Μαρίνα Αμπράμοβιτς: «Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής» στο Glastonbury για την ειρήνη

Η καλλιτέχνιδα Μαρίνα Αμπράμοβιτς κάλεσε σε επτά λεπτά σιωπής το κοινό στο φεστιβάλ Glastonbury για την ειρήνη
Μαρίνα Αμπράμοβιτς: «Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής» στο Glastonbury για την ειρήνη

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο φεστιβάλ Glastonbury

@ EPA/ANDY RAIN
3'

Σε επτά λεπτά απόλυτης σιωπής κάλεσε το βράδυ της Παρασκευής η Μαρίνα Αμπράμοβιτς το κοινό του Glastonbury. Παρόλο που απέναντί της είχε πςερίπου 200.000 κόσμο, κατάφερε να πραγματοποιήσει το στόχο της και να τους κάνει να διαδηλώσουν σιωπηρά όλοι μαζί κατά του πολέμου. Με τίτλο «Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής», για να «δούμε πώς μπορούμε να νιώσουμε θετική ενέργεια σε ολόκληρο το σύμπαν και να λειτουργήσουμε ως προπύργιο ενάντια στη φρίκη του πολέμου και της βίας», είπε χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι η πρωτοβουλία της είχε ανακοινωθεί μόλις μια ημέρα πριν, υπήρχαν εύλογοι φόβοι ότι το κοινό δεν θα συμμετείχε στο κάλεσμά της και ότι μπορεί να κατέληγε να φλυαρεί ή ακόμη και να φωνάζει κατά τη διάρκεια της σιωπής. Αλλά τελικά, πέρα από κάποιες πολύ μεμονωμένες κραυγές και φωνές, ο μόνος ήχος που ακουγόταν ήταν ο άνεμος που φυσούσε στο χώρο του φεστιβάλ και ο μακρινός θόρυβος από τις παραστάσεις των άλλων σκηνών.

Τρομοκρατημένη

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς φόρεσε ένα ρούχο σε σχήμα συμβόλου ειρήνης. Στην αρχή της ομιλίας της παραδέχτηκε ότι ήταν «τρομοκρατημένη επειδή, ως καλλιτέχνης, δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου αυτού του είδους το κοινό. Δεν τραγουδάω, δεν χορεύω. Πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ και όλοι θέλετε να περάσετε καλά και να ακούσετε σπουδαία μουσική».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν πόλεμοι, πείνα, διαμαρτυρίες, δολοφονίες, βία. Αλλά τι συμβαίνει αν δούμε τη μεγάλη εικόνα; Η βία φέρνει περισσότερη βία, οι σκοτωμοί φέρνουν περισσότερους σκοτωμούς, ο θυμός φέρνει περισσότερο θυμό, οι διαδηλώσεις φέρνουν περισσότερες διαδηλώσεις. Εδώ, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό: πώς να είμαστε στο παρόν, εδώ και τώρα, και πώς μπορούμε πραγματικά όλοι μαζί να δώσουμε άνευ όρων αγάπη ο ένας στον άλλον».

Πραγματικά ισχυρό

Κάλεσε το κοινό να βάλει τα χέρια του στον ώμο του διπλανού του, να κλείσει τα μάτια του και να βολευτεί, και στη συνέχεια κάλεσε την διοργανώτρια του φεστιβάλ, Emily Eavis να ηχήσει ένα γκονγκ για να ξεκινήσει η παράσταση. «Νομίζω ότι ήταν υπέροχο», δήλωσε η Λουσίντα, η οποία βρισκόταν στο φεστιβάλ με τη φίλη της Λίζι. «Το έμαθα 30 δευτερόλεπτα πριν αρχίσει. Την λάτρεψα. Αυτό έκανε το δικό μου Glastonbury. Νομίζω ότι ήταν πραγματικά ισχυρό. Τα επτά λεπτά πέρασαν πολύ γρήγορα».

Σε συνέντευξή της στον Guardian πριν από την παράσταση, η Αμπράμοβιτς αναγνώρισε ότι η παράσταση κινδύνευε να αποτύχει. «Είναι ένα μεγάλο ρίσκο, γι' αυτό και είμαι τρομοκρατημένη», είπε. «Θα μπορούσα να αποτύχω εντελώς ή οι άνθρωποι θα μπορούσαν απλώς να καθίσουν. Δεν ξέρω, αλλά θέλω να πάρω το ρίσκο. Η αποτυχία είναι επίσης σημαντική, μαθαίνεις τόσο από την αποτυχία όσο και από την επιτυχία».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή