Φεστιβάλ Βενετίας: Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και η Αντζελίνα Τζολί διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα

Μεγάλα ονόματα και πολλοί χολιγουντιανοί σταρ αναμένονται στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας - Οι ελληνικές συμμετοχές

Η Αντζελίνα Τζολί ως Μαρία Κάλας για την ταινία "Maria"

Με την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, την Αντζελίνα Τζολί ως Μαρία Κάλας στην γυρισμένη στη χώρα μας, «Maria» του Πάμπλο Λαραίν, το «Joker: Folie a Deux» με τον Γιοακίν Φίνιξ και τη Lady Gaga αλλά και την πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας θα μοιάζει περισσότερο με πασαρέλα των πρωτοκλασάτων του Χόλιγουντ στο κόκκινο χαλί. Προσθέστε και την ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, το «Beetlejuice Beetlejuice» του Τιμ Μπάρτον με Μάικλ Κίτον, Μόνικα Μπελούτσι, Γουινόνα Ράιντερ, Τζένα Ορτέγκα, Γουίλεμ Νταφόε κ.α. καθώς και το «Queer» του Λούκα Γκουαντανίνο με τον Ντάνιελ Κρεγκ και καταλαβαίνετε ότι από τις 28 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου τα φλας των φωτογράφων δεν θα προλαβαίνουν να αστράφτουν στο Λίντο. Άλλωστε, το Φεστιβάλ Βενετίας αποτελεί πλέον την εκκίνηση της κούρσας των Όσκαρ με τις ταινίες και τις ερμηνείες που διακρίνονται εδώ να παίρνουν προβάδισμα για τα χρυσά αγαλματίδια που απονέμονται τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη (Attenberg, Chevalier) παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το «Harvest» διεκδικώντας τον Χρυσό Λέοντα. Η ταινία είναι ένα νέο-γουέστερν που πραγματοποίησε γυρίσματα στη Σκωτία και τη Γερμανία και βασίζεται στο ομώνυμο, βραβευμένο μυθιστόρημα του Τζιμ Κρέις. Πρωταγωνιστεί ο ικανότατος Καλέμπ Λάντρι Τζόουνς και η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα μεσαιωνικό χωριό της Αγγλίας όπου οι κάτοικοί του αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους σε μια εποχή οικονομικής αναταραχής. Τους βρίσκουν στα πρόσωπα τριών ξένων που εμφανίζονται στο χωριό.

Σημειώστε ότι το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Βενετία το 2010 και είχε αποσπάσει βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Αριάν Λαμπέντ.

Μια ακόμα ελληνική συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας είναι αυτή του Αλέξανδρου Αβρανά και της νέας ταινίας του, «Quiet Life» στο παράλληλο τμήμα, «Ορίζοντες». Ούτε ο Αβρανάς είναι ξένος στο Φεστιβάλ της Βενετίας καθώς το 2013 η ταινία του «Miss Violence» είχε αποσπάσει βραβείο σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου. Στο «Quiet Life» ο Έλληνας σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία του Σεργκέι και της Ναταλία, ένα ζευγάρι προσφύγων, οι οποίοι μαζί με τις δύο κόρες τους αναζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Σουηδία, ελπίζοντας για μία ασφαλέστερη, ευτυχισμένη ζωή. Ομως οι αιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές και το μέλλον είναι αβέβαιο. Η κόρη τους, Κάτια τραυματίστηκε τόσο από την όλη εμπειρία και ξαφνικά κατέρρευσε. Έπεσε σε βαθύ ύπνο από το οποίο δεν μπορεί κανείς να την ξυπνήσει. Το σενάριο υπογράφει ο Αλέξανδρος Αβρανάς μαζί με τον Σταύρο Παμπαλλή ενώ πρωταγωνιστούν οι Γκριγκόρι Ντόμπριτζιν, Τσάλπαν Κλαματόβα, Ναόμι Λαμπ, Ελένη Ρουσσινού, Σοφία Πεκιάρη κ.α.

Όπως προαναφέραμε, η φετινή διοργάνωση ανοίγει με το σίκουελ του «Σκαθαροζούμη», «Beetlejuice, Beetlejuice» του Τιμ Μπάρτον που θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού.

Η Αντζελίνα Τζολί πραγματοποιεί μεγάλη επιστροφή με την ταινία «Maria» του Πάμπλο Λαραίν. Η μεγάλη σταρ υποδύεται την Μαρία Κάλας σε μια ταινία που πραγματοποίησε γυρίσματα πέρυσι στην Ηλεία καθώς και στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση, «Cristina O».

Το σίκουελ του «Joker», το μιούζικαλ «Joker: Folie a deux» διεκδικεί και αυτό τον Χρυσό Λέοντα όπως η πρώτη ταινία που κέρδισε το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, σάρωσε το παγκόσμιο box office και χάρισε στον Γιοακίν Φίνιξ το Όσκαρ α’ ανδρικής ερμηνείας. Στο κόκκινο χαλί αναμένονται οι πρωταγωνιστές Γιοακίν Φίνιξ και Lady Gaga μαζί με τον σκηνοθέτη, Τοντ Φίλιπς.

Θέση στο διαγωνιστικό τμήμα βρήκε ασφαλώς και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ που επιχειρεί στα 75 του χρόνια την πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους ταινίας του. Στο «The room next door» θα απολαύσουμε τις Τζούλιαν Μουρ και Τίλντα Σουίντον οι οποίες αναμένεται να συνοδεύσουν τον κορυφαίο Ισπανό δημιουργό στη πρεμιέρα της Βενετίας.

Παρών στη Βενετία θα είναι και ο Ντάνιελ Κρεγκ που μετά την αποχώρησή του από τον «χρυσοφόρο» ρόλο του Τζέιμς Μποντ επιστρέφει με την ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, «Queer», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Μπάροουζ. Εκεί, ο «πρώην πράκτορας» υποδύεται το alter ego του συγγραφέα, έναν Αμερικανό που ζει στο Μεξικό και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις εξαρτήσεις του.

Η Χαλίνα Ρέιν σκηνοθετεί το ερωτικό θρίλερ «Babygirl» με τη Νικόλ Κίντμαν, τον Αντόνιο Μπαντέρας και τον Χάρις Ντίκινσον (Τρίγωνο της θλίψης, Σιδερένια γροθιά) και διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα, ενώ πρεμιέρα στη Βενετία, εκτός συναγωνισμού, κάνει και η κωμωδία «Wolfs» του Τζον Γουάτς με τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπραντ Πιτ.

Επίσης, οι αδελφές Ντολφίν και Μιριέλ Κουλέν διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα με το «The quiet son» που διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’50 και πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος Βενσάν Λιντόν, όπως και ο βετεράνος Τζιάνι Αμέλιο με το πολεμικό δράμα, «Battlefield».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διαρκεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι η Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Διαγωνιστικό τμήμα

«The Room Next Door» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

«Campo di Battaglia» του Τζιάνι Αμέλιο

«Leurs Enfants Après Eux», των Λουντοβίκ καιΖοράν Μπουκερμά

«The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ

«The Quiet Son» των Ντολφίν και Μιριέλ Κουλέν

«Vermiglio» της Μόρα Ντελπέρο

«Sicilian Letters» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα

«Queer» του Λούκα Γκουαντανίνο

«Love» του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ

«April» της Ντία Κουλουμπεγκασβίλι

«The Order» του Τζάστιν Κουρζέλ

«Maria» του Πάμπλο Λαραίν

«Trois Amies» του Εμανουέλ Μουρέ

«Kill the Jockey» του Λούις Ορτέγκα

«Joker: Folie à Deux» του Τοντ Φίλιπς

«Babygirl» της Χαλίνα Ρέιν

«I’m Still Here» του Βάλτερ Σάλες

«Diva Futura» της Τζούλια Λουίζ Στάιγκερβαλτ

«Harvest» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

«Youth – Homecoming» του Γουάνγκ Μπινγκ

«Stranger Eyes» του Γεό Σίου Χούα