Η αλληλογραφία του Πικάσο και οι ιστορίες Ελληνίδων φωτογράφων

Οι εκθέσεις του MOMus συνεχίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η έκθεση "Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα αύριο" στο MOMus εντός της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη 

Ιστορίες μέσα από την αλληλογραφία του Πάμπλο Πικάσο με τον φίλο του και συνεξόριστο Εουχένιο Άριας, ιστορίες σύγχρονων καλλιτεχνών, φιλότεχνων και όχι μόνο σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο μουσείο σύγχρονης τέχνης, ιστορίες μέσα από τον φωτογραφικό φακό Ελληνίδων φωτογράφων και τέλος ιστορίες μέσα από την ανατρεπτική καλλιτεχνική πορεία της Ίρα Βαλντρόν διατρέχουν τις εκθέσεις που παρουσιάζονται στους χώρους του MOMus, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Και αν ήδη διανύουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, τα μουσεία του MOMus αποτελούν μια εξαιρετική πρόταση ψυχαγωγίας και δροσιάς, με ένα μικρό διάλειμμα 12-19 Αυγούστου οπότε και οι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί.

Αναλυτικά οι εκθέσεις ανά χώρο

"Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία"

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)

Έκθεση «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία»

Έως τις 10 Νοεμβρίου 2024

Μικρά σχέδια ταύρων, ταυρομάχων, πικαδόρων ή άλλες σκηνές της αρένας, η αγάπη για τη Μεσόγειο, η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα, όλα ιδωμένα μέσα από την πολύχρονη αλληλογραφία δύο πολύ καλών φίλων, του Πάμπλο Πικάσο και του Εουχένιο Άριας αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτής της διεθνούς έκθεσης σε συνεργασία με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα.

Ξεναγήσεις για το κοινό στις 21, 22, 28, 29 Αυγούστου 2024.

Περισσότερα εδώ https://www.momus.gr/exhibitions/pablo-picasso-exoria-kai-nostalgia

Έκθεση «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για την τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας»

Έως τις 10 Νοεμβρίου 2024

Η έκθεση φιλοξενεί έργα-σχέδια καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του μουσείου, που συνδέονται με την προετοιμασία αρχιτεκτονικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, με ουτοπικά έργα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τον σχεδιασμό υφασμάτων, ρούχων, χρηστικών σκευών, επίπλων ακόμη και βιβλίων στο πλαίσιο της εικονογράφησης.

Περισσότερα εδώ https://www.momus.gr/exhibitions/shediazontas-mellon-shedia-gia-tin-tehni-tin-arhitektoniki-kai-ntizain-stin-periodo-tis

Έκθεση «Συνάντηση»

Έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024

Έργα ανδρών και γυναικών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εικαστικής θεραπείας στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης (ΕΚΠΑΔΜ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) και στο MΟΜus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη παρουσιάζονται σε αυτή την ιδιαίτερη, βαθιά συγκινητική έκθεση.

Περισσότερα εδώ https://www.momus.gr/exhibitions/synantisi

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)

Έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο»

Έως τις 17 Νοεμβρίου 2024

Έργα τέχνης, μεγάλες και μικρές συλλογές, μεγάλα σύνολα δωρεών ή δωρεές ιδιωτών, άνθρωποι πολλών ιδιοτήτων, το κτίριο, «μιλούν» και «προτείνουν» τις δικές τους πολυφωνικές ιστορίες στους επισκέπτες του πρόσφατα ανακαινισμένου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του MOMus.

Ξεναγήσεις στις 8, 22, 29 Αυγούστου 2024.

Περισσότερα εδώ https://www.momus.gr/exhibitions/apo-edo-kai-pera-istories-gia-ena-epomeno-ayrio

"Ιστορίες της. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024"

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκες Α’ & Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024»

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024

Στον απόηχο των διεθνών συζητήσεων για το φύλο και τις ταυτότητες και της γενικότερης τάσης διερεύνησης της γυναικείας δημιουργίας, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη γυναικεία φωτογραφική παραγωγή από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας, σε ένα συλλογικό εγχείρημα που για πρώτη φορά συντελείται στην Ελλάδα.

Περισσότερα εδώ https://www.momus.gr/exhibitions/istoriestis-fotografikes-praktikes-1974-2024

"Ira Waldron. Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ"

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

Έκθεση «Ira Waldron. Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ»

Έως την 1 Σεπτεμβρίου 2024

Zωγραφικά έργα, πορσελάνινα γλυπτά, υφασμάτινες συνθέσεις, έργα που βασίζονται στη γραφιστική, έργα στο σύνολο και στην ουσία τους βαθύτατα πολιτικά συνθέτουν το έργο ζωής της Ίρα Βαλντρόν, μιας από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αμιγώς διεθνούς καλλιτεχνικής παρουσίας που δεν επαναπαύθηκε ποτέ σε κανένα καλλιτεχνικό και στυλιστικό στερεότυπο.

Περισσότερα εδώ https://www.momus.gr/exhibitions/ira-waldron-kykloi-poy-den-kleinoyn-pote

Όλες οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.momus.gr.