Άδειες καρέκλες: Ομαδική έκθεση με αφορμή τον Γιάννη Σκαρίμπα

Οι εικαστικοί της ομαδικής έκθεσης «Άδειες Καρέκλες» συνομιλούν με το έργο του σπουδαίου Γιάννη Σκαρίμπα

Άδειες καρέκλες: Ομαδική έκθεση με αφορμή τον Γιάννη Σκαρίμπα

Εργο της έκθεσης "Αδειες καρέκλες"

2'

Οι Εκδόσεις Νεφέλη, στο πλαίσιο του Έτους Σκαρίμπα, φιλοξενούν την ομαδική εικαστική έκθεση «Άδειες Καρέκλες» στο χώρο βιβλίων «Σ22» (Κ. Σμολένσκη 22, Εξάρχεια). Εμπνευσμένη από το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα, η έκθεση φιλοδοξεί να αποδώσει έναν εικαστικό διάλογο σύγχρονων δημιουργών με τα έργα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Εγκαίνια στις 19 Σεπτεμβρίου (19.00).

Ο Γιάννης Σκαρίμπας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές, πεζογράφους και θεατρικούς συγγραφείς της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία Παρνασίδας, αλλά ταυτίστηκε με τη Χαλκίδα, ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στο έργο του. Γνωστός για την πρωτοποριακή και ιδιότυπη γραφή του, τη σουρεαλιστική οπτική του, αποστασιοποιημένος από οποιοδήποτε ρεύμα, καταφέρνει να συλλάβει τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις υπαρξιακές ανησυχίες του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα εισάγει τις έννοιες του παράλογου και του παράδοξου στο θέατρο και στις γραφές.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν υιοθετούν διάφορα μέσα και τεχνικές για να δημιουργήσουν έργα που συνομιλούν με το λόγο του Σκαρίμπα, προσεγγίζοντας τα βαθιά συναισθήματα που εγείρονται στο έργο του και εντέλει διευρύνοντας την επιρροή του πέρα από τα όρια της συγγραφής, μέσα από την εικαστική τέχνη και τη μουσική. Τα εικαστικά έργα στην έκθεση Άδειες καρέκλες θα πλαισιώνονται με χειρόγραφα από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Σκαρίμπα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Αγγελόπουλος, Σπύρος Αγγελόπουλος, Barba Dee, Ίρις Δεπάστα, Rita Mosss, Σταυρούλα Παπαδάκη, Ραφαήλ Πετρόπουλος, Περικλής Πραβήτας, John Sugahtank, Τζούλια Σωτηρίου, Heo Tsop.

Ως Έτος Γιάννη Σκαρίμπα έχει κηρυχθεί από το Δήμο Χαλκιδέων το 2024 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού λογοτέχνη κι ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα. Περισσότερες πληροφορίες στο: https://etos.skarimpas.gr.

Η έκθεση λειτουργεί τις καθημερινές από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ έως τις 3 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή