Πανσέληνος Αυγούστου: Η σούπερ σελήνη που θα «φωτίσει» τον ουρανό απόψε - Όσα πρέπει να ξέρετε

Η πανσέληνος αυτή είναι λέγεται και «Υπερπανσέληνος», και ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία για να την απολαύσουμε  
EUROKINISSI.GR

Μια πανσέληνο, που είναι πολύ πιο κοντά στη γη, θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε απόψε στον ουρανό στις 9.25 το βράδυ.

Ο όρος «Υπερπανσέληνος» ή «Σούπερ Πανσέληνος» διατυπώθηκε πρώτη φορά από έναν αστρολόγο, τον Ρίτσαρντ Νόλε, ο οποίος το 1979 υποστήριξε πως σε αυτή τη φάση της η σελήνη βρίσκεται κατά 90% πιο κοντά στη γη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, απόψε Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η πανσέληνος του Οξύρρυγχου

Η πανσέληνος αυτή ονομάζεται και «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των αυτόχθονων ινδιάνων της Αμερικής. Πήρε το όνομά της από το ψάρι, που καλλιεργείται πια σε ιχθυοκαλλιέργειες και στην Ελλάδα, τον γνωστό οξύρρυγχο, από τον οποίο βγαίνει το χαβιάρι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν πολύ εύκολο με την Υπερπανσέληνο να αλιευτεί το ψάρι, που βρισκόταν στις μεγάλες λίμνες της Βόρειας Αμερικής και κυρίως στη λίμνη Τσάπλεν. Ο οξύρρυγχος αποτελούσε βασικό κομμάτι της διατροφής των Ινδιάνων της βόρειας Αμερικής.

Κατά την υπερπανσέληνο του 2024 το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως 14% μεγαλύτερο αλλά και κατά 30% φωτεινότερο λόγω της κοντινής απόστασης με τη γη.

Η συγκεκριμένη υπερπανσέληνος είναι η πρώτη που θα συμβεί αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Σχετικές ειδήσεις