Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας

Στα 83 του χρόνια άφησε την τελευταία πνοή ο θεατρικός σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας

Ο Αντώνης Αντύπας και η Ελένη Καραϊνδρου

NDP Photo Agency

Την είδηση μετέφερε η σύζυγός του, Ελένη Καραΐνδρου στο facebook.

Ο Αντώνης Αντύπας γεννήθηκε το 1941 στον Βύρωνα της Αθήνας. Το 1960 ξεκίνησε σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά όμως το 1963 τις διέκοψε και μπήκε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. «Οταν ετοίμαζε ο Κουν τον “Γυρισμό” του Πίντερ, επειδή γνώριζα καλά αγγλικά, με καλούσε να του λέω πότε είναι σιωπή και πότε παύση στο κείμενο. Ετσι, παρακολουθώντας όλες τις πρόβες με γοήτευσε η δουλειά του σκηνοθέτη, ο έλεγχος μιας παράστασης», έλεγε στις συνεντεύξεις του. Το 1964 συμμετείχε στο χορό των «Ορνίθων» του Κουν και το 1965 στο χορό των «Περσών» και πάλι σε σκηνοθεσία του Κουν, ενώ συνολικά έπαιξε σε τριάντα παραστάσεις.

Το 1971 πήγε για σπουδές στο Λονδίνο, ενώ το 1974 επιστρέφοντας ιδρύει με τον Χρήστο Πολίτη το «Απλό Θέατρο» και σκηνοθετεί το «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» του Αρθουρ Μίλερ. Το 1982 ανοίγουν τη σκηνή πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με «Τα γούστα του κυρίου Σλόαν». Οκτώ χρόνια αργότερα διαλύεται το σχήμα και ιδρύεται ο οργανισμός «Φάσμα» με τον Αντώνη Αντύπα στο τιμόνι. Στις παραστάσεις του πρωταγωνίστησαν οι Δημήτρης Καταλειφός, Γιάννης Φέρτης, Ράνια Οικονομίδου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ρούλα Πατεράκη, Νικαίτη Κοντούρη, Ελλη Παπακωνσταντίνου, Εφη Θεοδώρου, Πάνος Παπαδόπουλος.

Το 2013 ο Αντώνης Αντύπας έκλεισε το Απλό θέατρο λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών. «Ημουν υποσυνείδητα προετοιμασμένος γι’ αυτό που έγινε. Ο λόγος ήταν οι οικονομικές δυσκολίες, οι επιχορηγήσεις που δεν έδινε το υπουργείο Πολιτισμού. Πάντα επεδίωκα να έχω τους καλύτερους συντελεστές, να κάνω τρεις με τέσσερις μήνες πρόβα. Επίσης δεν μπορούσα να χρωστάω στους συνεργάτες μου», σχολίαζε αργότερα σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ο Αντώνης Αντύπας ήταν από τους πρώτους σκηνοθέτες που σύστησε στο ελληνικό κοινό επτά άπαιχτους συγγραφείς, ανάμεσά τους τον Χάρολντ Πίντερ και τον Μπράιαν Φρίελ. Μάλιστα με τον Πίντερ διατηρούσε προσωπική σχέση. «Τον επισκεπτόμασταν με την Ελένη στο Λονδίνο, στο υπέροχο αυτό σπίτι που είχε με τη γυναίκα του. Καθόμασταν στην πίσω αυλή, με τις βρυσούλες και τα λουλούδια και μιλούσαμε, μιλούσαμε… Άνθρωπος με βαθιά πολιτική σκέψη, φανατισμένος, επίμονος πολύ», έλεγε σε συνέντευξή του στο «Αθηνόραμα».

Τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε ήταν το «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο' Νιλ στο Εθνικό θέατρο το 2017 με την Μαρία Κίτσου και τον Γιώργο Κέντρο.

Δείτε παλαιότερη συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής: