Πολιτιστική ατζέντα: Οι καλύτερες προτάσεις για έξοδο αυτό το τριήμερο

Οι καλύτερες προτάσεις του τριημέρου για μουσική, χορό, θέατρο, εκθέσεις και πολλά άλλα

Πολιτιστική ατζέντα: Οι καλύτερες προτάσεις για έξοδο αυτό το τριήμερο

Σκηνή από την παράσταση "Hecuba, not Hecuba"

@ Christophe Raynaud de Lage
8'

Οι προτάσεις του τριημέρου για έξοδο περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, εκθέσεις, χορό, όπερα και πολλά άλλα.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

26-27/7

Hecuba, not Hecuba

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή της παράστασης «Ηλέκτρα / Ορέστης» σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε το 2019, ο κορυφαίος θίασος της Κομεντί Φρανσέζ έρχεται ξανά στην Επίδαυρο συμπράττοντας αυτή τη φορά με τον πολυσυζητημένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες, νέο διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Παίζουν: Ο θίασος της Comédie-Française: Eric Génovèse, Denis Podalydès, Elsa Lepoivre, Loïc Corbery, Gaël Kamilindi, Elissa Alloula, Séphora Pondi

eleonora-zouganeli

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

26-27/7

Ελεονώρα Ζουγανέλη

Σε άλλα μονοπάτια

Με ακουστική διάθεση και μια μπάντα που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση στην ατμοσφαιρική Μικρή Επίδαυρο, η χαρισματική τραγουδίστρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη, θα περιπλανηθεί στους δρόμους του λαϊκού μας τραγουδιού με αφετηρία το «Μονοπάτι» του Γιώργου Μουζάκη, δίνοντας νέα πνοή σε διαλεχτά λαϊκά, ελαφρά και αρχοντορεμπέτικα και θα φτάσει μέχρι το σήμερα του λαϊκού μας τραγουδιού, κάνοντας και κάποιες «στάσεις» σε λαϊκά τραγούδια της Μεσογείου.

GNO-Traviata-photo--3-1.jpg

"Τραβιάτα" του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή

@ Andreas Simopoulos

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

27-28/7 και 30-31/7

Εθνική Λυρική Σκηνή

Τραβιάτα

H δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού είναι η «Τραβιάτα» του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο ρωμαϊκό ωδείο το καλοκαίρι του 2019 με ξεχωριστή επιτυχία.

Στην πρώτη διανομή η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας Ναντίν Σιέρα θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Βιολέτας Βαλερί, με τον ανερχόμενο τενόρο Φρέντι Ντε Τομάζο στον ρόλο του Αλφρέντο Ζερμόν και τον διεθνώς αναγνωρισμένο βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο του Τζόρτζιο Ζερμόν.

Στο δεύτερο καστ, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη διακεκριμένη υψίφωνο της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη στον ρόλο της Βιολέτας Βαλερί, τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο στον ρόλο του Τζόρτζιο Ζερμόν, καθώς και τον διάσημο Ιταλό τενόρο Φραντσέσκο Ντεμούρο στον ρόλο του Αλφρέντο.

Πληροφορίες: aefestival.gr

Kέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

26/7-11/8

Μπορεί φέτος το καλοκαίρι η καρδιά της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης να χτυπά στη Γαλλία, όμως όλες και όλοι μπορούν να πάρουν μια γεύση από τους 33ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Olympic Festival Paris 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το φεστιβάλ σηκώνει την αυλαία με την αναμετάδοση της Τελετής Έναρξης σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ολοκληρώνεται με την αναμετάδοση της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, κάθε μέρα από τις 19:00 έως τις 21:00, ένα πλούσιο πρόγραμμα από αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά και μεταδόσεις των Αγώνων από το πρωί στο Park Kiosk, συνθέτουν το παζλ του Olympic Festival.

2016_rio_11.jpg

Έκθεση φωτογραφίας "Προκαλώντας τη βαρύτητα"

Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πύργος Βιβλίων Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Έκθεση φωτογραφίας «Thomas Coex-Προκαλώντας τη βαρύτητα»

26/7-11/8

Από την Αθήνα στο Παρίσι, 20 χρόνια Ολυμπιακών Aγώνων μέσα από το βλέμμα του Thomas Coex (AFP).

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του Olympic Festival Paris 2024, την Έκθεση φωτογραφιών του Τhomas Coex, φωτοδημοσιογράφου του AFP, «Προκαλώντας τη βαρύτητα», σε επιμέλεια Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: www.snfcc.org

Θέατρο Βράχων

26/7

Bloom

Παράσταση χορού σε χορογραφία και ερμηνεία Maria Isidora Vinticelli, Όλγας Σπυράκη

Η παράσταση έχει τον τίτλο «Bloom», που εμπεριέχει τη Βύθιση (bloom) την Άνθιση (Bloom) και την έκρηξη (Boom). Σκοπός είναι η σύνθεση μιας επί σκηνής τελετουργίας, ενός χορευτικού ritual που υμνεί την Ύπαρξη, με επίγνωση της θνητής μας υπόστασης και αποδοχής της αλήθειας αυτής.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: www.festivalvraxon.gr

Stigmiotypo-o8onhs-2024-07-26-152442.jpg

Έκθεση "Οι αγωνιστές του '21" του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου/Παράρτημα Ναυπλίου

Έκθεση ζωγραφικής

«Οι αγωνιστές του ‘21»

Γιάννης Ψυχοπαίδης

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης δημιουργεί μια πινακοθήκη πορτρέτων «των αγωνιστών του ’21», αποδίδοντας τις μορφές των αγωνιστών χωρίς εξιδανικεύσεις και φιλαρέσκειες. Οι ήρωες μέσα από έντονα φωτεινά χρώματα και μέσα από το μαυρόασπρο της ξυλογραφίας εγγράφονται στη συλλογική μνήμη ως φορείς του διαχρονικού μηνύματος για ελευθερία, αποδεικνύοντας ότι ο απόηχος του αγώνα παραμένει πάντα ισχυρός και πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους καλλιτέχνες.

Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου

Πληροφορίες: www.nationalgallery.gr

guardian.jpg

Οι Blind Guardian

Chania Rock Festival

Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

26-28/7

Το Chania Rock Festival, ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ στη χώρα μας, αφού κλείνει τα 22 του χρόνια, φέτος είναι τριήμερο και φιλοξενεί μία τεράστια γκάμα της ευρύτερης rock και σκηνής, διεθνούς κι εγχώριας, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, το τριήμερο 26, 27 και 28 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα

(ΗΜΕΡΑ 1 – 26.07.2024)

BLIND GUARDIAN (GER)

EXODUS (USA)

LUNARSEA (ITA)

SCARFLOOD (GRE)

STYGIAN PATH (GRE)

(ΗΜΕΡΑ 2 – 27.07.2024)

ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ (GR)

MAGIC DE SPELL (GR)

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ & ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ (GR)

ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΤΑΣΗ (GR)

(ΗΜΕΡΑ 3 – 28.07.2024)

VILLAGERS OF IOANNINA CITY (GRE)

KHIRKI (GRE)

PLANET NONE (GRE)

DRUID (GR)

Πληροφορίες: chaniarockfestival.gr

don-kixotis23.jpg

"Δον Κιχώτης" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου

«Δον Κιχώτης»

Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

26/7

Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο.

Σκηνοθετεί ο Γιάννης Μπέζος και παίζουν οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Παρθένα Χοροζίδου κ.α.

Πληροφορίες: ntng.gr

Leonidas-Mpalafas-1200x640.jpg

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας

Voes Festival

Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

26-27/7

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του 2023, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (25 – 26 – 27) και κρατά την υπόσχεση που έδωσε, καλωσορίζοντας καλλιτέχνες ορόσημα για όλες τις γενιές, φαγητό που θα μαγέψει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς και δράσεις/εργαστήρια που θα δημιουργήσουν ένα κλίμα συλλογικότητας.

Σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου εμφανίζονται οι Κωνσταντής Πιστιόλης, Social Waste, Los Tre κ.α. Αύριο Σάββατο 27 Ιουλίου σειρά έχουν οι Λεωνίδας Μπαλάφας, Πάνος Βλάχος, Σκιαδαρέσες κ.α.

Πληροφορίες: voesfestival.gr

athina 1944 1974.jpg

Φωτογραφία της έκθεσης "1944 & 1974: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

«1974 και 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»

Αθήνα, Πάρκο Ελευθερίας

Εως τις 28/10

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» στο Κέντρο Τεχνών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας έως τις 28 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο. Η έκθεση σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων.

Κως, Ρωμαϊκό Ωδείο

26-27/7 (21:00)

Νεφελοκοκκυγίες και τιτιβίσματα

Η μουσική παράσταση «Νεφελοκοκκυγίες και τιτιβίσματα» των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη και της Τώνιας Τζιρίτα Ζαχαράτου ακολουθεί τα ίχνη των σχέσεων ανάμεσα στον άνθρωπο και το πουλί σε μια σκηνική σύνθεση όπου ο μελοποιημένος ποιητικός λόγος συναντά θραύσματα από ντοκουμέντα, ορνιθολογικά ευρήματα και ιστορίες πετούμενων.

Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις σε ποιήματα των Μίλτου Σαχτούρη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Ζακ Πρεβέρ κ.ά., μια ομάδα μουσικών και δύο περφόρμερ σε ζωντανή δράση πασχίζουν να ανιχνεύσουν τις πιθανότητες συμβίωσης ανάμεσα στους ανθρώπους και τα πουλιά σε ένα παρόν διαρκούς σύγκρουσης.

Κείμενα, περφόρμανς: Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Παντελής Καλογεράκης

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: allofgreeceone.culture.gov.gr

Χαλκίδα, Αρχαιολογικό Μουσείο «Αρέθουσα»

27-28/7 (20:40)

Σύγκρουσις / Sýnkrousis

Επιμέλεια, σύνθεση, παρουσίαση κειμένων: Πάρις Μέξης

Εrgon ensemble: Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο)

To Ergon ensemble παρουσιάζει τρία συναρπαστικά, σύγχρονα, μουσικά έργα με θέμα τη σύγκρουση ως ενιαίο αφήγημα για πιάνο, κλαρινέτο, τσέλο, βιολί και αφηγητή. Τα έργα Shattila (2004-05) του Σαμίρ Οντέχ-Σαμίμι, που συνετέθη με αφορμή τη σφαγή στη Σάμπρα και τη Σατίλα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1982, το Stalag VIIIA (2018) του Τριστάν Μυράιγ, που αναφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί Stalag VIII-A και το Quatuor pour la fin du temps (1940) του Ολιβιέ Μεσσιάν, το κουαρτέτο που έγραψε ο συνθέτης όταν ήταν αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stalag VIII-A, παρουσιάζονται σε συνδυασμό με επιστημονικά και λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποιήματα και πρωτότυπα κείμενα για τη σύγκρουση τότε και τώρα (και ίσως και για πάντα), σε επιμέλεια, σύνθεση και παρουσίαση του Πάρι Μέξη.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: allofgreeceone.culture.gov.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή