Release Athens Festival: Η συναυλία - δήλωση των Massive Attack στην πλατεία Νερού

Οι Massive Attack ταρακούνησαν την πλατεία Νερού στο Φάληρο με μια ξεχωριστή οπτικοακουστική παράσταση

Release Athens Festival: Η συναυλία - δήλωση των Massive Attack στην πλατεία Νερού

Οι Massive Attack

@ twitter
3'

Δεν ήταν συναυλία αυτό που παρακολουθήσαμε χθες Τετάρτη στην πλατεία Νερού. Ηταν μια ατρόμητη και σαφέστατη δήλωση από τους Massive Attack που εμφανίστηκαν ζωντανά στο Φάληρο στο πλαίσιο του Release Athens Festival. Το αγαπημένο σχήμα ερμήνευσε όλα, σχεδόν, τα τραγούδια που μας συντροφεύουν τρεις και παραπάνω δεκαετίες στο καθημερινό μας σάουντρακ (Angel, Teardrop, Inertia Creeps, Unfinished Sympathy, Safe From Harm, Karmacoma κ.α.), παρέα με τους επίσης θρυλικούς συνταξιδιώτες τους, τον Horace Andy, την Elizabeth Fraser και άλλους. Τα κινητά ήταν διαρκώς αναμμένα και ο ενθουσιασμός δεν έλειψε όταν ακούγονταν οι γνωστές, μεγάλες επιτυχίες.

Όλο το θέμα όμως βρισκόταν σε όσα προβάλλονταν στη γιγαντοοθόνη πίσω τους, στα μηνύματα που περνούσαν στα ελληνικά και τα αγγλικά. Στις εικόνες από τη Γάζα, την Ουκρανία, τα εργοστάσια παραγωγής όπλων στις ΗΠΑ. Στα παιδιά που έτρεχαν να κρυφτούν στα καταφύγια της Γάζας σε αντιπαραβολή με τους μίμους του Ελβις που ποζάρουν στην κάμερα και διασκεδάζουν το κοινό, στα αριθμητικά δεδομένα που αναδεικνύουν την πραγματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Στον αριθμό των νεκρών, των εκτοπισμένων, των ανθρώπων που ζουν σαν φαντάσματα μέσα στην ίδια τους τη χώρα, στα τρισεκατομμύρια δολαρίων που έχουν κατευθυνθεί από την υπερδύναμη στην περιοχή με μόνο στόχο την καταστροφή και τον αφανισμό.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που οι Massive Attack μετέτρεψαν έναν ερωτικό ύμνο, το μνημειώδες «Safe from harm» από το ντεμπούτο τους άλμπουμ, σε κραυγή συμπαράστασης σε έναν λαό που νιώθει σε καθημερινή βάση τον «Σιδερένιο θόλο» να τους στερεί την ανάσα και το οξυγόνο. Το περιβραχιόνιο του «αρχηγού» αυτής της «συμμορίας», Robert Del Naja γράφει ευκρινέστατα «Palestine». Τι άλλο να προσθέσεις μετά από αυτό σε μια εποχή που όλα τα κεκτημένα δεκαετιών γίνονται σκόνη καθημερινά μπροστά στα μάτια μας;

Άξιζε η αναμονή τόσων χρόνων για να απολαύσουμε ζωντανά αυτή την ομάδα καλλιτεχνών που δεν μασάει τα λόγια της όταν βλέπει μπροστά της την «αποφασιστική στιγμή» για να μιλήσει. Παρά την έντονη ζέστη και την υγρασία που επικρατούσαν στην περιοχή, τον ιδρώτα και τις λιποθυμίες, οι Massive Attack ήταν εκεί για να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Για να τραβήξουν το πέπλο του αποπροσανατολισμού που συνήθως καλύπτει το βλέμμα μας και να μας δείξουν τι κρύβεται πίσω από τον αλγόριθμο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή