Νέες ταινίες: Ένας «Διάδοχος» με βάρη από το παρελθόν

Οκτώ νέες ταινίες από σήμερα στους κινηματογράφους λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο

Νέες ταινίες: Ένας «Διάδοχος» με βάρη από το παρελθόν

Σκηνή από την ταινία "Ο Διάδοχος"

@ KG Productions
6'

Λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο κι ενώ στα ταμεία κυριαρχεί το «Deadpool & Wolverine», έξι νέες παραγωγές και δύο επανεκδόσεις που δύσκολα θα στρέψουν τους προβολείς πάνω τους, κάνουν την εμφάνισή τους απόψε στα σινεμά.

Ξεχωρίζει «Ο Διάδοχος» του Ξαβιέ Λεγκράν με τα σκοτεινά μυστικά του από το παρελθόν που επιστρέφουν και το «Κορίτσι των γενεθλίων» από τη Δανία που διαδραματίζεται μέσα σε ένα κρουαζιερόπλοιο. Τέλος, ο Ντενί Πονταλιντές παλεύει να ολοκληρώσει το γύρισμα μιας ταινίας στο «Γύρισμα» του πολύπειρου Σεντρίκ Καν.

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ***

(LE SUCCESSEUR)

ΓΑΛΛΙΑ, 2023

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΞΑΒΙΕ ΛΕΓΚΡΑΝ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΜΑΡΚ-ΑΝΤΡΕ ΓΚΡΟΝΤΕΝ, ΙΒ ΖΑΚ

Ο ανερχόμενος σχεδιαστής μόδας Ελιάς επιστρέφει εσπευσμένα στην πατρίδα του τον Καναδά καθώς ο πατέρας του πέθανε απρόσμενα και πρέπει να διευθετήσει τα της κηδείας του. Όμως κατά την περιήγησή του στο σπίτι που ζούσε ο πατέρας του, με τον οποίο είχαν διακόψει τις επαφές εδώ και πολλά χρόνια, ο Ελιάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τρομακτική αποκάλυψη.

Ξεχωριστό ψυχολογικό θρίλερ που μας βάζει για τα καλά μέσα στην ψυχοσύνθεση και τη σύγχυση του ήρωά του όταν αποκαλύπτεται μπροστά του το πυκνό σκοτάδι στο οποίο ζούσε ο πατέρας του. Ισως κάποια πράγματα που συμβαίνουν, να ξενίζουν και να μην εξηγούνται ακριβώς διά της ψυχρής λογικής, αλλά το δεδομένο είναι ότι ο Ξαβιέ Λεγκράν υπογράφει ένα ικανό ψυχολογικό θρίλερ που θα μείνει στη μνήμη μας για αρκετό καιρό και όχι μόνο για το ίδιο το απεχθές θέμα του, που έχει διάφορες αναγνώσεις.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ **1/2

(BIRTHDAY GIRL)

ΔΑΝΙΑ, 2023

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΜΑΪΚΛ ΝΟΕΡ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΤΡΙΝΕ ΝΤΙΡΧΟΛΜ, ΦΛΟΡΑ ΟΦΕΛΙΑ ΧΟΦΜΑΝ ΛΙΝΤΑΛ

Η Νάνα παίρνει την κόρη της Σίλε και τη φίλη της σε μια κρουαζιέρα για να γιορτάσει τα 18α γενέθλια της κόρης της εν πλω. Όμως το πρώτο πρωϊνό του ταξιδιού, η Σίλε λέει στη μητέρα της ότι αν και δεν θυμάται καθαρά τί έγινε το προηγούμενο βράδυ, έχει την εντύπωση ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Η Νάνα θα δώσει μάχη για να βρεθεί ο θύτης καθώς η κρουαζιέρα συνεχίζεται.

Αρκετά ενδιαφέρουσα απόπειρα καταγραφής μιας γνωστής και καταγεγραμμένης κατάστασης όπου το θύμα διστάζει και αρνείται να φτάσει μια σχετική υπόθεση έως το τέλος υπό το φόβο της κατακραυγής και της αντεκδίκησης. Το «Πάρτι γενεθλίων» δοκιμάζει κάποιες ανατροπές που ενίοτε βρίσκουν στόχο και σε γενικές γραμμές σου κεντρίζει το ενδιαφέρον για το τι θα περιλαμβάνει το επόμενο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας. Οι ερμηνείες, δε, παραμένουν έως το τέλος ασαφείς και διφορούμενες σε τέτοιο σημείο που σε καλούν να εμπλακείς.

Η ΖΑΡΙΑ **

(COUP DE DES)

ΓΑΛΛΙΑ, 2023

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΙΒΑΝ ΑΤΑΛ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΙΒΑΝ ΑΤΑΛ, ΓΚΙΓΙΟΜ ΚΑΝΕ

Δύο φίλοι και συνεργάτες, ο Ματιέ και ο Βενσάν, είναι αχώριστοι αλλά όταν ο δεύτερος απατά τη γυναίκα του, ο πρώτος τον καλύπτει. Επιπλέον, γνωρίζει την κοπέλα που έχει σχέση με τον Βενσάν και γίνεται κι εκείνος θύμα της γοητείας της. Η νεαρή γυναίκα επιστρέφει σύντομα στην αγκαλιά του Βενσάν αλλά ο τυχαίος θάνατός της από ατύχημα, μπροστά στα μάτια του Ματιέ, θα προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις.

Ένα ακόμα ερωτικό τρίγωνο αλά Γαλλικά που στόχος ήταν να γίνει ερωτικό θρίλερ με ένα βαρύ voice over πάνω από τα τεκταινόμενα και αρκετή απόγνωση στην οποία γλιστράνε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Δύσκολα όμως πείθεσαι ότι κάτι σοβαρό διακυβεύεται εδώ ακόμα και όταν κάποιοι οδηγούνται στη φυλακή, άλλοι καταλήγουν νοσηλευόμενοι και κάποιοι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία καθώς οδηγούν προς άγνωστη κατεύθυνση σε πλήρη σύγχυση.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Το γύρισμα **. Του Σεντρίκ Καν με τους Ντενί Πονταλιντές, Τζόναθαν Κοέν

Ο Σιμόν γυρίζει τη νέα του ταινία γύρω από μια ομάδα εργαζομένων που κάνουν κατάληψη στο εργοστάσιο που δουλεύουν το οποίο κλείνει. Όμως οι παραγωγοί της ταινίας αποσύρονται και σταματούν τη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα η ταινία να κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί.

Το έμπειρο χέρι του Σεντρίκ Καν καθοδηγεί αξιοπρεπώς όλο το εγχείρημα και οι ερμηνείες στέκονται στο ύψος τους από τη βασική ομάδα των πρωταγωνιστών, όμως όλα αυτά αναδεικνύονται μόνο όσο η ταινία πλησιάζει προς το «λυτρωτικό» φινάλε της.

Και οι 4 είναι υπέροχες. Της Τζόσελιν Μούρχαους με τις Σούζαν Σάραντον, Μπέτι Μίντλερ

Τρεις φίλες ταξιδεύουν για να γίνουν παράνυφες στον γάμο της κολλητής τους από το κολέγιο. Η επανένωση τους θα ξυπνήσει πολλά απωθημένα κατά την διάρκεια ενός τρελού Σαββατοκύριακου που θα τις κάνει να καταλάβουν ότι αυτά που τις ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν.

Στα ίχνη του Δον Κιχώτη. Κινούμενα σχέδια του Γκονζάλο Γκουτιέρεζ

Ο Αλφόνσο Κιχώτης είναι ένα 11χρονο αγόρι με τεράστια φαντασία. Ως απόγονος και νόμιμος κληρονόμος του Δον Κιχώτη και όπως ακριβώς ο προ-προ-προ-προ-προ-προπάππους του, πολεμάει συνεχώς τέρατα -τα οποία κανείς άλλος δε μπορεί να δει- για να σώσει την πόλη του, τη Λα Μάντσα. Ο μοναδικός του φίλος, ο Πάντσο Πάντσα, μένει ακριβώς δίπλα στο σπίτι του, όμως η φιλία τους είναι κρυφή, μιας και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε διαμάχη.

Η πύλη της κολάσεως (1953). Του Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα με τους Καζούο Χασεγκάουα, Ματσίκο Κίο

Γύρω στα 1150 στην διάρκεια της περιόδου Μέιτζι, γίνεται πραξικόπημα εναντίον του αυτοκράτορα, το οποίο τελικά αποτυγχάνει. Για να παραπλανηθούν οι στασιαστές, στην αυτοκρατορική άμαξα μπαίνει η Κέσα, μια κυρία της αυλής, υπό την προστασία του σαμουράι Μορίτο Έντο. Μετά την καταστολή της εξέγερσης ο σαμουράι ξανασυναντά την Κέσα και καθώς είναι ερωτευμένος μαζί της την ζητά σε γάμο, αλλά μαθαίνει ότι είναι παντρεμένη με τον άρχοντα Βατάρου.

Σε επανέκδοση σε 4Κ κόπια, η ταινία που απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών και το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών.

Μαύρη βροχή (1989). Του Σοέι Ιμαμούρα με τους Γιοσίκο Τανάκα, Καζούο Κιταμούρα

Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945. Λίγες ώρες μετά την πτώση της ατομικής βόμβας, μια μαύρη βροχή θα πέσει στην πόλη. Σε πέντε χρόνια, εκατό χιλιάδες από τους επιζώντες θα πεθάνουν απ’ αυτή τη ραδιενεργό βροχή. Η οικογένεια Σιγκεμάτσου θα εγκατασταθεί στην εξοχή, αλλά οι μέρες της είναι μετρημένες, μια και ελάχιστοι θα γλιτώσουν από «το θάνατο που ήρθε από τον ουρανό».

Φόρος τιμής στα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι σε επανέκδοση 4Κ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή