Πολιτιστική ατζέντα: 11+1 εκδηλώσεις για το τριήμερο σε όλη την Ελλάδα

Δώδεκα συναυλίες, παραστάσεις και εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα για το τριήμερο

"Όρνιθες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη

@ TSOUTSAS LASKARIS

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

9-10/8 (21.00)

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη

Στους «Όρνιθες» ο Αριστοφάνης εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ιδρύουν μαζί με τα Πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς.

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου

Πληροφορίες: aefestival.gr

Η Ιουλία Καραπατάκη

@ Valiana Variantza

Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου Μετσόβου

Anilio Park Festival

9-11/8

To 1o Anilio Park Festival πραγματοποιείται από σήμερα Παρασκευή 9 Αυγούστου έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου. Σήμερα Παρασκευή στη σκηνή ανεβαίνει ο Εισβολέας, η Ιουλία Καραπατάκη και οι Πυξ Λαξ. Αύριο Σάββατο ακολουθούν ο Εθισμός, οι Nightstalker και ο Παύλος Παυλίδης και την Κυριακή ο Πάνος Βλάχος, οι Χατζηφραγκέτα και ο Γιάννης Χαρούλης.

Πληροφορίες: www.aniliopark.gr

Καλάβρυτα

Ηρώο Αγωνιστών 1821, Αγία Λαύρα

Σταύρος Ξαρχάκος

11/8 (21.00)

Σε ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων ο Δήμος Καλαβρύτων υποδέχεται την Κυριακή 11 Αυγούστου (9 μ.μ.) στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821 στην Αγία Λαύρα τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο.

Μια συναυλία που αποτελεί αναντίρρητα το κορυφαίο γεγονός του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024» του Δήμου Καλαβρύτων.

Έχοντας στο πλευρό του δύο σπουδαίους και καταξιωμένους ερμηνευτές, τον Δημήτρη Μπάση και την Ηρώ Σαΐα και διευθύνοντας ό ίδιος πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα μας χαρίσει μια μοναδική «περιήγηση» στα μουσικά έργα του.

Είσοδος ελεύθερη.

Οι Gipsy Kings

Λόφος Σάνης (Sani Resort)

Sani Festival

10/8

Gipsy Kings και Tonino Baliardo

Ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο 10 Αυγούστου οι εκδηλώσεις του Sani Festival με την εμφάνιση των Gipsy Kings και του Tonino Baliardo. Εκπροσωπώντας επάξια την τσιγγάνικη μουσική, οι Gipsy Kings έχουν πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο και έχουν τιμηθεί με πολλούς χρυσούς, πλατινένιους και διαμαντένιους δίσκους, καθώς και με ένα βραβείο Grammy το 2013. Ξάδερφος του σπουδαίου Manatas De Plata, ιδρυτή και αρχηγού των Gipsy Kings, ο Tonino Baliardo είναι βιρτουόζος κιθαρίστας και καταξιωμένος συνθέτης, γνωστός για κάποιες από τις δημοφιλέστερες επιτυχίες της μπάντας, όπως το «Bamboleo» και το «Djobi Djoba».

Πληροφορίες: www.sanifestival.gr

Κουφονήσια

9ο Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κουφονησίων

10/8 (20.30)

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται η συναυλία «American Dream» από την πιανίστρια Claire Huangci η οποία θα ερμηνεύσει τα μεγαλύτερα κι εντυπωσιακότερα έργα-σταθμούς του Αμερικανικού ρεπερτορίου, συμπεριλαμβανομένης της κολοσσιαίας σονάτας του S. Barber και της δημοφιλέστατης «Γαλάζιας Ραψωδίας» του G. Gershwin. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Οικία Μιχαηλίδου.

Πληροφορίες: www.koufonisiaclassical.com

Kournos Music Festival

@ Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης

Λήμνος

4th Kournos Music Festival

«Ο βασιλιάς βοσκός»

11/8 (21.00)

Στον Κορνό Λήμνου πραγματοποιείται την Κυριακή 11 Αυγούστου η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της όπερας του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, «Ο βασιλιάς βοσκός» σε διασκευή και ενορχήστρωση του συνθέτη και μαέστρου Ανδρέα Λεβισιανού, ο οποίος διαγράφει μια σημαντική πορεία σε Ευρώπη και Αμερική. Μαζί του οι Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο, λούπες) και Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο). Ερμηνεύουν οι Μυρτώ Μποκολίνη (υψίφωνος), Χρυσάνθη Σπιτάδη (μεσόφωνος).

Πληροφορίες: www.kournosfestival.com

Σύρος

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κυκλάδων

Θέατρο Απόλλων (Ερμούπολη)

10/8 (21.00)

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται επετειακή συναυλία μουσικής δωματίου με την πιανίστα Ai Motohashi από την Ιαπωνία, τον βιολονίστα και εξάρχοντα της Βασιλικής Ορχήστρας της Δανίας (Royal Danish Orchestra) Lars Bjørnkjaer, τον Δανο – Αμερικανό βιολίστα David Bogorad, τον τσελίστα Fulbert Slenczka από την Γερμανία, την τσελίστα Αναστασία Δεληγιαννάκη και τον βιολονίστα και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Γιάννο Μαργαζιώτη, σε έργα Σούμαν και Μπραμς.

Πληροφορίες: www.festivalcyclades.com

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44, Αθήνα

Έκθεση ζωγραφικής «Του Αυγούστου» του Σπύρου Ρωμάνου

Στο χώρο του Café του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, φιλοξενείται έως τις 3 Σεπτεμβρίου, η ατομική έκθεση του Σπύρου Ρωμάνου με τίτλο «Του Αυγούστου». Τη συναισθησία του Αυγούστου αποτυπώνει ο Σπύρος Ρωμάνος, σε ένα πλαίσιο εννοιακό, αντίστοιχο με αυτό του λυσίππειου “Καιρού”, όπου η πολλαπλότητα του νοήματος υπερβαίνει την εικονιστική κυριολεξία. Μαθητής των Παναγιώτη Τέτση και Δημήτρη Μυταρά στην ΑΣΚΤ, αντλεί από τους πρώτους αυτούς δασκάλους τη θέρμη των χρωμάτων, την ηδονιστική απόθεση των χρωστικών πάνω στο φέρον υλικό, χωρίς αυτό να του αρκεί.

Καθημερινά 08:00 – 19:00 και κάθε Τρίτη 13:00 – 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: www.namuseum.gr

Vagionia Music Festival

Παραλία Βαγιωνιά, Αρχαία Επίδαυρος

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη

11/8 (21.00)

Στο διήμερο Vagionia Music Festival (11-12/8) συμμετέχει ο Σωκράτης Μάλαμας με μια εμφάνιση την Κυριακή 11 Αυγούστου. Μαζί του στο τραγούδι η Ιουλία Καραπατάκη και δίπλα του σταθερά η μπάντα του. Με τον Γιάννη Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, τον Κυριάκο Ταπάκη στο λαούτο και στο μπουζούκι, τον Κλέωνα Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Καλογιάννη Βεράνη στο βιολί, την τρομπέτα και το τραγούδι, το Νίκο Μαγνήσαλη στα τύμπανα, τον Γιάννη Μάλαμα στα κρουστά και το τραγούδι.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

10/8 (21.30)

Κως, Νέο Στάδιο Ανταγόρα

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου πιο δυναμικός από ποτέ, με πάνω από 50 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία, συνεχίζει τα καλοκαιρινά του ραντεβού επί σκηνής και μας ταξιδεύει μέσα από τα αγαπημένα του τραγούδια. Αυτή τη φορά τον συναντάμε το Σάββατο 10 Αυγούστου στην Κω, στο Νέο Στάδιο Ανταγόρα.

Η Νατάσσα Μποφίλιου

Κασσάνδρα Χαλικιδικής

Αμφιθέατρο Σίβηρης

10/8 (21.30)

Νατάσσα Μποφίλιου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, η Νατάσσα Μποφίλιου επισκέπτεται τη Χαλκιδική και το Αμφιθέατρο Σίβηρης, με τη νέα της δουλειά «Κάτι Καίγεται», στο πλαίσιο της περιοδείας της σε όλη την Ελλάδα. Την μουσική παράσταση συνυπογράφουν οι Θέμης Καραμουρατίδης και Γεράσιμος Ευαγγελάτος.

Πληροφορίες: www.kassandrafestival.gr

Η Μαρίνα Σπανού

Τήνος (1ο Δημοτικό Σχολείο)

11/8 (21.00)

Μαρίνα Σπανού

Η ανερχόμενη Μαρίνα Σπανού εμφανίζεται ζωντανά την Κυριακή 11 Αυγούστου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου. Η νεαρή τραγουδοποιός έρχεται μαζί με την κιθάρα και τους μουσικούς της να μοιραστεί τις καινούργιες της ιστορίες, «από τον πεζόδρομο στην Πλάκα σ’ ένα μπαρ στο Παγκράτι και στο άδειο μετρό, από τον γωνιακό φούρνο κάτω από του Φιλοππάπου σε μια Κυψέλη που είχαμε φανταστεί, από ένα θερινό σινεμά στο μπαρ που τελικά άδειασε χωρίς να προλάβουμε να πούμε όλα όσα θέλαμε, από θάλασσες που ονειρευτήκαμε σε καρτ ποστάλ που δεν δώσαμε και μείνανε στις πάνινες μας τσάντες μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.