Τιμ Μπάρτον: Προσωπικοί λόγοι με έκαναν να γυρίσω το «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης»

Ο Τιμ Μπάρτον έδωσε το παρόν στο Φεστιβάλ Βενετίας καθώς η νέα του ταινία «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης» ανοίγει σήμερα Τετάρτη τη διοργάνωση

Ο Τιμ Μπάρτον και ο Μάικλ Κίτον στο 81ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

@ EPA/FABIO FRUSTACI

«Τα τελευταία χρόνια χάθηκα λίγο μέσα στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Συνειδητοποίησα όμως ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχω είναι να αγαπάω αυτό που κάνω. Και για τον “Σκαθαροζούμη” έχω να πω ότι το απόλαυσα στα γυρίσματα», έλεγε ο κεφάτος Τιμ Μπάρτον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη στη Βενετία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που ξεκινά απόψε. Η νέα ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη, «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης», το σίκουελ της ταινίας του 1988, ανοίγει το Φεστιβάλ σήμερα το βράδυ και αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες στιγμές της φετινής διοργάνωσης.

Ο Μπάρτον, που συνοδευόταν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, Μάικλ Κίτον, Γουινόνα Ράιντερ, Τζένα Ορτέγκα, τη σύντροφό του Μόνικα Μπελούτσι, τον Γουίλεμ Νταφόε κ.α. τόνισε ότι «ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η πρώτη ταινία έκανε επιτυχία» και πρόσθεσε ότι δεν την είδε πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα της καινούριας. «Ηθελα όμως να γυρίσουμε στο πνεύμα εκείνης, έτσι κάναμε τα γυρίσματα γρήγορα και με αρκετό αυτοσχεδιασμό. Το τέλος της ταινίας δεν ήταν προκαθορισμένο κι έτσι πειραματιστήκαμε με διάφορα σενάρια. Η ταινία δεν θα κερδίσει Όσκαρ για τα ψηφιακά της εφέ αλλά δεν έχει και πολύ σημασία», αστειεύτηκε.

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε επίσης στην Τζένα Ορτέγκα με την οποία συνεργάστηκε στην τηλεοπτική σειρά «Wednesday». «Ηταν πολύ σημαντικό για εμένα που τη γνώρισα. Σκεφτόμουν τι απέγιναν οι ήρωες της πρώτης ταινίας μετά από 35 χρόνια και τι συνέβη σε εμένα όλο αυτό το διάστημα. Έτσι, η διαδικασία έγινε πολύ συναισθηματική και απλή. Εξελίχθηκε σε μια περίεργη, οικογενειακή υπόθεση. Ποτέ δεν είχαμε στόχο το κέρδος με αυτή την ταινία. Ηταν προσωπικοί οι λόγοι που αποφάσισα να τη γυρίσω», υπογραμμίζει.

Πάντως σύστησε στους θαυμαστές να μην περιμένουν και τρίτη ταινία με ήρωα τον Σκαθαροζούμη. «Ας κάνουμε τα μαθηματικά. Μου πήρε 35 χρόνια για να κάνω το σίκουελ. Στα επόμενα 35 από τώρα θα είμαι πάνω από 100 ετών και φαντάζομαι ότι με τις εξελίξεις στην Ιατρική ίσως θα μπορούσα να το γυρίσω. Αλλά δε νομίζω».