Έρχεται «Ο Φιάκας» στο «Από Μηχανής» Θέατρο

Ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Πάνος Σκουρολιάκος ανεβάζουν την παράσταση «Ο Φιάκας» στο «Από Μηχανής» Θέατρο

"Ο Φιάκας" στο Από Μηχανής Θέατρο

Το «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζει την πολυαγαπημένη κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή «Ο Φιάκας» σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου. Στο ρόλο του αξιαγάπητου απατεώνα Φιάκα, ο Φίλιππος Σοφιανός.

Στην Κωνσταντινούπολη του 1870 ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας, ένας απατεώνας καταχρεωμένος και κυνηγημένος από δανειστές κι εμπόρους, υποδύεται το γόνο πλούσιας οικογένειας για να κερδίσει την Ευανθία και να καρπωθεί την προίκα της. Η Ευανθία συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και γοητευμένη από τους φανταστικούς τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, πέφτει εύκολα στην παγίδα του. Οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις κορυφώνονται όταν η ταυτότητα του Φιάκα κινδυνεύει να αποκαλυφθεί κι εκείνος αποφασίζει να υποδυθεί έναν Γερμανό Βαρόνο που βρίσκεται «incognito» στην Πόλη.

«Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή είναι μια σπαρταριστή κωμωδία ηθών γραμμένη σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γλώσσα όπου το τοπικό ιδίωμα της Κωνσταντινούπολης μπλέκεται με τη «λόγια γλώσσα» του 19ου αιώνα.

Ο συγγραφέας μάς μεταφέρει στα ήθη και τις μόδες της Πολίτικης κοινωνίας του 1870 και θίγει με σατυρική διάθεση και καυστικό τρόπο την υπερβολή και την ξενομανία της εποχής.

«Ο Φιάκας» πρωτοανέβηκε το 1870 στην Κωνσταντινούπολη κι έκτοτε είναι από τις πιο σημαντικές κι αγαπητές κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου που παρουσιάζεται ανελλιπώς έως και σήμερα.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Να λοιπόν που συναντώ για 5η φορά στη ζωή μου τον «Φιάκα». Τώρα, με αγαπημένους ομότεχνους, στο «Από Μηχανής» Θέατρο ζωντανεύουμε ξανά το υπέροχο έργο του δάσκαλου στα σχολειά της Πόλης και μετέπειτα ηθοποιού, Δημοσθένη Κ. Μισιτζή.

Αυτή η Κωνσταντινουπολίτικη κωμωδία όλο εκπλήξεις σού επιφυλάσσει. Εδώ, η Ανατολή και η Δύση συγκρούονται και αγαπιούνται. Θεατρικοί χαρακτήρες – εγγόνια του Καρίωνα, του Δικαιόπολη, της Λυσιστράτης, του Ονήσιμου και παππούδες τόσων ηρώων του σύγχρονου θεάτρου μας.

Με τον «Φιάκα», στην Κωνσταντινούπολη ξαναγεννιέται μετά από μακρά σιωπή το θέατρο στην ελληνική γλώσσα. Το θέαμα της εποχής, ο Καραγκιόζης αφήνει τον μπερντέ και έρχεται ως ηθοποιός, με σάρκα και οστά, να μεγαλουργήσει στο σανίδι.

Πάνος Σκουρολιάκος

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Πάνος Σκουρολιάκος

Παίζουν:

Φίλιππος Σοφιανός, Δημήτρης Μυλωνάς, Άννα Ελεφάντη, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή Γιάννης Κοτσαρίνης

Info:

Κάτω Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 18:00, Πέμπτη 21:00

Πρεμιέρα: 04 Δεκεμβρίου 2024

Εισιτήρια:

Κανονικό: 18 ευρώ

65+, ΑΜΕΑ, Άνεργοι, Φοιτητές: 15 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210. 5232097

Προπώληση: more.com https://t.ly/_p7eA