Αυτοί είναι οι κολοσσιαίοι Κούροι της Νάξου, θεματοφύλακες της σπουδαίας κληρονομιάς του Αιγαίου μας

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, με τα επιτεύγματά μου σε πνευματικό και υλικό επίπεδο, οφείλει πολλά στον κυκλαδικό πολιτισμό. Ιδιαίτερα, δε, στο νησί της Νάξου, που είναι από τα ελάχιστα που κατοικούνται αδιάκοπα εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τη δύναμή της, κάποτε, να είναι τόσο μεγάλη, που ίδρυσε μέχρι και αποικίες στη Σικελία, ήδη από το 734 π.Χ.

Μια μεγάλη «δύναμη» για το νησί της Νάξου, δεν ήταν άλλη από τα λατομεία της, στα οποία χρωστάμε μερικά από τα πιο σπουδαία κομψοτεχνήματα, κάποια από τα οποία θαυμάζουμε στο ιερό νησί της Δήλου.

Η επιβλητική πορτάρα, στο λιμάνι της, προδιαθέτει άλλωστε τον επισκέπτη που καταφθάνει στο νησί, ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε εδώ. Πρόκειται για την πύλη ενός τεράστιου ναού, που όμως λόγω των… γεωπολιτικών καταστάσεων της εποχής, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο νησί της Νάξου και αναδεικνύει τους κολοσσιαίους κούρους, που στέκουν ακόμα, σε τρία σημεία, θυμίζοντας τα επίπεδα που μπορούσε να φτάσει η αρχαία ελληνική τέχνη, το μεγαλείο, αλλά και τον σημαίνοντα ρόλο του συγκεκριμένου νησιού.

Μάλιστα, οι κούροι εντοπίζονται εκεί, μάλλον λόγω… ατυχήματος. Λόγω κάποιας, μικρής ή μεγαλύτερης κακοτεχνίας, δεν παραδόθηκαν στον προορισμό τους, πιθανότατα σε κάποιον ναό του αιγαιακού χώρου ή στη βίλα κάποιου πλούσιου ηγεμόνα ή μη.

Ο πιο επιβλητικός, είναι αυτός που βρίσκεται λίγο έξω από το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα στη βόρεια πλευρά -αυτό είναι το όνομα του τόπου εδώ και χιλιάδες χρόνια- ωστόσο παρά την κοινή πεποίθηση, ο κούρος δεν έχει καμία σχέση με αυτή την ονομασία και τον γνωστό θεό που φέρει το φως. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι πρόκειται για τον κούρο που αναπαριστά τον Διόνυσο, λόγω της κίνησης του χεριού να κρατάει… σκεύος με κρασί, όπως μας εξηγεί ο Ευστάθιος Φατούρος, Φιλόλογος, μέλος της επιστημονικής ομάδας «Ναξιακά Γράμματα».

Με μήκος 11 περίπου μέτρα και βάρος πάνω από 60 τόνους, μόνο να φανταστούμε μπορούμε με ποιον τρόπο γινόταν η μεταφορά αυτών των κολοσσιαίων έργων, από τα λατομεία μέχρι τη θάλασσα και τη φόρτωσή τους στα καράβια. Χρονολογείται δε προς τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Φαίνεται σχεδόν τέλειος, οπότε το γιατί εγκαταλείφθηκε στο σημείο που κατασκευάστηκε, αποτελεί μυστήριο.

Ωστόσο, όση σημασία και να έχει το γεγονός ότι ένα σπουδαίο αρχαιολογικό κειμήλιο βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που κατασκευάστηκε, είναι απορίας άξιο το γεγονός το ότι μοιάζει… παντελώς παρατημένο. Οποιοσδήποτε κι οποιαδήποτε ώρα μπορεί να το προσεγγίσει, να ανέβει πάνω του, κι αν έχει και μειωμένη συνείδηση της ιστορικής του αξίας -ή είναι αρκετά εγωπαθής- να το χαράξει κιόλας, με τα αρχικά του…

Στη Νάξο υπάρχουν ακόμη δύο κούροι, λιγότερο εντυπωσιακοί και πιο μικροί σε μέγεθος, που επίσης αφέθηκαν στον τόπο παραγωγής τους λόγω κάποιας κακοτεχνίας. Είναι οι κούροι των Μελάνων και απέχουν λίγες εκατοντάδες μέτρα μεταξύ τους. Θα μπορούσαν κι αυτοί να έχουν προσεχθεί περισσότερο από τη σύγχρονη αρχαιολογία, για την προστασία τους, ωστόσο αποζημιώνουν και με το παραπάνω τον επισκέπτη.

Όπως θα διαπιστώσετε στο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, κι από τις δύο… Νάξους, του Αιγαίου και της Σικελίας, το ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα των αρχαίων κατοίκων της παραμένει στις μέρες μας ολοζώντανο, εμπνέοντας και καθοδηγώντας και τους σημερινούς…

Δείτε το ρεπορτάζ:

Σχετικές ειδήσεις