Η ομάδα Εν Δυνάμει ανεβάζει την «Αντιγόνη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης

Η ομάδα Εν Δυνάμει, μία ομάδα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, ανεβάζει την «Αντιγόνη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης

"Αντιγόνη" από την ομάδα Εν Δυνάμει

@ Stayroyla Ntolopoyloy

Η ομάδα Εν Δυνάμει, μία ομάδα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, μετά από μία μακρά ερευνητική πορεία πάνω στη νέα δραματουργία και μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις «Ερωτευμένα Άλογα» και «Υπνοβάτες» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, αναμετριέται για πρώτη φορά με το αρχαίο δράμα και συγκεκριμένα με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η παράσταση «Σχέδιο Αντιγόνη», σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου, θα παρουσιαστεί για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης, στις 9 και 10 Αυγούστου, στις 21.00, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν για το κοινό.

Μία κοινωνική ομάδα που συγκρούεται καθημερινά με το κράτος, την κοινωνία, τους νόμους και την νοοτροπία των συμπολιτών μας στα θέματα της αποδοχής, της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ένταξης αναρωτιέται αν ζει σε ένα δίκαιο κόσμο, αν οι νόμοι δημιουργούνται για να προστατεύουν τους ανθρώπους ή το αντίθετο. Αναρωτιέται μέχρι που θα έφτανε για τα πιστεύω της. «Το αδύνατο δεν γίνεται», ακούγεται από την Ισμήνη στον πρόλογο, εμείς όμως οφείλουμε να το επιχειρήσουμε.

Η ιστορία της Αντιγόνης είναι γραμμένη για να μας εμπνέει διαχρονικά.

Η Σοφία Αντωνίου, απόφοιτος της σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον πάνω στην κλασική δραματουργία και στην συνεργασία της με κοινωνικές ομάδες όπως η ομάδα Εν Δυνάμει, σκηνοθετεί την παράσταση «Σχέδιο Αντιγόνη», με βασικό δραματουργικό άξονα την έννοια της συμπερίληψης.

Πάνω σ’ αυτόν τον άξονα, η ομάδα Εν Δυνάμει διευρύνεται, και για πρώτη φορά, συμπεριλαμβάνει στη θεατρική πράξη πολίτες και μέλη θεατρικών ομάδων της Κοζάνης και της Αιανής με σκοπό τη δημιουργία ενός Χορού 33 ατόμων με και χωρίς αναπηρία, διαφορετικών ηλικιών, καταγωγής και βιωμάτων, ο οποίος συντονίζεται στον ρυθμό της αρχαίας τραγωδίας.

Στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής συντελείται μία έκτακτη γενική συνέλευση που μας καλεί να πάρουμε θέση.

Ταυτότητα παράστασης

Καλλιτεχνική διεύθυνση | Ελένη Δημοπούλου

Μετάφραση | Σοφία Νικολαΐδου

Σκηνοθεσία-Διασκευή | Σοφία Αντωνίου

Από την ομάδα Εν Δυνάμει ερμηνεύουν οι:

Χριστίνα Ασλανίδη, Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Ελένη Δημοπούλου, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Σοφία Κύρινα, Στέφανος Λέντζης, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Παναγιώτης Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χρήστος Σιούμης, Μαρία-Ταρσή Χελά

Από την τοπική κοινότητα ερμηνεύουν οι:

Αλεξία Αντωνιάδου, Φωτεινή Γούλκα, Φώφη Ζαγορίτου, Γιώργος Κακαβέλης, Σόνια Κούτσιανου, Αριστείδης Μπουρνιώτης, Ηλίας Μπουρνιώτης, Χάρης Σισμανίδης, Βαγγέλης Ταχματζίδης, Αλέξανδρος Χάτσιος , Ανθή Χονδρογιάννη