Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Έκθεση «Κύπρος΄74. Δεν ξεχνώ» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και αφίσας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο 

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Έκθεση «Κύπρος΄74. Δεν ξεχνώ» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Εκθεση "Κύπρος '74. Δεν ξεχνώ" στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο 

3'

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00 εγκαινιάζεται από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου η έκθεση μνήμης «Κύπρος΄74. Δεν ξεχνώ», που διοργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας, την πανελλήνια συμπαράσταση στον λαό της Κύπρου, καθώς και στον συνεχή αγώνα του για ελευθερία και δικαιοσύνη.

kypros.jpg

"Κύπρος '74. Δεν ξεχνώ"

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα με έναν εύληπτο τρόπο. Οι αφίσες της έκθεσης παρουσιάζονται θεματικά και προέρχονται από την πλούσια Συλλογή Αφισών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Εκδόθηκαν με στόχο την ενημέρωση για εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Κύπρο, τα δυναμικά συλλαλητήρια που διοργάνωσαν ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, τα πολιτικά μηνύματα, το κάλεσμα αλληλεγγύης προς τα θύματα της εισβολής. Αποτελούν ταυτόχρονα αυτόνομα έργα τέχνης που «δημιούργησε η τουρκική εισβολή». Αρκετές από τις αφίσες είναι έργα επώνυμων καλλιτεχνών, όπως των Τάσσου, Παναγιώτη Γράββαλου, Ανδρέα Άντη Ιωαννίδη, Τηλέμαχου Κάνθου, Ανδρέα Λαδόμματου, Λευτέρη Οικονόμου, Σπύρου Ορνεράκη, Σταματίας Τριβουλίδου κ.ά., ή μικρά γραφιστικά κομψοτεχνήματα ανώνυμων δημιουργών που αντικατοπτρίζουν το κλίμα και τον παλμό της εποχής. Ορισμένες είναι εμπνευσμένες από φωτογραφίες της περιόδου που απαθανάτιζαν με ακρίβεια τα γεγονότα.

kypros.jpg

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση γίνεται για τη συμβολή της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπαράστασης στην Κύπρο (ΠΕΣΚ), ιδρυτικά στελέχη της οποίας υπήρξαν εξέχουσες μορφές της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Η ΠΕΣΚ δημιουργήθηκε στην Αθήνα αμέσως μετά την εισβολή, τον Αύγουστο του 1974. Συσπείρωσε άνδρες και γυναίκες που αφιερώθηκαν ολόψυχα στην αλληλεγγύη προς τον κυπριακό Ελληνισμό. Ανάμεσά τους, οι Λιλή Αλιβιζάτου, Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν, Ντίνα Κουρούκλη, Ανδρέας Βαρδουλάκης, Καίτη Τενεκίδη, Ντόρα Ξύδη, Αμαλία Φλέμινγκ, Λουκία Κονάρη, Λίνα Κάσδαγλη, Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ κ.ά.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η κ. Δήμητρα Κουκίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και ο Καθηγητής κ. Πέτρος Παπαπολυβίου σε συνεργασία με τις Επιμελήτριες του ΕΙΜ κ.κ. Ιφιγένεια Βογιατζή, Άννα Κάνδια και Ανδρονίκη Μαρκασιώτη.

mail-(2).jpg

Κατά την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

  • η κα Μαριέττα Μινώτου, Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος
  • η κα Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Γενική Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος

Κεντρικός ομιλητής:

  • ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόσφυγας από τη Λάπηθο της Κερύνειας

info

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουλίου – 31 Δεκεμβρίου2024

Ώρες λειτουργίας:

Ιούλιος-Αύγουστος, Τρίτη-Κυριακή: 10:00-16:00,

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος, Τρίτη-Παρασκευή: 9.00-16:00, Σάββατο-Κυριακή: 10.00-16.00

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή