Φεστιβάλ Βωβούσας: Προβολή της ταινίας «Μια μεγάλη οικογένεια - Η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα»

Σήμερα Τρίτη 6 Αυγούστου προβάλλεται η ταινία του Βασίλη Λουλέ «Μια μεγάλη οικογένεια - Η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβούσας

Φεστιβάλ Βωβούσας: Προβολή της ταινίας «Μια μεγάλη οικογένεια - Η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα»

Φωτογραφία από την ταινία "Μια μεγάλη οικογένεια - Η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα" του Βασίλη Λουλέ

2'

Στις 20.30 σήμερα Τρίτη, 6 Αυγούστου, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Μια μεγάλη οικογένεια - Η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βωβούσας στα Ζαγόρια που φέτος διοργανώνεται για 10η χρονιά και ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η οικογένεια και η φιλία, η καινοτομία και η αλληλεγγύη, οι παιδικές αλάνες και η γειτονιά είναι το «μυστικό χαρμάνι» της φωτεινής διαδρομής των αναψυκτικών Κλιάφα από το 1926 στα Τρίκαλα. Ένα μικρό σύμπαν δημιουργικότητας και ανθρωπιάς, που χτίστηκε γύρω από το όραμα του ιδρυτή Θόδωρου Κλιάφα «…να δροσίσει και να ζαχαρώσει τον κόσμο!»

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορική διαδρομή των αναψυκτικών Κλιάφα από το 1926 στα Τρίκαλα. Χρειάστηκε 18 μήνες επισταμένης έρευνας, γυρισμάτων και μοντάζ για να ολοκληρωθεί και να ζωντανέψει την ιστορία της επιχείρησης μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου. Στην οθόνη μεταφέρονται μαρτυρίες από ανθρώπους που εργάστηκαν παλαιότερα στο εργοστάσιο, καθώς και κινηματογραφικές λήψεις κτηρίων και μηχανημάτων. Τεκμηριωμένο σε βάθος, αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορία της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας άλλαξε την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα και δεν σταμάτησε ποτέ, αθόρυβα και διακριτικά, να καινοτομεί.

Η ιστορία όμως της εταιρείας δεν είναι μόνο η απαρίθμηση των μεγάλων επιτευγμάτων και των υψηλής ποιότητας προϊόντων της — είναι κυρίως η ιστορία των ανθρώπων της. Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται αυτές ιδιαίτερα οι μικρές, αθέατες πτυχές της καθημερινής τους ζωής: τα προσωπικά τους χαρίσματα και οι αδυναμίες, η οικογένεια και η φιλία, οι παιδικές αλάνες και η πόλη, τα οράματα και οι δυσκολίες, ο μόχθος και η αλληλεγγύη, η δημιουργία και η προσφορά.

Μια ταινία για όλα αυτά τα «υλικά», μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες και οι απλοί εργαζόμενοι έχτισαν μαζί «…μια μεγάλη οικογένεια».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σενάριο-Έρευνα: Βασίλης Λουλές

Αφήγηση: Αλέξανδρος Λογοθέτης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή