«Τυφλοί» του Μόρις Μέτερλινκ στο θέατρο Αλκμήνη

Το έργο «Τυφλοί», που ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη, θεωρείται προπομπός του «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ

«Τυφλοί» του Μόρις Μέτερλινκ στο θέατρο Αλκμήνη

Το θέατρο Αλκμήνη

3'

Η Εταιρεία Θεάτρου Ρέκτις θα παρουσιάσει, στη νέα θεατρική περίοδο στο θέατρο Αλκμήνη, το εμβληματικό θεατρικό έργο «Τυφλοί» του Μόρις Μέτερλινκ, σε απόδοση - διασκευή - κείμενα και σκηνοθεσία του Περικλή Μοσχολιδάκη.

Ο γαλλόφωνος Φλαμανδός ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Μορίς Μέτερλινκ (Βραβείο Νόμπελ 1911) εκπρόσωπος του Συμβολισμού στο παγκόσμιο θέατρο, θεωρείται πρόδρομος της τομής που έφεραν με το έργο τους στη διεθνή θεατρική σκηνή ο Μπέκετ και ο Πίντερ. Ο Μέτερλινκ τάραξε την εποχή του με το ιδιαίτερο μυστικιστικό στιλ των έργων του.

Οι «Τυφλοί» θεωρούνται τομή στη σύγχρονη δραματουργία και στην πορεία καταγράφηκαν ως προπομπός του «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ.

Τόπος δράσης στους «Τυφλούς» είναι ένα αρχαίο δάσος του Βορρά.

Μια ομάδα τυφλών αντρών και γυναικών ξεμένουν ολομόναχοι και αβοήθητοι στο δάσος αφού, ο ιερέας που τους συνόδευε σε μια έξοδο τους από το ίδρυμα που τους περιθάλπει σε ένα ερημικό νησί πεθαίνει ξαφνικά, αφήνοντας τους εκεί μόνους και αβοήθητους μέσα στην τυφλότητα τους σε μια μεταφυσική Αγωνία όπου δοκιμάζονται τα όρια του ανθρώπου.

Βαθύς συμβολισμός

Στην παράσταση, αναδεικνύεται η έντονη αλληγορία του έργου και ο βαθύς συμβολισμός του περί της τυφλότητας του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στα σημερινά τεράστια ζητήματα που σηματοδοτούν την κρίση της εποχής μας.

Γιατί δεν μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας;

Γιατί επιλέγουμε να είμαστε τυφλοί απέναντι σε ζητήματα που καταστρέφουν συστηματικά την ύπαρξη μας, την καθημερινότητα μας, το επίπεδο της ζωής μας;

Γιατί επιλέγουμε την τυφλότητα, γιατί επιλέγουμε να μην βλέπουμε τον Πλανήτη μας που πεθαίνει, το Περιβάλλον που καταστρέφεται, τη Δημοκρατία που δοκιμάζεται, τον Πόλεμο και την καθημερινή Βία που αφανίζουν την ανθρώπινη μας υπόσταση, τη σχέση μας με τον Άλλον που διαλύεται;

Γιατί εθελοτυφλούμε;

Γιατί βαδίζουμε με κλειστά πεισματικά τον νου και τα μάτια μας σε ένα αναπότρεπτο τέλος;

Υπάρχει ελπίδα να ανοίξουμε ξανά τα μάτια μας στο Φως και που κρύβεται;

Στην παράσταση, το έργο του Μέτερλινκ θα βρίσκεται σε μια συνεχή συνομιλία με Κείμενα Συγγραφέων και Ποιητών, με Κείμενα Προφητικά περί τυφλότητος από: το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα, την Αποκάλυψη του Ιωάννη, του Χοσέ Σαραμάγκου, του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και κείμενα του σκηνοθέτη της παράστασης Περικλή Μοσχολιδάκη.

Οι Τυφλοί είμαστε Εμείς.

Είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται μια ανατροπή του βλέμματος.

Συντελεστές:

Απόδοση - Διασκευή - Κείμενα & Σκηνοθεσία: Περικλής Μοσχολιδάκης

Live μουσική επί σκηνής: Άλμπα Λυμτσιούλη

Παίζουν: Νικόλας Αγαπίου, Φωτεινή Βακάκη, Ελένη Δελή, Νεφέλη Κράλλη, Έλενα Λιανού, Άλμπα Λυμτσιούλη, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης, Σωτήρης Σωτηρόπουλος

Φωνή: Περικλής Μοσχολιδάκης

info

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή στις 21:00

Σάββατο στις 18:30

Αίθουσα: Intermedia

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.ticketservices.gr/event/tyfloi-theatro-alkmini/

Τιμές Εισιτηρίων:

Είσοδος: 15€ - 17€

Μειωμένο: 12€ (Φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων)

Ατέλεια: 5€

Ειδικές Τιμές για Σχολεία και Συλλόγους (rektisteam@gmail.com)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή