευτυχισμένοι και αγαπημένοι!»

«Ευχαριστούμε!» ήταν η ψυχρή αντίδραση του Σωτήρη.

Σφιχτό το δέσιμο των χεριών ανάμεσα στις δύο γυναίκες.

«Σωστή νεράιδα! Εύχομαι χαρές και συγκινήσεις!» ήταν τα λόγια της Ελβίρας.

«Να… Να είστε καλά», σχεδόν τραυλίζοντας αποκρίθηκε η Ευλαμπία.

Η Ελβίρα τη φίλησε στο αριστερό μάγουλο και αμέσως μετά στράφηκε προς το δεξί. Αντί όμως για φιλί, πλησίασε πιο κοντά στο αυτί και της ψιθύρισε. «Ό,τι και να κάνεις, να θυμάσαι πως είναι δικός μου!»

Παρέδωσε τη θέση της στον επόμενο της σειράς και απομακρύνθηκε ήρεμα και αθόρυβα. Εκείνη τη στιγμή όμως, οι πενιχρές ψυχικές άμυνες της Ευλαμπίας κατεδαφίστηκαν. Όλα γύρω της σκοτείνιασαν και άρχισε να χάνει τη γη από τα πόδια της. Μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα η Ευλαμπία… λιποθύμησε!

~~~~~ . ~~~~~ . ~~~~~ . ~~~~~ . ~~~~~

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Όλα ήταν έτοιμα! Οι βαλίτσες στο σαλόνι, διαβατήρια στο πάσο της κουζίνας και το σπίτι κλειστό καθώς ο Σωτήρης με την Ευλαμπία θα απουσίαζαν για κάμποσες ημέρες λόγω του γαμήλιου ταξιδιού τους στο εξωτερικό.

Η ώρα είχε πάει δέκα το βράδυ. Εκείνη τον περίμενε να επιστρέψει από τις τελευταίες υποχρεώσεις του στο κολλέγιο. Σε πέντε ώρες ήταν η αναχώρηση της πτήσης τους.

Ένδεκα η ώρα! Σκεφτική και βουβή έκοβε βόλτες από την κουζίνα στο σαλόνι. Συχνά δάγκωνε τα χείλη της ενώ έπιανε το φυλλοκάρδι της να τρέμει σαν το ψάρι έξω από το νερό. Αναζήτησε ένα πακέτο τσιγάρων που είχε ξεμείνει στο συρτάρι του κομοδίνου. Καθώς μπόλιαζε τα σωθικά της με νικοτίνη οι σκέψεις της έβγαζαν φτερά και την πετούσαν σ’ έναν ασύνορο ουρανό γεμάτο γκρίζα σύννεφα φορτωμένα με τη βροχή της μανίας.

Οι δείκτες στο ρολόι ερωτεύτηκαν πάνω στο δώδεκα! Χτύπησε το τηλέφωνό της. Η Ευλαμπία πετάχτηκε σαν ελατήριο από την καρέκλα.

«Παρακαλώ; […] Η ίδια. Ποιος είναι;»

Από την άλλη άκρη της γραμμής ένας αστυνομικός την πληροφόρησε πως…

«Κυρία Σκουφά, λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι. Πρέπει να έρθετε άμεσα στην Ασφάλεια. Ο σύζυγός σας, Σωτήρης Καλούδης, βρέθηκε νεκρός».

Το τηλέφωνο της έπεσε από τα χέρια…

*Μην χάσετε το τέταρτο κεφάλαιο: «Η αξία της υπομονής»


Διαβάστε επίσης

Τα διηγήματα του Newsbomb.gr: «Σανίδα Σωτηρίας» - Διαβάστε το 2ο μέρος «Αναπάντεχη επίσκεψη»

Τα διηγήματα του Newsbomb.gr: «Σανίδα Σωτηρίας» - Διαβάστε το 1ο μέρος «Ας μιλήσουμε ανοιχτά»

Tα διηγήματα του Newsbomb.gr: «Εις άτοπον απαγωγή» - Διαβάστε το 4o μέρος «Πικρό άρωμα»

Tα διηγήματα του Newsbomb.gr: «Εις άτοπον απαγωγή» - Διαβάστε το 3o μέρος «Όλα βάσει σχεδίου»

Tα διηγήματα του Newsbomb.gr: «Εις άτοπον απαγωγή» - Διαβάστε το 2o μέρος «Ύποπτες αντιφάσεις»

Tα διηγήματα του Newsbomb.gr: «Εις άτοπον απαγωγή» - Διαβάστε το 1o μέρος «Ώρες αγωνίας»