Πανσέληνος Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου

Πανσέληνος Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους
Αρχείου - Eurokinissi
5'

Στις 19 Αυγούστου θα λάμψει στον ουρανό η πανσέληνος, γνωστή ως «Πανσέληνος του οξύρρυγχου». Έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, την Δευτέρα 19 Αυγούστου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Πανσέληνος στο Μουσείο Κάλλας με θέα Ακρόπολη

Στις 19 Αυγούστου από τις 19:00 έως τις 23:00, οι επισκέπτες του μουσείου Μαρία Κάλλας θα έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν το απεριτίφ τους από το café στο ισόγειο, να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και να ανακαλύψουν τη ζωή και το έργο της μεγάλης ντίβας της όπερας.

Στον τρίτο όροφο, σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη μουσική εμπειρία. Ελάτε να απολαύσετε δύο μαγευτικές μουσικές βραδιές γεμάτες τέχνη και μελωδίες, υπό το φως της πανσελήνου, με φόντο τη εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν συνέχεια της ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής συνεργασίας του Μουσείου Μαρία Κάλλας με το Ωδείο Αθηνών -όπου ξεκίνησε να φοιτά η Μαρία Κάλλας το 1939- που έχει ως στόχο την ανάδειξη του Μουσείου ως χώρου άσκησης & ανάδειξης νέων μουσικών

Την ευθύνη του προγράμματος έχει αναλάβει ο Διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Πληροφορίες τηλεφωνικά: 210 44 04 204

Είσοδος στο μουσείο: Κλείστε το δωρεάν εισιτήριό σας εδώ (περιορισμένη διαθεσιμότητα)

Πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης

Την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο φέτος, Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, το Μουσείο Ακρόπολης θα προσφέρει στους επισκέπτες του μία συναυλία από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, με ελληνικά και ξένα γνωστά τραγούδια για το φεγγάρι και μουσική κινηματογράφου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου στις 9 μ.μ.

Η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι είναι παράλληλα μουσικοί υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν φοιτήσει σε διάφορα ωδεία της χώρας και έχουν καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία μετά από εξετάσεις. Η Μπάντα συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και ηγείται της παρέλασης των αποδήμων Ελλήνων που πραγματοποιείται στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Την μπάντα διευθύνει ο Επισμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος. Ερμηνεύουν: Σοφία Ζώβα (σοπράνο) και Άγγελος Μουσίκας (βαρύτονος).

Την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 π.μ. ως τις 5 μ.μ. όπως κάθε Δευτέρα.

Λόγω της Πανσελήνου την ίδια μέρα, το Μουσείο και το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα ανοίξουν για τους επισκέπτες από τις 8 το βράδυ ως τα μεσάνυχτα. Ανεξάρτητα από τη δωρεάν συναυλία της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο στις 9 μ.μ., η είσοδος στο Μουσείο θα είναι με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου.

Για όσους επιθυμούν να εξυπηρετηθούν στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, απαιτείται μόνο η παραλαβή μηδενικού εισιτηρίου από τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Τηλεφωνικές κρατήσεις για το εστιατόριο πραγματοποιούνται στο 210 9000915.

Μαραθώνιος προβολών στο ΚΠΙΣΝ

Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται την πανσέληνο του Αυγούστου, γνωστή και ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου», με έναν ξεχωριστό σινε-μαραθώνιο που θα μας κρατήσει ξύπνιους, από τις 21.00 ως το ξημέρωμα.

Τo Film Pit (Μάκης Παπασημακόπουλος, Αχιλλέας Χαρμπίλας, Στέλιος Καρακάσης) προσγειώνεται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με ταινίες από το κινηματογραφικό του μπαούλο για ένα Full Moon Film Marathon με 80s νοσταλγία. Τέρατα της μυθολογίας, ιπτάμενοι εξωγήινοι, αυτοκίνητα χωρίς φρένα, διάλογοι με αξέχαστες ατάκες, αγωνία, δράση, γέλιο και… μια μεταμεσονύχτια έκπληξη περιμένουν όσους και όσες αντέξουν! Απαραίτητη προϋπόθεση, η διάθεση για ξενύχτι και αναγκαίος εξοπλισμός υπνόσακοι και αντικουνουπικά!

Το Full Moon Film Marathon πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και ο Σύλλογος «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαιολογικών Χώρων – Μνημείων Πειραιά», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πανσελήνου του Αυγούστου, διοργανώνουν στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Ζέας -Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 ώρα 21:00, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μελωδίες στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με τρεις τενόρους».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες από όπερα , οπερέτα, αλλά και σύγχρονα δημοφιλή κομμάτια ξένων και Ελλήνων συνθετών.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Πακσόγλου, Ανδρέας Καραούλης, Χρήστος Δεληζώνας, τενόροι / Μαρία Κατριβέση, σοπράνο,

Στο πιάνο ο Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου και στο μαντολίνο ο Τάσος Αποστόλου. Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή