«Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες»: Παράταση της έκθεσης έως τον Ιούνιο

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου πήρε η έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες»

«Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες»: Παράταση της έκθεσης έως τον Ιούνιο

Η έκθεση "Από τη Μεγάλη στη... Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β'): Οι Πρόσφυγες" στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

2'

Έως τις 30 Ιουνίου 2025 παρατείνεται, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού, η περιοδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες».

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα», η οποία παρακολουθεί την ολοκλήρωση της δημιουργίας της χώρας από άποψη συνόρων και πληθυσμού. Το πρώτο μέρος, που παρουσιάστηκε το 2022, αναφερόταν στα γεγονότα που οδήγησαν στη διαμόρφωση των ελληνικών συνόρων μετά το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, εστιάζοντας στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

ethniko istoriko mouseio.jpg

«Οι Πρόσφυγες» επικεντρώνονται στην πληθυσμιακή διαμόρφωση της Ελλάδας μέσα από τις μετακινήσεις πληθυσμών επί έναν αιώνα. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, αναπτύσσεται σε τέσσερεις μεγάλες θεματικές ενότητες (Τα Αίτια, Ο Ξεριζωμός, Το Στέριωμα, Η Μνήμη). Εξετάζεται διαδοχικά η συνθήκη του πρόσφυγα και επιχειρείται η, όσο το δυνατόν πληρέστερη, παρουσίαση του προσφυγικού φαινομένου, μέσα από τα ζητήματα που απασχόλησαν διαχρονικά ομοεθνείς πληθυσμούς που βρέθηκαν στη δεινή θέση να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να εγκατασταθούν στη μητροπολιτική Ελλάδα. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες, μαρτυρίες και καταγραφές, τις οποίες πλαισιώνουν φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και πλήθους φορέων και ιδιωτών, φωτίζονται πτυχές όπως η αναγκαστική φυγή, οι δυσκολίες της μετακίνησης, η υποδοχή, η εγκατάσταση, η ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα, η διαχείριση του τραύματος των προσφύγων.

ethniko istoriko mouseio.jpg

Η έκθεση εμπλουτίζεται με οπτικοακουστικά εκθέματα, ενώ από τον Μάρτιο 2024 έχει ενσωματώσει στη ροή της δέκα animation βίντεο, σε σκηνοθεσία τελειόφοιτων σπουδαστών του Τμήματος Animation του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ.

Την επιμέλεια έχουν οι κκ. Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου σε συνεργασία με τις κκ. Ιφιγένεια Βογιατζή, Ανδρονίκη Μαρκασιώτη και Άννα Κάνδια.

Την παράταση της έκθεσης θα συνοδεύει η κυκλοφορία έντυπου πολυσέλιδου αναλυτικού καταλόγου καθώς και η διάθεση εκπαιδευτικού φυλλαδίου.

ethniko istoriko mouseio.jpg

info

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13

Τηλ: 210-3237617, 210-3237315, 210-3222266

www.nhmuseum.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή