Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν: Η συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου θα είναι ιστορικό γεγονός

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 14ου Samos Young Artists Festival, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν μιλάει στο Newsbomb.gr για τις απαιτήσεις του Φεστιβάλ και τη σχέση του με τον «μεγάλο πομπό ενέργειας», όπως τον χαρακτηρίζει, Λεωνίδα Καβάκο

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Samos Young Artists Festival, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν 

Από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου η Σάμος και το Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου υποδέχονται το 14ο Samos Young Artists Festival το οποίο φιλοξενεί Έλληνες και ξένους ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους μουσικούς από όλο τον κόσμο. Ξεχωριστός καλεσμένος του Φεστιβάλ είναι ο Λεωνίδας Καβάκος ο οποίος το Σάββατο 10 Αυγούστου μας προσκαλεί στη βραδιά «Leonidas and friends» με έργα Μπραμς. Επιπλέον, ο συνθέτης Έιντριεν Γουόνγκ παρουσιάζει την Πέμπτη 8 Αυγούστου σε διεθνή πρεμιέρα το κομμάτι που έγραψε ειδικά για το Φεστιβάλ με τίτλο «little island», εμπνευσμένο από τη φύση, τη παράδοση και τον κόσμο της Σάμου.

Για αυτά και πολλά ακόμα, μιλάει στο Newsbomb.gr ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και τσελίστας, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν ο οποίος εμφανίζεται συχνά ως σολίστ και ερμηνευτής μουσικής δωματίου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και πιο πρόσφατα ως σολίστ με τον μαέστρο-βιολιστή Λεωνίδα Καβάκο και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν έχει συνεργαστεί με σημαντικές μουσικές φυσιογνωμίες όπως τους βιολιστές Λεωνίδα Καβάκο, Νόα-Μπέντιξ Μπόλγκλεϊ, Μίριαμ Φριντ, Πάμελα Φρανκ, τους ερμηνευτές βιόλας Ρομπέρτο Ντίαζ και Κιμ Κασκάσιαν και τους πιανίστες Μενγκ-Τσιε Λιου και Ιγκνάτ Σολτσενίτσιν, ενώ πραγματοποίησε το πρώτο του ρεσιτάλ στο Κάρνεγκι Χολ το 2019, ερμηνεύοντας έργα τσέλο και μουσικής δωματίου του καταξιωμένου σύγχρονου συνθέτη Λεονίντ Ντεσιάτνικοφ. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά του στο πόστο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Samos Young Artists Festival.

Ποια μαθήματα πήρατε πέρυσι ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και θα σας φανούν χρήσιμα φέτος;

Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη για το φεστιβάλ, καθώς καταφέραμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του κοινού με μουσικά προγράμματα που δύσκολα θα βρει κανείς σε άλλες διοργανώσεις στη χώρα. Προσκαλέσαμε κορυφαίους έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο και τη ποιότητα του υλικού που παρουσιάζουμε. Θεωρώ ότι το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου πλέον βαδίζει στη πρώτη γραμμή των καλοκαιρινών μουσικών διοργανώσεων στην Ελλάδα και μπορεί να σταθεί ισάξια πλάι σε ανάλογους θεσμούς του εξωτερικού.

Το μεγαλύτερο μάθημα που έλαβα πέρυσι σχετίζεται εξ ολοκλήρου με θέματα πρακτικά. Σε ένα τέτοιο φεστιβάλ ο χρόνος μπορεί να σταθεί ως ο χειρότερος εχθρός σου, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές και χρειάζονται όλες προσοχή. Πέρυσι είχα προνοήσει για αυτό και πήγα κάπως προετοιμασμένος φτιάχνοντας καθημερινά χρονοδιαγράμματα, όπως στο σχολείο. Κάπως έτσι νομίζω ότι θα κυλήσει και φέτος. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, θα συνεργαστώ με μια εξαιρετική ομάδα παραγωγής, δίχως την οποία δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα.

Τι σημαίνει Λεωνίδας Καβάκος για εσάς;

Φίλος, συνεργάτης και μέντορας. Τον Λεωνίδα τον γνώρισα για πρώτη φορά ακριβώς πριν δέκα χρόνια όταν έλαβα μέρος στα σεμινάρια που διοργανώνει κάθε χρόνο στην Αθήνα. Θυμάμαι πόσο μεγάλη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι μονάχα μέσα στη μια ώρα του μαθήματός μας, κατάφερα να μάθω περισσότερα από όσα θα μάθαινα μέσα σε μήνες υπό κανονικές συνθήκες. Έκτοτε συνεργαζόμαστε τακτικά επί σκηνής και έχω καταλάβει ότι η δοτικότητα και το αίσθημα ευθύνης που τρέφει προς τις νεότερες γενιές μουσικών, είναι από τις δυνατότερες αρετές του. Θα τον χαρακτήριζα ως έναν μεγάλο πομπό ενέργειας ο οποίος στοχεύει και φωτίζει τη συνείδηση και το πνεύμα των ανθρώπων που έχουν την τύχη να τον συναντήσουν και να τον ακούσουν. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος κάθε μουσικού. Η παρουσία του στο Φεστιβάλ θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και έμπνευσης σε πολλούς νέους μουσικούς στη χώρα.

Ο Λεωνίδας Καβάκος

Ποια η ανταπόκριση του κοινού της Σάμου και των επισκεπτών της στο Φεστιβάλ;

Από το 2010 το Φεστιβάλ έχει χτίσει το δικό του αφοσιωμένο κοινό το οποίο, μαζί με τους πολυάριθμους επισκέπτες που προσελκύει το νησί ετησίως, παρακολουθεί τις συναυλίες της διοργάνωσης με εκρηκτικό ενθουσιασμό. Πέρυσι καταγράψαμε ρεκόρ στην υποδοχή του Αρχαίου Θεάτρου Πυθαγορείου. Ήταν δύσκολο να βρει κανείς θέσεις.

Ξεχωρίζετε μια από τις βραδιές του φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα;

Σίγουρα η συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου μαζί με νέους κορυφαίους έλληνες μουσικούς της νέας γενιάς στις 10 Αυγούστου θα είναι ένα ιστορικό γεγονός όχι μόνο για το φεστιβάλ αλλά και για το νησί. Μια ακόμη βραδιά που θα ξεχώριζα είναι αυτή της 8ης Αυγούστου όπου θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα μιας σύνθεσης του νέου και πολυτάλαντου συνθέτη από το Χονγκ Κονγκ, Έιντριεν Γουόνγκ. Αυτή η πρεμιέρα θα γίνει μέσα στα πλαίσια του νέου προγράμματος Young Composer in Residence, το οποίο υπό την στήριξη του Ιδρύματος Schwarz, στοχεύει την υποστήριξη νέων συνθετών μέσω της παραγγελίας νέων μουσικών έργων. Ο Έιντριεν έμεινε στη Σάμο για ένα μήνα και συνέθεσε ένα έργο για κουαρτέτο εγχόρδων με τίτλο «little island», πάντα εμπνευσμένος από τη φύση, τη παράδοση και τον κόσμο της Σάμου.

Πότε καταλάβατε ότι η κλασική μουσική είναι ο δρόμος σας;

Ποτέ δεν το κατάλαβα. Δεν υπήρξε ποτέ μια στιγμή που άλλαξαν όλα και που έπρεπε να πάρω αποφάσεις ή να πάρει κανείς άλλος απόφαση για μένα. Μεγάλωσα σε οικογένεια μουσικών οπότε η ενασχόληση μου με τη μουσική ήταν μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων η οποία, όπως κάθε μεγάλος στόχος, απαιτούσε αρκετές θυσίες. Άλλωστε σπάνια υπάρχουν νέοι και έφηβοι που καταλαβαίνουν πολλά. Ο σωστός δρόμος συνήθως φανερώνεται ξεκάθαρα βαδίζοντας τον.

Γιατί το τσέλο είναι το όργανό σας; Ποια ικανοποίηση εισπράττετε από αυτό;

Εισπράττω ικανοποίηση από τη μουσική, το τσέλο το βλέπω κυρίως ως ένα μέσω έκφρασης στο οποίο έχω αφοσιωθεί. Είναι ένα μοναδικό όργανο με αμέτρητες δυνατότητες, το άκουσμα και η εικόνα του οποίου θυμίζει από πολλούς αυτή της ανθρώπινης μορφής.

Τι σχόλια κάνουν οι παιδικοί σας φίλοι για την εξέλιξή σας;

Με τους φίλους μου ευτυχώς δεν μιλάω συχνά για αυτό το θέμα. Μάλλον για αυτό και είναι φίλοι μου. Πιστεύω ότι χαίρονται, όπως χαίρομαι κι εγώ βλέποντάς τους να πετυχαίνουν στις ζωές τους.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Τετάρτη 7 Αυγούστου

Βραδιά Τζαζ

Σιρίλ Αιμέ - τραγούδι

Ματίς Πικάρ - πιάνο

Ματέο Μπορτόνε - μπάσο

Γιοάν Σερά - κρουστά

Πέμπτη 8 Αυγούστου

Μαγευτικές Μελωδίες

Έργα Προκόφιεφ, Βέμπερν, Μότσαρτ

Διονύσης Γραμμένος - κλαρινέτο

Αλέξανδρος Σακαρέλλος - βιολί

Γιουνσίν Σονγκ - βιολί

Μαρίγια Ράισανεν - βιόλα

Στέργιος Θεοδωρίδης - τσέλο

Πάλαβι Μαχίνταρα - πιάνο

Διεθνής πρεμιέρα

little island

Το κομμάτι που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον συνθέτη του

ινστιτούτου Curtis, Έιντριεν Γουόνγκ | Μέρος της συνεργασίας μεταξύ

του Ιδρύματος Schwarz και του Ινστιτούτου Μουσικής Curtis.

Παρασκευή 9 Αυγούστου

My Song Rings Out...

Βραδιά Όπερας

Έργα Ντβόρζακ, Ραβέλ, Μπραμς, Μασνέ, Μπιζέ, Σόντχαϊμ, Ντάριον

Νιβ Ο’Σάλιβαν - μέτζο σοπράνο

Βίτορ Μπίσπο - βαρύτονος

Μαρτσέλο Αμαράλ - πιάνο

Σάββατο 10 Αυγούστου

Leonidas & Friends

Έργα Μπραμς

Λεωνίδας Καβάκος - βιολί

Αλέξανδρος Σακαρέλλος - βιολί

Ηλίας Λιβιεράτος - βιόλα

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν - τσέλο

Αλεξία Μουζά - πιάνο

Κυριακή 11 Αυγούστου

Σόλο ρεσιτάλ πιάνου

Έργα Κουπρέν, Εσμαίλ, Ντεμπισί, Βάκα, Λιστ

Πάλαβι Μαντίχαρα - πιάνο

Δευτέρα 12 Αυγούστου

Διάλογοι

Έργα Σούμαν, Σοστακόβιτς, Πουλένκ, ντε Σαρασάτε

Διονύσης Γραμμένος - κλαρινέτο

Γιουνσίν Σονγκ - βιολί

Αλέξανδρος Σακαρέλλος - βιολί

Ηλίας Λιβιεράτος - βιόλα

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν - τσέλο

Πάλαβι Μαντίχαρα - πιάνο

Αλεξία Μουζά - πιάνο

Τρίτη 13 Αυγούστου

Φάντο

Μπεατρίς Φελίσιο - τραγούδι

Ρούι Πόσου - πορτογαλική κιθάρα

Ζοάου Ντομίνγκος - κιθάρα

* Το Samos Young Artists Festival διοργανώνεται στην ελληνική περιφέρεια και απευθύνεται τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους επισκέπτες του. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσικά φεστιβάλ του Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιείται αδιάλειπτα από το 2010. Το 2018 τιμήθηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το «Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα». Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 210 μουσικοί διεθνούς φήμης, ενισχύοντας τη Σάμο και το φεστιβάλ ως έναν αναγνωρισμένο μουσικό προορισμό.

Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, 5 Ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις. Η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική παραγωγή και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχο του Iδρύματος Schwarz και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού της Σάμου.

Πληροφορίες: www.schwarzfoundation.com/initiative/syaf-2024