3ο Evia Film Project: Το πλήρες πρόγραμμα της πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 3ο Evia Film Project πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου στην Αιδηψό, στην Αγία Άννα και στη Λίμνη Ευβοίας
FIDELITE ©- Photos by Coco Van Oppens

Το 3ο Evia Film Project, η πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται για το καλοκαιρινό του ραντεβού με το κοινό. Προβολές, masterclasses, δράσεις για επαγγελματίες, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, μουσικές εκδηλώσεις και γαστρονομία στήνουν την πενθήμερη γιορτή του πράσινου σινεμά στη Βόρεια Εύβοια. Το 3ο Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου στην Αιδηψό, στην Αγία Άννα και στη Λίμνη.

Ταινία έναρξης

Βυθιζόμαστε στον κόσμο του πρωτοπόρου εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό με την ταινία «H Οδύσσεια» του Ζερόμ Σαλ, με φόντο τα νερά της Μεσογείου και πρωταγωνιστές τους Λαμπέρ Ουιλσόν, Πιέρ Νινέ και Οντρέ Τοτού. Η ταινία θα προβληθεί στην έναρξη του 3ου Evia Film Project στον θερινό κινηματογράφο Απόλλων της Αιδηψού, ο οποίος ύστερα από δεκαετίες που ήταν κλειστός, αναδιαμορφώθηκε από το Φεστιβάλ και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και δόθηκε στο κοινό. Την τελετή έναρξης θα παρουσιάσει ο αγαπημένος ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης.

Προβολές

Απολαμβάνουμε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αγαπημένων σκηνοθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στους θερινούς κινηματογράφους της Αιδηψού και της Λίμνης. Μεταξύ άλλων:

Παρακολουθούμε σε μεταμεσονύχτια προβολή τη θρυλική ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που τάραξε τα νερά της χολιγουντιανής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Βλέπουμε την ταινία «Μέρες Ξηρασίας» του σπουδαίου τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ, η οποία ξετυλίγεται με αφορμή τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Ο σκηνοθέτης Εμίν Αλπέρ και ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης θα βρεθούν στη Βόρεια Εύβοια για να μιλήσουν με το κοινό.

Μεταφερόμαστε σε μια παραλία με την «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), όπου τέσσερις γυναίκες απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Παρόντες στην προβολή θα είναι ο σκηνοθέτης και η Σοφία Κόκκαλη, μία από τις πρωταγωνίστριες.

Ταξιδεύουμε στο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη, στο τέταρτο επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς «Underwonder» σε σκηνοθεσία Κώστα Καρύδα και παραγωγή COSMOTE TV.

Ακολουθούμε το οδοιπορικό «Υπάρχει ζωή μετά τη φωτιά;» που πραγματοποίησε η ΔΕΗ, η οποία ανέλαβε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, το καλοκαίρι του 2022.

Μουσικές εκδηλώσεις

Προσκαλούμε το κοινό σε ξεχωριστές μουσικές βραδιές:

Το Σάββατο 6 Ιουλίου, στη λήξη του 3ου Evia Film Project, ακούμε «Τα δικά μας LikeA» από τη Λένα Κιτσοπούλου, τον Δώρο Δημοσθένους και μια εκλεκτή ομάδα μουσικών, στον κινηματογράφο Απόλλων στην Αιδηψό.

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου απολαμβάνουμε ένα μοναδικό dj set με τον The Boy (Αλέξανδρο Βούλγαρη) στο Κύμα.

Masterclasses

Μαθαίνουμε τα μυστικά της τέχνης και της δουλειάς γνωστών και αγαπημένων δημιουργών, καθώς και επαγγελματιών της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο μέσα από μια σειρά masterclasses που θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Άννα και στην Αιδηψό. Θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Εμίν Αλπέρ και ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης, ο μουσικός Κωστής Μαραβέγιας, η σεναριογράφος Κατερίνα Μπέη, η διαμεσική καλλιτέχνις Γιολάντα Μαρκοπούλου, ο σκηνοθέτης Φωκίων Ξένος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Παντελής Παντελόγλου, η σκηνοθέτις Λιν Αλούνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σποτ

Βουτάμε στον υπέροχο κόσμο του νερού και των πλασμάτων του μέσα από το σποτ του 3ου Evia Film Project, το οποίο υπογράφει ο 23χρονος φοιτητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πάνος Αρβανιτάκης (Entelechus), ο οποίος είναι αυτοδίδακτος από μικρή ηλικία στην τέχνη του animation. Με μεγάλη χαρά το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στον νέο αυτόν δημιουργό να παρουσιάσει δείγμα της δουλειάς του.

Aγορά

Επικεντρωνόμαστε στην ανάγκη για αποσυμπίεση: Η Αγορά του 3ου Evia Film Project αναπτύσσεται φέτος σε τέσσερις άξονες, Νους, Σώμα, Πνεύμα και Εξερεύνηση. Μέσα σε ένα χαλαρό και επαγγελματικό περιβάλλον, η Αγορά εφαρμόζει ένα καινοτόμο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, προσκαλώντας επαγγελματίες να ανακαλύψουν ή να επανασυνδεθούν με ελληνικά πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί στις Αγορές των ΦΚΘ και ΦΝΘ στο παρελθόν. Επίσης, διοργανώνει μία σειρά συναντήσεων για επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο.

Μια κορυφαία διεθνής συνάντηση

Φιλοξενούμε για δεύτερη χρονιά το κορυφαίο εργαστήριο ανάπτυξης ντοκιμαντέρ CIRCLE Women Doc Accelerator, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες που ασχολούνται με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και παραγωγή. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα ανάπτυξης ντοκιμαντέρ.

XR

Προσκαλούμε το κοινό να ανακαλύψει τις πιο σύγχρονες ταινίες XR τεχνολογίας, που αναδεικνύουν ζητήματα οικολογίας και εξερευνούν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.

Podcast

Ακούμε ένα συναρπαστικό podcast και εξερευνούμε τη σχέση του με το νερό στο Παγκάκι Podcast, στο Κύμα, με θέα τη θάλασσα.

Δράσεις για παιδιά και εφήβους

Αναζητούμε έναν κρυμμένο πράσινο θησαυρό στο παιδικό εργαστήριο που διοργανώνει το WWF.

Στην Αιδηψό, ο 17χρονος σκηνοθέτης Πάμπλο Σότο Γκονζάλες θα μιλήσει σε μαθητές για το πώς μπορείς να γράψεις, να σκηνοθετήσεις και να προωθήσεις μια ταινία.

Γαστρονομία

Φέρνουμε σε πρώτο πλάνο τη γαστρονομία και τη σχέση της με τη βιωσιμότητα, προσκαλώντας τις δημοσιογράφους γεύσης Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Σταμούλου να συστήσουν τον μεζέ στον ελληνικό και διεθνή Τύπο.

Περιηγήσεις

Επισκεπτόμαστε ξεχωριστές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά από ξεναγήσεις και περιηγήσεις. Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με το WWF θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στο Ξηρό Όρος. Με αφετηρία το μαγευτικό τοπίο των καταρρακτών του Δρυμώνα, θα δούμε από κοντά την επίδραση της πυρκαγιάς σε είδη που δεν έχουν δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, αλλά και το πώς η φύση έχει αρχίσει να αναγεννάται.

Οδηγίες για τις υψηλές θερμοκρασίες

Εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους προσκεκλημένους του 3ου Evia Film Project και έχουμε διαμορφώσει μία λίστα από απλές οδηγίες για την προστασία όλων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το Evia Film Project είναι ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema. Φέτος το Evia Film Project έχει στο επίκεντρό του το νερό. Η θάλασσα, τα ποτάμια, οι λίμνες, η βροχή, όλοι οι υδάτινοι πόροι και η κρίσιμη και αναγκαία σύνδεση του ανθρώπου μαζί τους έρχονται στο προσκήνιο, ταυτόχρονα με την αγωνία που φέρνει η καταστροφή τους.