Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: «Πίσω από τις θημωνιές» με ελεύθερη είσοδο στον Πύργο

Το Σάββατο 20 Ιουλίου προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στο Πάρκο ΣΠΚ του Πύργου η πολυβραβευμένη ταινία της Ασημίνας Προέδρου, «Πίσω από τις θημωνιές» από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Σκηνή από την ταινία "Πίσω από τις θημωνιές"

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, δίνει για ακόμη μια χρονιά πρόσβαση στο κοινό της Ηλείας σε πολυβραβευμένες ταινίες, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τη νεοσυσταθείσα κινηματογραφική λέσχη “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ”.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου (21.00) στο Πάρκο ΣΠΚ του Πύργου, θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, η προβολή της ταινίας “Πίσω από τις Θημωνιές” της Ασημίνας Προέδρου, με την ίδια παρούσα και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η ελληνική υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ της περασμένης χρονιάς, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το σαρωτικό πέρασμα από τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ GOA στην Ινδία, οι φεστιβαλικές προβολές σε Ελλάδα και εξωτερικό με θετικές κριτικές, οδήγησαν σε μια εντυπωσιακή πορεία στις αίθουσες και έκαναν το κοινό να αγκαλιάσει την αριστουργηματική παραγωγή.

Η ίδια η ταινία είναι ένα βαθιά ανθρώπινο δείγμα του ελληνικού κινηματογράφου με υπαρξιακή ματιά:

Ένα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει µια τριµελή ελληνική οικογένεια µπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, µε τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

Οι καταπληκτικές ερμηνείες της Λένας Ουζουνίδου, της Ευγενίας Λάβδα και του Στάθη Σταμουλακάτου αναδεικνύουν τις αντιφάσεις των ανθρώπων, τα όρια και τα ξεπεράσματά τους, ενώ πλαισιώνουν την καθηλωτική πολλές φορές φωτογραφία της ταινίας, η οποία, όντας γυρισμένη στη λίμνη Δοϊράνη, καθιστά τον τόπο έναν ξεχωριστό πρωταγωνιστή, ένα πεδίο στο οποίο ξεδιπλώνεται, αφήνοντας τα σημάδια της, η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα.

Όπως κάθε ταινία που ξεχωρίζει, έτσι και η ταινία της Ασημίνας Προέδρου, έχει προκύψει από πολλά διαφορετικά υλικά. Με τα λόγια της ίδιας “ενθουσιασμός, συγκίνηση, αγωνία και μαγεία” είναι τα συστατικά για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, από κοινού με την υποστήριξη όπως αναφέρει “των ίδιων των κατοίκων της Δοϊράνης, όπως βέβαια και του συνόλου της ομάδας που μέσα από μια εξαιρετική συνεργασία, μπόρεσε να υπηρετήσει την ταινία ως συνολικό εγχείρημα”.

*Η προβολή-εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την Κινηματογραφική Λέσχη “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ” στο πλαίσιο των προβολών “Σινεμά στις Πλατείες”, με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

** H Κινηματογραφική Λέσχη “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ” δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν τον κινηματογράφο, όπως και το ίδιο το Φεστιβάλ Ολυμπίας μέσα από την συνύπαρξη χρόνων στον Πύργο. Ήδη από τα πρώτα της βήματα, η Λέσχη θέτει γερές βάσεις για την προώθηση της κινηματογραφικής κουλτούρας στην περιοχή, εκκινώντας με τις κοινές προβολές και στοχεύοντας να συνεχίσει με προβολές από όλα τα κινηματογραφικά είδη, αλλά και παράλληλες δημιουργικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ο κινηματογράφος, ο πολιτισμός, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά ζητήματα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για την ομάδα της Λέσχης. Αρχές της “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ” είναι οι προσβάσιμες προβολές στο κοινό, ο σεβασμός στον κινηματογράφο ως τέχνη, εμπειρία, όπως και στην αίθουσα. Η Κινηματογραφική Λέσχη “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ” είναι ανοιχτή σε νέα μέλη.