1ο Lidoriki Woman’s Short Film Festival: Ταινίες μόνο από γυναίκες στο Λιδωρίκι

Το 1ο Lidoriki Woman’s Short Film Festival πραγματοποιείται στο ΛΙδωρίκι από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου αποκλειστικά με ταινίες γυναικών 

Ένα νέο Φεστιβάλ γεννιέται. Το σημαντικό είναι ότι έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά απαντούν σε κάποιες ερωτήσεις: Γιατί στο Λιδωρίκι; Τι το ιδιαίτερο έχει να δώσει αυτό το Φεστιβάλ ταινιών; Η ιδέα ήταν του καλλιτεχνικού διευθυντή, Σταύρου Παρχαρίδη, σκηνοθέτη και ηθοποιού. Το 1ο Lidoriki Woman’s Short Film Festival θα γίνει από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου 2024.

Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Σταύρος Παρχαρίδης: «Ξαφνικά βρέθηκα ανάμεσα στη διήγηση μιας μάχης γυναικών που έγινε στον τόπο ενάντια των κατακτητών, κατά την επανάσταση του 1821. Ακριβώς πίσω από εκεί που καθόμουν υπήρχε είσοδος ενός παλιού θερινού κινηματογράφου με το λαμπερό όνομα Άστρον. Δεν ξέρω γιατί αλλά ένιωσα πως αυτός ο τόπος ήταν έτοιμος να υποδεχτεί εκτός από ένα φεστιβάλ χορού, που υπάρχει, και ένα φεστιβάλ που μέσα από την κινούμενη εικόνα θα υμνεί, μεταφορικά και κυριολεκτικά, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Με κάποιον τρόπο την άγνωστη σε πολλούς Μάχη των Γυναικών.»

Όπως οι γυναίκες πολέμησαν μόνες τους, έτσι οι ταινίες θα έχουν σκηνοθετηθεί μόνο από γυναίκες. Ο Σταύρος Παρχαρίδης συνεργάστηκε με τον Γιάννη Φραγκούλη, κριτικό κινηματογράφου και θεωρητικό των παραστατικών τεχνών, υπεύθυνος για την Οργάνωση Παραγωγής και στην επιλογή των ταινιών του Φεστιβάλ και με την Αργυρώ Λαγγουράνη, διευθύντρια του Φεστιβάλ. Το μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του Φεστιβάλ είχε βρεθεί. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 24 ταινίες. Η Μαρία Παπατζέλου, εικαστικός, φιλοτέχνησε τα βραβεία.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

«Α deux voix» (30'), σκηνοθεσία Μάρθα Μπουζιούρη

«Days of a lilac summer» (13΄), σκηνοθεσία Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου

«Eau en noir (Νερό στα μαύρα)» (6΄), σκηνοθεσία Βασιλική (Βανέσσα) Φερλέ

«Good Girls Club: a virginity odyssey» (17΄), σκηνοθεσία Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας

«The knock» (12’), σκηνοθεσία Ισμήνη Πρωΐου

«Γιατί δεν χορεύεις;» (15΄), σκηνοθεσία Πηνελόπη Μαυροψαρίδη

«Γάτα» (21΄), σκηνοθεσία Μαρίνα Προβατίδου

«Η λάθος στιγμή» (20΄), σκηνοθεσία Εμμανουέλα-Μαρία Ζαφειρούδη

«Ημερολόγιο μιας σεξουαλικής μοναξιάς» (26΄), σκηνοθεσία Νίνα Αλεξανδράκη

«Με λένε Άντι» (16΄), σκηνοθεσία Φίλη Ολσέφσκι, Ανδρέας Βακαλιός

«Μέχρι να με δεις» (15΄), σκηνοθεσία Ελεάννα Σαντοριναίου

«Μνήμες πολέμου» (12΄), σκηνοθεσία Γεωργία Μπλάγκου

«Παρακαλώ περιμένετε» (9΄), σκηνοθεσία Καρίνα Λογοθέτη

«Τα πουλιά δεν μας κοιτάζουν από τα παράθυρα» (8΄), σκηνοθεσία Ειρήνη Ταμπασούλη

«Ύμνος στην Περσεφόνη» (10΄), σκηνοθεσία Αγγελίνα Βοσκοπούλου

«Λου» (8΄), σκηνοθεσία Αντονίνα Φρόκου

«Τέλη Αυγούστου» (18΄), σκηνοθεσία Αντζελίκα Κατσά

«Λευκή νύχτα» (15’), σκηνοθεσία Μαριτίνα Πάσσαρη

«Η πολυθρόνα στο πεζοδρόμιο» (15΄), σκηνοθεσία Μαίρη Κολώνια

«Αθάλασσα» (25΄), σκηνοθεσία Αργυρώ Νικολάου

«Σε αυτή την εξαίσια θάλασσα» (18΄), σκηνοθεσία Καλλιόπη Λεγάκη

«Ο άσος του τραπεζιού» (9’), σκηνοθεσία: Πολυξένη Καζάκου

Αφιέρωμα στον Ανδρέα Μαριανό

«Παραλυσία» (16΄)

«Η παρέα των λούστρων» (15΄)

«Κι αν είναι αλήθεια;» (7΄)

«Σκότος» (31΄)

Αφιέρωμα Αναστασίας Χριστοφορίδου

«Γιατί δακρύζει το λιβάδι κύριε Αγγελόπουλε;» (54΄)

«Η φαντασμαγορία της ήττας» (29΄)

«Και τα σκυλιά μου γλείφουν την καρδιά» (6΄)

Master class Κλεώνης Φλέσσα

«Ελένη Μπούκουρη-Αλταμούρα: η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος» (56΄), σκηνοθεσία Κλεώνη Φλέσσα

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ένα καλό Φεστιβάλ δεν μπορεί να έχει μόνο ταινίες που θα προβληθούν. Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι αυτές που το ομορφαίνουν. Ο Αλέξανδρος Χάχαλης, μουσικός, ανέλαβε την μουσική εκδήλωση, στην έναρξη του Φεστιβάλ, ως συνεχιστής του έργου του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Τρία master class από τους Σταύρο Παρχαρίδη και Γιάννη Φραγκούλη, αλλά και από την Κλεώνη Φλέσσα, σκηνοθέτη, με αναφορά στις γυναίκες σκηνοθέτες, από τις αρχές της ελληνικής κινηματογραφίας μέχρι σήμερα. Ο Μάκης Εξαρχόπουλος θα μιλήσει για την ιστορικότητα του τόπου, την μάχη των γυναικών και τα βήματα των Εξοδιτών του Μεσολογγίου που αυτά σηματοδοτούν την ιστορικότητα του τόπου.

Στο Φεστιβάλ θα τιμήσουμε την σημαντική σκηνοθέτη Αναστασία Χριστοφορίδου, με ταινίες της που έχουν βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ, δείγματα υψηλού καλλιτεχνικού ύφους. Το άλλο τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Αντρέας Μαριανός. Μπορεί να είναι άντρας, αλλά στις ταινίες του το ζητούμενο ήταν η διερεύνηση της ψυχής του ανθρώπου, σε αυτή την αφηγηματική διαδρομή η γυναίκα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτός ο σκηνοθέτης και ηθοποιός απεβίωσε πριν λίγες εβδομάδες και θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να τιμηθεί όπως του άξιζε, έστω μετά θάνατον. Επίσης το Φεστιβάλ τιμά την ηθοποιό Μαίρη Βιδάλη για την μέχρι τώρα συνολική της προσφορά στον κινηματογράφο και στο θέατρο.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο διαγωνιστικό τμήμα θα διεκδικήσουν τα βραβεία: Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης σκηνοθεσίας, Καλύτερου σεναρίου, Καλύτερης μουσικής, Καλύτερης φωτογραφίας, Καλύτερου μοντάζ, Α΄ γυναικείου ρόλου, Α΄ αντρικού ρόλου και Βραβείο κοινού.

Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ απαρτίζεται από τους Μάκη Εξαρχόπουλο (δημοσιογράφο, συγγραφέα, ερευνητή), Ελένη Σταθοπούλου (συγγραφέα), Αλέξανδρο Χάχαλη (μουσικό), Ζαχαρούλα Παπαδάκη (σεναριογράφο) και Κλεώνη Φλέσσα (σκηνοθέτη).

Η τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή 2 Αυγούστου και η τελετή λήξης την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024. Η συναυλία του Αλέξανδρου Χάχαλη θα διεξαχθεί την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία του Λιδωρικίου. Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Λιδωρικίου, αυτό το τριήμερο.

Την διοργάνωση του Φεστιβάλ υποστηρίζουν ο Κώστας Κουτσούμπας, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Λιδωρικίου, και ο Λάμπρος Ρόδης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ορχομενού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει αναλάβει την φιλοξενία, το σχεδιασμό της αφίσας και του προγράμματος, την τεχνική υποστήριξη και το λογιστήριο, συνεπικουρούμενος από τους εθελοντές.

Η μάχη των γυναικών ας είναι το σημείο αναφοράς. Ο αγώνας των γυναικών σκηνοθετών ας μας υπενθυμίζει τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στον κινηματογράφο και, γενικά, τις δυσκολίες επιβίωσης των κινηματογραφιστών σε αυτό τον καλλιτεχνικό χώρο, χωρίς εκτενή οικονομική βοήθεια από το ελληνικό κράτος.