Ο σπουδαίος μυκηναϊκός τάφος της Αρχαίας Πελλάνας θα ανοίξει -επιτέλους- για το κοινό

Πρόκειται για έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που μέχρι τώρα παρέμενε στην αφάνεια.

Αυτοψία στους μυκηναϊκούς Τάφους, στην Αρχαία Πελλάνα -έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου- πραγματοποίησε η Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας της στη Λακωνία.

Πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και αναζητούνται τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Άμεσα ο αρχαιολογικός χώρος θα καλυφθεί με στέγαστρο μετά τις κλοπές χαλκού που σημειώθηκαν προκειμένου να προστατευτεί συνολικά.

Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν, ο Αθανάσιος Δαββάκης, βουλευτής Λακωνίας, και ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, δήμαρχος Σπάρτης.

Πριν λίγες μέρες εγκρίθηκαν απο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), οι μελέτες που θα αναδείξουν τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας, μελέτες που εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ).

Νωρίτερα η κ Μενδώνη περπάτησε στην καστροπολιτεία του Μυστρά, ανέβηκε στο παλάτι των Παλαιολόγων και είδε απο κοντά τα λεργα που εξελίσσονται. Επόμενοι σταθμοί της υπουργού Πολιτισμού στη Σπάρτη, είναι το παλιό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο.

«Εκεί ήταν θαμμένοι ο βασιλιάς Μενέλαος και η Ωραία Ελένη!»

Στην Αρχαία Πελλάνα, έναν μικρό οικισμό κοντά στη Σπάρτη, η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε τον μεγαλύτερο λαξευτό βασιλικό τάφο του κόσμου, σε πολύ καλή κατάσταση, όπως και σειρά άλλων σπουδαίων ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και έναν σκελετό ανθρώπου ύψους 2,20 μέτρων!

Σύμφωνα, δε, με τον επιστήμονα που πραγματοποίησε τη σπουδαία ανακάλυψη, τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, επίκουρο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ και σήμερα επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων, υπάρχουν πολύ ισχυρές θεωρήσεις βάσει των οποίων στους τάφους της Αρχαίας Πελλάνας μπορεί να είχαν θαφτεί… ο βασιλιάς Μενέλαος και η Ωραία Ελένη!

Δείτε φωτογραφίες:

Ωστόσο, για ακατανόητους λόγους, που χρήζουν μεγάλης διερεύνησης, ο σπουδαίος αυτός χώρος με τον εντυπωσιακό τάφο, παραμένει σφραγισμένος και φυσικά μη επισκέψιμος από το κοινό!

Αυτό ακριβώς το γεγονός εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, ενώ ο τάφος έγινε στόχος αρχαιοκαπήλων το 2013, αφού φυσικά, εκτός από μια τυπική περίφραξη, δεν υπάρχει καμία φύλαξη. Πρόσφατα δε, ομάδα Ρομά λεηλάτησε και το στέγαστρο.

Ελπίδα όλων, είναι αυτό να αλλάξει...