Εθνικό θέατρο: «Ο Δάνης Κατρανίδης αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη»

Τη θλίψη τους για την απώλεια του Δάνη Κατρανίδη μοιράστηκαν το Εθνικό θέατρο και το ΚΘΒΕ 

Εθνικό θέατρο: «Ο Δάνης Κατρανίδης αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη»
3'

Τη θλίψη τους για την απώλεια του Δάνη Κατρανίδη εξέφρασαν οι δύο κρατικές σκηνές της χώρας, το Εθνικό θέατρο και το Κεντρικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Ως γνωστόν, η εξόδιος ακολουθία του αγαπημένου ηθοποιού θα γίνει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:30 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Αντί στεφάνων, η οικογένεια επιθυμεί να ενισχυθεί το ΤΑΣΕΗ - Ταμείο Αλληλοβοηθείας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (τηλ. 210 3815879) και το Σπίτι του Ηθοποιού (τηλ. 210 5226132).

Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό θέατρο σημειώνει: «Το Εθνικό Θέατρο αποχαιρετά με θλίψη τον Δάνη Κατρανίδη, έναν ηθοποιό με μακρά καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο που αφήνει πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη στον χώρο της υποκριτικής τέχνης.

Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αθηνών «Γιώργος Θεοδοσιάδης». Ξεκίνησε τη θεατρική του σταδιοδρομία στο Εθνικό Θέατρο το 1971, όπου και παρέμεινε έως το 1978 ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στην πορεία του υπηρέτησε τόσο την τραγωδία όσο και την κωμωδία, το μιούζικαλ αλλά και την επιθεώρηση, ενώ η φωνή του άφησε ανεξίτηλο στίγμα και στο θέατρο του ραδιοφώνου. Στο Εθνικό Θέατρο επέστρεψε το 1998, όπου έπαιξε τον ρόλο του Μπρικ στη «Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Σπουδαίος ηθοποιός

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου ηθοποιού του ελληνικού θεάτρου Δάνη Κατρανίδη, που είχε μια σημαντική διαδρομή στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, εκφράζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Στην ανακοίνωσή του με την οποία «αποχαιρετά» τον αγαπημένο ηθοποιό με τον οποίο συνεργάστηκε σε οκτώ παραστάσεις, το ΚΘΒΕ αναφέρει: «Ο Δάνης Κατρανίδης, ένας σπουδαίος ηθοποιός με ευρεία ερμηνευτική γκάμα και χαρακτηριστική φωνή που ξεχώριζε για το ταλέντο, το πάθος για την Τέχνη του αλλά και για το ήθος και την ευγένεια του καταξιώθηκε ως πρωταγωνιστής σε όλα τα είδη θεάτρου, από την τραγωδία και την κωμωδία μέχρι την επιθεώρηση και το μιούζικαλ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Το 1971, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών “Γιώργος Θεοδοσιάδης”. Υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου (1971-1978). Μεταξύ άλλων ξεχώρισε με την ερμηνεία του στις παραστάσεις: “Πέρσες”, “Λυσιστράτη”, “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, “Καλιγούλας”, “Βαβυλωνία”, “Γυάλινος κόσμος”, “Καμπίρια”, ενώ τη θεατρική σεζόν 1978-1979 έγραψε ιστορία στον ρόλο του κομπέρ στη θρυλική παράσταση “Καμπαρέ” που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αξιοσημείωτη ήταν η πορεία του και στον κινηματογράφο, σε ταινίες όπως: “Η δίκη των δικαστών”, “Ο θίασος”, “Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα” κ.ά., αλλά και στην τηλεόραση, τόσο σε σειρές της ΕΡΤ όπως: “Γαλήνη”, “Αναδυομένη”, “Μυστικοί αρραβώνες”, “Οδός Ανθέων”, “Αστροφεγγιά” κ.ά., όσο και στην ιδιωτική τηλεόραση. Παράλληλα δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή “Ίασμος” ενώ πολύ σημαντική ήταν και η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου.

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε συνεργαστεί σε οκτώ παραστάσεις:

“Φοίνισσες” του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Θάνος Κωτσόπουλος (1971)

“Ιφιγένεια η εν Ταύροις “ του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (1972)

“Μια πνοή λουλουδιών” του Τζαίημς Σώντερς Τζαίημς. Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (1972)

“Κάπταιν Μπράσμπαουντ” του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω. Σκηνοθεσία: Κωστής Μιχαηλίδης (1973)

“Ιερός λόχος” του Γιώργου Κιτσόπουλου. Σκηνοθεσία: Κωστής Μιχαηλίδης (1973)

“Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (1973)

“Βάκχες” του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (1973)

“Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία” του Ροζέ Βιτράκ. Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαηλίδης (2004)

Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή