Λίνα Μενδώνη: Συναντήσεις με πολιτισμικούς φορείς της Θεσσαλονίκης
Κύκλο επισκέψεων στους φορείς της πόλης, τους οποίους εποπτεύει το υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία σε συσκέψεις εργασίας ενημερώθηκε για τα σχέδια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης -MOMus και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Το MoMus είναι ένας οργανισμός απόλυτα υγιής και με πολύ μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, μετά τη σύσκεψη στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά θετική τη συνεργασία με τον πρόεδρο του οργανισμού, Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο, και με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Τσαντσάνογλου.
«Είδαμε τα σχέδια του Μουσείου στα τρέχοντα θέματα. Δεν υπάρχουν προβλήματα, μία σειρά διαδικαστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων είναι ήδη δρομολογημένες», είπε η κ. Μενδώνη και εξέφρασε την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού στο MOMus.
«Η παρουσία μου, εδώ, δηλώνει την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού προς τον συγκεκριμένο πολιτιστικό οργανισμό, που είναι από αυτούς που πραγματικά είναι απολύτως υγιείς. Υγιείς στα οικονομικά τους και με ένα σαφές σχέδιο για την επόμενη πενταετία, τι θέλουν να κάνουν, πού θέλουν να πάνε τον οργανισμό και είναι προφανές ότι είμαστε δίπλα τους», επισήμανε η κ. Μενδώνη.
Ιδιαίτερη εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού ο πρόεδρος του MOMus, Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος. «Για να είμαι ειλικρινής δεν είχαμε προβλήματα να λύσουμε, αλλά να λύσουμε κάποιες λεπτομέρειες. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, βάλαμε τις βάσεις για καινούρια αναπτυξιακά σχέδια που έχουμε να κάνουμε και το υπουργείο είναι πάντα κοντά μας», τόνισε.
«Έχουμε καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια με την υποστήριξη του υπουργείου και της υπουργού να λύσουμε θέματα, τα οποία ο φορέας είχε να αντιμετωπίσει εδώ και πολλά χρόνια. Κοιτάμε μόνο μπροστά, μόνον αισιόδοξα, και θα υπάρξουν πολλά ωραία πράγματα στη συνέχεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του MoMus.
Η υπουργός Πολιτισμού ξεναγήθηκε στην έκθεση «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία», η οποία μέσα από σχέδια, χαρακτικά και κεραμικά, προερχόμενα από τις συλλογές του Museo Casa Natal de Picasso στη Μάλαγα αναδεικνύει τη σχέση του Ισπανού καλλιτέχνη Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό.
Αναβάθμιση της προσβασιμότητας στους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Η υπουργός Πολιτισμού στη συνέχεια είχε σύσκεψη με τη γενική διευθύντρια και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστη Ανδρεαδάκη, και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ανακαίνισης στις αίθουσες προβολών και των έργων αναβάθμισης της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.
«Συναντηθήκαμε σήμερα με την υπουργό Πολιτισμού για να δει την εργασία που έχουμε κάνει εδώ, στο Ολύμπιον, που έχουμε αναβαθμίσει την αίθουσα και κυρίως έχουμε καινούργια καθίσματα. Χθες μπήκαν τα πρώτα και πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τα καθίσματα στην αίθουσα Ολύμπιον και στην αίθουσα Παύλος Ζάννας θα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους κινηματογραφόφιλους της πόλης αλλά και όλου του κόσμου», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την υπουργό Πολιτισμού, τονίζοντας ότι το έργο υλοποιήθηκε με χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και υπογράμμισε ότι έγινε και αναβάθμιση της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία.
«Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μενδώνη για τη βοήθεια που προσφέρει στο Φεστιβάλ, όχι μόνο τώρα, αλλά πάρα πολλά χρόνια. Στην περίοδο της πανδημίας ήταν εντυπωσιακή και συγκινητική η υποστήριξη που δώσατε στο Φεστιβάλ και καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας», είπε ο κ. Ανδρεαδάκης και ευχαρίστησε επίσης όλους τους ανθρώπους του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι «είναι ο πυλώνας ενός δημόσιου οργανισμού που υπηρετεί τον δήμο και κατ' επέκταση, όπως είπε και η υπουργός, τη δημοκρατία».
Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένας διεθνής θεσμός, ένας θεσμός εξαιρετικά επιτυχημένος, που έχει «φύγει» όχι απλώς από τα σύνορα της πόλης, αλλά και της χώρας μας. «Αυτό το βλέπουμε κάθε χρόνο στις καθιερωμένες εκδηλώσεις του», ανέφερε η κ. Μενδώνη και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού προφανώς είναι δίπλα στο Φεστιβάλ και το στηρίζει είτε με πόρους εθνικούς από τον προϋπολογισμό του, είτε μέσω προγραμμάτων.
«Σήμερα πραγματικά είναι μια πολύ όμορφη μέρα για όλους μας, διότι βλέπουμε αυτή την αγαπημένη μας αίθουσα του Ολύμπιον να αποκαθίσταται πλήρως με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Φεστιβάλ και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη και την Ελίζ Ζιλαντό για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία τους να καταστήσουν τους χώρους -αλλά και τις ταινίες- καθολικά προσβάσιμους.
«Η καθολική προσβασιμότητα στους χώρους πολιτισμού είναι μια πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, που ανταποκρίνεται πλήρως στο Εθνικό Σχέδιο για τα Άτομα με Αναπηρία, που τελεί υπό την προσωπική μέριμνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η προσβασιμότητα για μας και ιδιαίτερα στον πολιτισμό είναι ζήτημα δημοκρατίας. Όλοι οι συμπολίτες μας, όλοι οι επισκέπτες μας -Έλληνες, ξένοι, στη Θεσσαλονίκη, έχουν ίσα δικαιώματα. Επομένως, το να είναι προσβάσιμες οι δραστηριότητες αυτού του διεθνούς θεσμού τιμά όλους μας και κυρίως ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές αρχές της δημοκρατίας», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ